Pečená hus

Autor receptu: stefanm

U nás,netradične,sme prvý krát na prvý sviatok vianočný piekli hus.Bola štvorkilová takže ostalo na pohostenie aj na Štefana.A pretože každému chutila aj na studeno (s čipsami a kyslou uhorkou) tak z toho urobím tradíciu a,ak dožijeme,upečiem aj o rok!

720 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Umytú hus nasolíme (aj z vnútra) a necháme odležať(najmenej 5-6hodín alebo cez noc).Potom ju od soli umyjeme mliekom,osušíme,podlejeme vodou,hojne zasypeme rascou a prikrytú pečieme s dvomi vetvičkami rozmarínu aspoň tri hodiny.Občas ju potierame výpekom.Odkryjeme,zlejeme polovicu výpeky a pečieme ešte aspoň pol hodiny do "chrumkava". Podával som ju s dusenou červenou kapustou na karameli a domácou knedľou.A aj keď nie som vinár,pohár červeného (že vraj suchého) po jedle pasoval.Fakt.