Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept)

Autor receptu: evusik

môj muž kúpil husokačku, samozrejme z domáceho chovu, šak si nebudem hanbu robiť... vážila 5kg a ja som z hrôzou rozmýšľala čo s ňou, veď ani taký veľký pekáč nemám... ale čo ma mimoriadne potešilo, bolo to, že husokačka mala srdce, puchor aj hraby (nohy) na polievku aj veľký krčisko s kožou :-) tak som si spomenula ako som kedysi dávno, keď ešte môj otec choval husi pekávala plnený husací krk, škvarky a pečeň zaliatu v tuku a... tak vám čosi z toho ponúkam

15 minút
príprava
300 minút
na 160 °C

Postup

  1. recept na pečenú husokačku uvediem len veľmi krátko, receptov je tu na Vareche dosť a aj ja tu už mám pridaný recept na kačku, červenú kapustu a žemľovú knedľu... s touto husokačkou to bolo tak - ja som ju upiekla, muž udusil kapustu a dcéra urobila knedľu - dobrá deľba práce :-) samozrejme, že na hus sa zišla celá rodina, veď hus ktorá váži 5kg by sme my dvaja skoro dôchodcovia nezjedli ani za päť dní... takže k husi, najskôr som odrezala krk aj s kožou... večer som ju dobre nasolila, ráno umyla, do brucha som jej dala očistené a na štvrťky nakrájané jabĺčka, brucho zašila, trošíčku posolila, okmínovala a dala piecť, pečieme prsami dole, až na konci hus otočíme prsami hore... hus, kačka aj husokačka sa má piecť toľko hodín koľko kg váži, ja som piekla na 160°C asi 4,5 hod. a potom ešte chvíľu som už len zapekala, aby bola kôrčička pekne "křupavá" ešte vysvetlenie k obrázku - mäso, kapusta, knedľa úplná klasika, my ešte navrch vypečené jabĺčka ktoré sa piekli v húske a husacie škvarky
  2. Plnený krk: najskôr krk stiahneme z kože, krk odložíme do polievky, kožu otočíme a očistíme od tuku, krk na jednej strane zošijeme
  3. a naplníme plnkou... plnku môžeme použiť akúkoľvek, ja som robila úplnú klasiku, rožky namočiť a vyžmýkať, pridať vajíčko, kuraciu pečeň nakrájanú na drobno, soľ, petrželku, majoránku... krk neplníme moc natesno, aby pri pečení nepraskol
  4. zašijeme aj druhý koniec
  5. a dáme pomaly piecť, najskôr zakryté na 160°C asi 1,5 hod. potom odkryté, už len zapiecť... musí sa to dlho piecť kvôli tomu, že koža je dosť tuhá, samozrejme pečieme na husacom tuku a pridáme aj nakrájaný tuk, ktorý sme odstránili z krku... počas pečenia polievame tukom, hlavne ku koncu
  6. upečený krk necháme mierne vychladnúť a môžeme hneď podávať... ja som krk piekla až na druhý deň a jedli sme ho studený, s husacím mäsom čo zostalo z predošlého dňa s chlebom a kyslou uhorkou...
  7. a vrátim sa k pečeniu husokačky - počas pečenia som odoberala tuk, na obrázku je čistý, už stuhnutý husací tuk dobrý nielen na chleba ale aj na varenie...
  8. upečenú hus som preniesla na podnos kde ju muž naporcoval a ja som tuk z pekáča preliala do hrnčeka, pridala som na drobnejšie nakrájanú hrubú kožu, ktorá sa celkom nevypiekla z tuku a na miernom ohni som nechala pobublávať, dostali sa tam aj malé kúsky mäsa zo dna pekáča... nechala som to asi 45 minút variť a potom som všetko zliala do sklenenej nádoby a nechala stuhnúť... teraz si to natierame na chleba... sú to také husacie škvarky :-)
  9. no a moja najmilovanejšia pochúťka - pečeň zaliata v tuku... postup je úplne jednoduchý, kuracie pečienky očistíme, nakrájame na drobnejšie, vložíme do horúceho tuku a varíme cca 30 minút, zlejeme do sklenej nádoby a necháme stuhnúť... natierame na chleba a kľudne to ponúkneme aj návšteve, ktorá sa bude zalizovať aj za ušami a oblizovať si mastné prsty... ja viem, že na toto je najlepšia kombinácia husacia pečeň a husací tuk, no ale husaciu pečeň som nemala už sto rokov tak som použila kuraciu... ale aj tak je to výborné...
  10. no a tak sme z husokačky mali úžitok 5x alebo pätoraký (päťoraký???) úžitok :-) najprv pečená na obed, potom plnený krk na večeru, čistý husací tuk, v tuku zaliate husacie škvarky a pečeň zaliatu v tuku.... z jednej husi toľko úžitku :-)