Pečená hus

stefanm - fotkastefanm, 27. decembra 2010
Pečená hus
Foto: stefanm

U nás,netradične,sme prvý krát na prvý sviatok vianočný piekli hus.Bola štvorkilová takže ostalo na pohostenie aj na Štefana.A pretože každému chutila aj na studeno Zobraziť celý popisU nás,netradične,sme prvý krát na prvý sviatok vianočný piekli hus.Bola štvorkilová takže ostalo na pohostenie aj na Štefana.A pretože každému chutila aj na studeno (s čipsami a kyslou uhorkou) tak z toho urobím tradíciu a,ak dožijeme,upečiem aj o rok!

720 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Umytú hus nasolíme (aj z vnútra) a necháme odležať(najmenej 5-6hodín alebo cez noc).Potom ju od soli umyjeme mliekom,osušíme,podlejeme vodou,hojne zasypeme rascou a prikrytú pečieme s dvomi vetvičkami rozmarínu aspoň tri hodiny.Občas ju potierame výpekom.Odkryjeme,zlejeme polovicu výpeky a pečieme ešte aspoň pol hodiny do "chrumkava". Podával som ju s dusenou červenou kapustou na karameli a domácou knedľou.A aj keď nie som vinár,pohár červeného (že vraj suchého) po jedle pasoval.Fakt.

    Pečená hus - obrázok 1

Diskusia k receptu

egreska
u nás kačky :-)) ale dobre vyzera aj tato tvoja hus :-))
mamatata2
My sme mali prvý krát kačicu, robila som podľa rád na vareche a mimoriadne sa vydarila. Na budúci rok, ak sa dožijeme, ako píšeš, vyskúšame húsku podľa Teba.
dorisa
U nás bola kačica, so žemlovými knedlami,prvýkrát som robila,mňam.
havino
u nás bola 4kg husokačka, tiež s červenou kapustou, plnkou, lokšami a aj domácou knedlou
evanaaa
Tiež sme mali hus, 3,40 kg, prikrytú som ju piekla vyše 2 hodiny a potom odokrytú asi 1,5 - 2 hod. Asi bola staršia ako tvoja, Stefanm. Niekde som čítala, že hus ( aj kačka?) sa má piecť hodinu na kilo váhy. Tebe stačilo menej ako mne, tak musela byť mladá, moja bola stará pani.
jarunka
Uz davno so nemala hus. Dala by som si. Babicka krmievala husi. Ale husacia pecienka bola vynikajuca z vykrmenych husi.
serchan
my mávame morku (už ako dieťa sme mali doma,ja pokračujem v tradícií) tohto roku sme mali len 14 kg ,minulého roku 18 kg,pečiem ich od večera asi 13 hodín, ale nemá chybu podávam ju tiež s červenou kapustou so zemiakovo-žemľovou knedľou, ryžou a pečenou plnkou.Je to fantázia. Ale hus je tiež super.
sovka62
Narobil si mi chute. Celú húsku už nepekávam, kupujem husacie stehná a husacie prsia, hlavne preto, že to mám rýchlejšie upečené. Ale už pohľad na takú krásnu, do červena upečenú húsku, musí potešiť.
baboja
Husku vzdy piekol moj otec.Naplnil jablckami a rozvoniaval cely dom.Bolo to fantasticke.
alexdidi
U nás tiež bola pečená 4,5kg hus plnená gaštanovou pĺnkou, červená kapusta a zemiakové knedle, mňam, ale ešte stále po nej diétujem, tak mi bolo ťažko.....aale chutilo veľmi...najbližšie asi opäť až o rok.....
dogagador
ja som robila kacicku, lebo sme len dvaja na to a naplnila som krk super pecienkovou plnkou, pomohla som si pridanim viac pecienok, kuracich, v plnke pecenej s kacickou sa to nespozna. este mam dost kuracich pecienok, ktore planujem pripravit v kacacej masti tak, ako keby som robila kacaciu.... a mame mlsotu na dalsie dni :-).
oblizprst
Hus je v mraziaku, recept naporúdzi, ešte musím počkať na synka, dokiaľ dorazí z Anglicka domov. A môžu sa začať husacie hody!
jerica
@stefanm vyzerá na zjedenie , robím bez prísad , nič nebráni aby som vyskúšala podľa tvojho postupu , keď chceš pozri do mojich receptov,príloha kapusta ale aj lokše sú mňamka:-))
jerica
Tá tvoja pečená húska mi robí chute , :-))
artemisia7
Myslím, že preruším našu dlhoročnú "morčaciu" tradíciu a vrhnem sa na pečenie husi...:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia