Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné fotorecept
Foto: evusik
môj muž kúpil husokačku, samozrejme z domáceho chovu, šak si nebudem hanbu robiť... vážila 5kg a ja som z hrôzou rozmýšľala čo s ňou, Zobraziť celý popismôj muž kúpil husokačku, samozrejme z domáceho chovu, šak si nebudem hanbu robiť... vážila 5kg a ja som z hrôzou rozmýšľala čo s ňou, veď ani taký veľký pekáč nemám... ale čo ma mimoriadne potešilo, bolo to, že husokačka mala srdce, puchor aj hraby (nohy) na polievku aj veľký krčisko s kožou :-) tak som si spomenula ako som kedysi dávno, keď ešte môj otec choval husi pekávala plnený husací krk, škvarky a pečeň zaliatu v tuku a... tak vám čosi z toho ponúkam
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
recept na pečenú husokačku uvediem len veľmi krátko, receptov je tu na Vareche dosť a aj ja tu už mám pridaný recept na kačku, červenú kapustu a žemľovú knedľu... s touto husokačkou to bolo tak - ja som ju upiekla, muž udusil kapustu a dcéra urobila knedľu - dobrá deľba práce :-) samozrejme, že na hus sa zišla celá rodina, veď hus ktorá váži 5kg by sme my dvaja skoro dôchodcovia nezjedli ani za päť dní... takže k husi, najskôr som odrezala krk aj s kožou... večer som ju dobre nasolila, ráno umyla, do brucha som jej dala očistené a na štvrťky nakrájané jabĺčka, brucho zašila, trošíčku posolila, okmínovala a dala piecť, pečieme prsami dole, až na konci hus otočíme prsami hore... hus, kačka aj husokačka sa má piecť toľko hodín koľko kg váži, ja som piekla na 160°C asi 4,5 hod. a potom ešte chvíľu som už len zapekala, aby bola kôrčička pekne "křupavá" ešte vysvetlenie k obrázku - mäso, kapusta, knedľa úplná klasika, my ešte navrch vypečené jabĺčka ktoré sa piekli v húske a husacie škvarky
-
2
Plnený krk: najskôr krk stiahneme z kože, krk odložíme do polievky, kožu otočíme a očistíme od tuku, krk na jednej strane zošijeme
-
3
a naplníme plnkou... plnku môžeme použiť akúkoľvek, ja som robila úplnú klasiku, rožky namočiť a vyžmýkať, pridať vajíčko, kuraciu pečeň nakrájanú na drobno, soľ, petrželku, majoránku... krk neplníme moc natesno, aby pri pečení nepraskol
-
4
zašijeme aj druhý koniec
-
5
a dáme pomaly piecť, najskôr zakryté na 160°C asi 1,5 hod. potom odkryté, už len zapiecť... musí sa to dlho piecť kvôli tomu, že koža je dosť tuhá, samozrejme pečieme na husacom tuku a pridáme aj nakrájaný tuk, ktorý sme odstránili z krku... počas pečenia polievame tukom, hlavne ku koncu
-
6
upečený krk necháme mierne vychladnúť a môžeme hneď podávať... ja som krk piekla až na druhý deň a jedli sme ho studený, s husacím mäsom čo zostalo z predošlého dňa s chlebom a kyslou uhorkou...
-
7
a vrátim sa k pečeniu husokačky - počas pečenia som odoberala tuk, na obrázku je čistý, už stuhnutý husací tuk dobrý nielen na chleba ale aj na varenie...
-
8
upečenú hus som preniesla na podnos kde ju muž naporcoval a ja som tuk z pekáča preliala do hrnčeka, pridala som na drobnejšie nakrájanú hrubú kožu, ktorá sa celkom nevypiekla z tuku a na miernom ohni som nechala pobublávať, dostali sa tam aj malé kúsky mäsa zo dna pekáča... nechala som to asi 45 minút variť a potom som všetko zliala do sklenenej nádoby a nechala stuhnúť... teraz si to natierame na chleba... sú to také husacie škvarky :-)
-
9
no a moja najmilovanejšia pochúťka - pečeň zaliata v tuku... postup je úplne jednoduchý, kuracie pečienky očistíme, nakrájame na drobnejšie, vložíme do horúceho tuku a varíme cca 30 minút, zlejeme do sklenej nádoby a necháme stuhnúť... natierame na chleba a kľudne to ponúkneme aj návšteve, ktorá sa bude zalizovať aj za ušami a oblizovať si mastné prsty... ja viem, že na toto je najlepšia kombinácia husacia pečeň a husací tuk, no ale husaciu pečeň som nemala už sto rokov tak som použila kuraciu... ale aj tak je to výborné...
-
10
no a tak sme z husokačky mali úžitok 5x alebo pätoraký (päťoraký???) úžitok :-) najprv pečená na obed, potom plnený krk na večeru, čistý husací tuk, v tuku zaliate husacie škvarky a pečeň zaliatu v tuku.... z jednej husi toľko úžitku :-)
Chválim, 5*
a trochu teórie nikoho nezabije - husokačka je ľudový názov pre kačicu Mulard (to je oficiálny názov), vyšľachtili ich francúzi, ako ináč, pre pečeň :-) vykŕmená Mulard má pečeň tažkú až 600g a tieto husokačky vraj nekvákajú... no neviem, ale tú pečeň by som pristala mať doma v chladničke :-)
toľko teória, v praxi môžem povedať, že:
@terinka55 veru bolo to obžerstvo...
@brambora a ja a hlavne pečeň v tuku pekne na chlebe natretú...
@izabella929 videla som tvoj pekný recept tu na Vareche :-)
@alena45 ja som krk naposledy plnila hádam aj pre 25-timi rokmi
@tiginko ja keď robím takúto pomaly pečenú plnku tak cibuľu ani cesnak nedávam... ona takto pomaly pečená má celkom inú konzistenciu a chuť ako klasicky pečená na plechu, zostane taká kompaktná... keď som kedysi takto robila plnku, môj muž povedal, že to nie je plnka ale paštéka... neviem to lepšie vysvetliť, treba to vyskúšať...
@radox1 veď kvôli krku som sem tento recept pridala :-) na ten som sa aj ja najviac tešila, len keď kupuješ hus alebo kačku v obchode tá krk aj s kožou nemá...
@amia ďakujem :-)
@medulienka122 Lacibáčiho nepoznám ale rada by som si kukla a niečo sa podučila :-)
@sony11 daj vedieť ako si upiekla... ja som mala najväčší problém s výberom pekáča, mám liatinový hlboký pekáč aj s pokrievkou v tom pečiem všetko ale na túto husokačku nestačil, tak som piekla v normálnom pekáči...
@frezia68 @jozka2 hore výš som pridala, že čo je husokačka :-)
@mimit ďakujem :-)
@dogagador v komente hore vyše som napísala, že čo je to husokačka :-)
@iva2111 tiež neviem prečo sa im hovorí husokačky keď sú to kačice, asi pre tú veľkosť, vykŕmené majú až 6,5kg...
@kimlo mne sa zda, ze husokacka je krizenec kacky s kackou ;) nazov je len preto taky, lebo velkostou sa podoba huske. Mal by to byt krizenec zoslachtenej kacice pizmovej (je vacsia ako klasicka pizmova) a kacice pekinskej. Ale nejdem sa hadat!
@kimlo ja mám tiež rada recepty kde mi stačí inšpirácia, veď každý aj tak dolaďuje podľa vlastnej chuti :-)
@brambora je to presne ako píšeš, krížením kačky s kačkou vznikne husokačka :-) tiež som to spomínala hore výš...
@pivonka ja sa priznám, že na toto moc nie som, husi, kačky nemusím a ani ich často nerobím, teda ako vydatá som ich piekla možno 5-6 krát... keď nás môj šéf zobral na husacie hody ja som si dala len pečienku s chlebom a všetci na mňa hľadeli, že či som vadná až mi to bolo blbé... no ale veď každý sme nejaký, no nie :-)
ja si plánujem kúpiť taký obyčajný smaltovaný dvojpekáč, dcéra má taký a je s ním spokojná...
www.zeleziarstvoplus.sk/pekac-ovalny-38cm-dvojdielny-banquet?id...
www.makro.sk/e_shop/detail/68120-pekac-kervel-2tr?pr...
@katka78 ďakujem :)
@tinca ja som sedávala pri mame keď husi kŕmila, u nás sa tomu hovorilo, že nadžgávala a tiež robila nielen plnený krk ale aj pečienku zaliatu v tuku... teraz by som to ani ja nemala vôbec jesť ale neodolám a trochu si vždy dám...
@tatranka veď ja už tiež patrím k tým čo nemôžu ale občas zhreším tak ako ty... rodine navarím a ja si potom už len prsty pooblizujem, alebo pozveme deti na obed, čo sa nepoje im zabalím a mňa potom nemá čo lákať :-)
@sandy11 ďakujem :)
@havino klobúk dolu, to si kedy vstávala? ráno o 5-tej? moje nervy, toľkej roboty postíhať... ale kedysi som aj ja tak robila a postíhala som aj navariť aj napiecť... teraz mi to už všetko akosi dlhšie trvá, alebo ja som spomalená? ide to asi s vekom :(
tak tú pečienku ti potichu závidím, ja by som také vôbec nemala jesť ale raz do roka by som si kúštik dala... nabudúce nakážem mužovi kúpiť aj s pečeňou... s tým tukom to vyskúšaj, ja to mám ešte z domu keď mama chovala kačice, asi chcela využiť všetko, veď nás bolo 5 detí a tak sme mali na chleba a veru čistý tuk sa zjedol posledný, prvý sa zjedol vždy ten oškvarkový...