Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Táto jeseň je štedrá na huby a dostala som krásne kuriatka, ktoré priam volali po výbornom a chutnom recepte. Po prvýkrát som ich spravila na víne s maslom ako vynikajúcu prílohu ku krkovičke, ktorú som opiekla len na rýchlo. Vznikol jednoduchý a rýchly recept úžasnej chuti, aký len krásne oživí nedeľný obed, ale je fantastický aj vo všedný deň. Pridávam recept s kuriatkami na menej obvyklý spôsob ich úpravy, ale o to chutnejší.

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
na 90-100 °C

Suroviny

Postup

  1. Dostala som krásne kuriatka, pripravila som si ich na použitie.
  2. Z krkovičky som nakrájala rezne o váhe asi 150 gramov, ktoré som po obvode nakrojila, aby sa pri pečení nekrútili, naklepala som ich, riadne osolila
  3. ... a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Kuriatka som neumývala, ale po prúdom prudko tečúcej vody viackrát opláchla, kým neboli čisté a nechala som ich odkvapkať od vody na cedníku. Kuriatka sa čistia len tesne pred kuchynskou úpravou, nenamáčajú sa do vody ani jednotlivo neumývajú a v žiadnom prípade nie zdĺhavo, lebo by sa jednak rozbili a jednak stratili svoju úžasnú jemnú chuť.
  5. V hrbci som rozpálila 1 PL oleja so 60 g masla /pozor nespáliť/ a ...
  6. ...na prudkom plameni som opekala kuriatka za občasného potriasania hrncom, nesmú sa miešať, aby sa nerozpadli na neidentifikovateľné malé kúsky :-).
  7. Pripravila som si víno, použila som biele polosuché víno Chardonay, môžete kľudne použiť iné, ale kvalitné suché biele víno.
  8. Po piatich minútach prudkého opekania kuriatok som priliala víno a varila som prudkým varom ešte 5 minút, aby sa alkohol odparil, zostane lahodná chuť vína a kuriatka zmäknú.
  9. Vypla som plyn a na zbytkovom teple som nechala rozpustiť 20 g studeného masla, ktoré šťavičku z kuriatok zahustí a dá jej jemnú chuť i krásny lesk. Až úplne na záver som pridala soľ, soľ sa nesmie pridať hned na nzačiatku, lebo by kuriatka pustili veľa vody a zostali by tuhé, gumovitej žuvačkovej konzistencie.
  10. Zároveň s kuriatkami som začala opekať na prudkom plameni aj krkovičku, na jednej strane asi 5 minút a ...
  11. ...5 minút aj na druhej strane, pekne do červena.
  12. Podávala som horúce, mäsko i kuriatka som podlialla maslovo - vínovou šťavičkou z kuriatok, kuriatka som na tanieri husto posypala na hrubo pokrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou , ako najvhodnejšiu prílohu som zvolila zemiakovú kašu a skvelý obed bol na stole :-)))
  13. Toto vynikajúce jedlo je dôkazom, že ani v nedeľu nemusí stáť žena neustále pri sporáku a môže doma servírovať delikatesu :-))) a aj nedeľný obed môže byť rýchly, jednoduchý a pritom mimoriadne chutný.