Foto: stefanm
U nás,netradične,sme prvý krát na prvý sviatok vianočný piekli hus.Bola štvorkilová takže ostalo na pohostenie aj na Štefana.A pretože každému chutila aj na studeno Zobraziť celý popisU nás,netradične,sme prvý krát na prvý sviatok vianočný piekli hus.Bola štvorkilová takže ostalo na pohostenie aj na Štefana.A pretože každému chutila aj na studeno (s čipsami a kyslou uhorkou) tak z toho urobím tradíciu a,ak dožijeme,upečiem aj o rok!
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Umytú hus nasolíme (aj z vnútra) a necháme odležať(najmenej 5-6hodín alebo cez noc).Potom ju od soli umyjeme mliekom,osušíme,podlejeme vodou,hojne zasypeme rascou a prikrytú pečieme s dvomi vetvičkami rozmarínu aspoň tri hodiny.Občas ju potierame výpekom.Odkryjeme,zlejeme polovicu výpeky a pečieme ešte aspoň pol hodiny do "chrumkava". Podával som ju s dusenou červenou kapustou na karameli a domácou knedľou.A aj keď nie som vinár,pohár červeného (že vraj suchého) po jedle pasoval.Fakt.
Diskusia k receptu