Pavlovovej torta s kiwi
foodblog Medové motúzy, 9. júla 2023
Foto: Jana Štrbková
Pripravte si vynikajúcu Pavlovovej tortu podľa storočnej receptúry novozélandského šéfkuchára, ktorý ju vytvoril pre ruskú primabalerínu.
porcií
príprava
na 120 °C
Postup
-
1
Studené bielky dáme do šľahača, šľaháme dve–tri minúty na nižších otáčkach, kým sa nevytvorí jemná pena. Postupne pridávame na vyšších otáčkach po lyžiciach cukor, vždy počkáme tridsať sekúnd, aby sa cukor zašľahal, a pokračujeme v tridsaťsekundových odstupoch, až kým nepridáme všetok cukor. Nakoniec stierkou zotrieme po bokoch zvyšný cukor a šľaháme ešte 6 minút. Pridáme zemiakový škrob, zašľaháme ho tridsať sekúnd a potom pridáme vínny ocot a šľaháme ešte 4 minúty. Bielková pena má byť pevná a lesklá.
- 2
Z papiera na pečenie vystrihneme kruh vo veľkosti bežnej tortovej formy a položíme ho na plech. Dvomi lyžicami dovnútra kruhu naukladáme bielkovú masu. Pomocou špachtle ju vyformujeme do tvaru kruhu.
- 3
Rúru predhrejeme na 150 °C. Teplotu v rúre znížme na 120 °C a korpus pečieme asi 1 hodinu 30 minút, kým nie je povrch na dotyk pevný.
- 4
Rúru vypneme, dvierka trochu pootvoríme a necháme v nej tortu úplne vychladnúť. Torta je veľmi krehká, preto ju po vychladnutí preložíme na podnos, na ktorom ju budeme servírovať, až potom ju dokončíme.
- 5
Studenú smotanu dotuha vyšľaháme. Nanesieme ju doprostred vychladnutej torty. Navrch naaranžujeme olúpané a na plátky nakrájané kiwi.
Tiež pavlovovej torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu