Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept)
Autor receptu: evusik
môj muž kúpil husokačku, samozrejme z domáceho chovu, šak si nebudem hanbu robiť... vážila 5kg a ja som z hrôzou rozmýšľala čo s ňou, veď ani taký veľký pekáč nemám... ale čo ma mimoriadne potešilo, bolo to, že husokačka mala srdce, puchor aj hraby (nohy) na polievku aj veľký krčisko s kožou :-) tak som si spomenula ako som kedysi dávno, keď ešte môj otec choval husi pekávala plnený husací krk, škvarky a pečeň zaliatu v tuku a... tak vám čosi z toho ponúkam
15 minút príprava |
300 minút na 160 °C |
Postup- recept na pečenú husokačku uvediem len veľmi krátko, receptov je tu na Vareche dosť a aj ja tu už mám pridaný recept na kačku, červenú kapustu a žemľovú knedľu...
s touto husokačkou to bolo tak - ja som ju upiekla, muž udusil kapustu a dcéra urobila knedľu - dobrá deľba práce :-) samozrejme, že na hus sa zišla celá rodina, veď hus ktorá váži 5kg by sme my dvaja skoro dôchodcovia nezjedli ani za päť dní...
takže k husi, najskôr som odrezala krk aj s kožou... večer som ju dobre nasolila, ráno umyla, do brucha som jej dala očistené a na štvrťky nakrájané jabĺčka, brucho zašila, trošíčku posolila, okmínovala a dala piecť, pečieme prsami dole, až na konci hus otočíme prsami hore...
hus, kačka aj husokačka sa má piecť toľko hodín koľko kg váži, ja som piekla na 160°C asi 4,5 hod. a potom ešte chvíľu som už len zapekala, aby bola kôrčička pekne "křupavá"
ešte vysvetlenie k obrázku - mäso, kapusta, knedľa úplná klasika, my ešte navrch vypečené jabĺčka ktoré sa piekli v húske a husacie škvarky
- Plnený krk: najskôr krk stiahneme z kože, krk odložíme do polievky, kožu otočíme a očistíme od tuku, krk na jednej strane zošijeme
- a naplníme plnkou... plnku môžeme použiť akúkoľvek, ja som robila úplnú klasiku, rožky namočiť a vyžmýkať, pridať vajíčko, kuraciu pečeň nakrájanú na drobno, soľ, petrželku, majoránku... krk neplníme moc natesno, aby pri pečení nepraskol
- zašijeme aj druhý koniec
- a dáme pomaly piecť, najskôr zakryté na 160°C asi 1,5 hod. potom odkryté, už len zapiecť... musí sa to dlho piecť kvôli tomu, že koža je dosť tuhá, samozrejme pečieme na husacom tuku a pridáme aj nakrájaný tuk, ktorý sme odstránili z krku... počas pečenia polievame tukom, hlavne ku koncu
- upečený krk necháme mierne vychladnúť a môžeme hneď podávať... ja som krk piekla až na druhý deň a jedli sme ho studený, s husacím mäsom čo zostalo z predošlého dňa s chlebom a kyslou uhorkou...
- a vrátim sa k pečeniu husokačky - počas pečenia som odoberala tuk, na obrázku je čistý, už stuhnutý husací tuk dobrý nielen na chleba ale aj na varenie...
- upečenú hus som preniesla na podnos kde ju muž naporcoval a ja som tuk z pekáča preliala do hrnčeka, pridala som na drobnejšie nakrájanú hrubú kožu, ktorá sa celkom nevypiekla z tuku a na miernom ohni som nechala pobublávať, dostali sa tam aj malé kúsky mäsa zo dna pekáča... nechala som to asi 45 minút variť a potom som všetko zliala do sklenenej nádoby a nechala stuhnúť... teraz si to natierame na chleba... sú to také husacie škvarky :-)
- no a moja najmilovanejšia pochúťka - pečeň zaliata v tuku... postup je úplne jednoduchý, kuracie pečienky očistíme, nakrájame na drobnejšie, vložíme do horúceho tuku a varíme cca 30 minút, zlejeme do sklenej nádoby a necháme stuhnúť... natierame na chleba a kľudne to ponúkneme aj návšteve, ktorá sa bude zalizovať aj za ušami a oblizovať si mastné prsty... ja viem, že na toto je najlepšia kombinácia husacia pečeň a husací tuk, no ale husaciu pečeň som nemala už sto rokov tak som použila kuraciu... ale aj tak je to výborné...
- no a tak sme z husokačky mali úžitok 5x alebo pätoraký (päťoraký???) úžitok :-)
najprv pečená na obed, potom plnený krk na večeru, čistý husací tuk, v tuku zaliate husacie škvarky a pečeň zaliatu v tuku.... z jednej husi toľko úžitku :-)
|