Parížske rezy

pivonka - fotkapivonka, 5. apríla 2010
Parížske rezy
Foto: pivonka

Žiadne sviatky sa bez týchto rezov u nás nezaobídu. Tento rok som vyskúšala iný recept na piškót a je jednoduchší a oveľa lepší, takže upravujem svoj prvý recept pridaný na Varechu. Je to základná tortová hmota kakaová a dá sa použiť pri rôznych piškótových zákuskoch a samozrejme aj na tortu. Recept na tento piškót mám už dlho, ani neviem, odkiaľ som ho získala a až teraz realizovala. Je fakt výborný, odporúčam.

30
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškót:
30 g (alebo olej) vychladnuté rozpustené
140 g
50 g
6 ks
20 g
150 g
0,5 bal.
Plnka:
0,5 l
150 g
2 PL
1 bal.
Poleva:
100 g
80 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Šľahačku a čokoládu uvaríme. Vychladnuté dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme spolu so stužovačom šľahačky a cukrom do tuha. V niektorých receptoch na parížsky krém sa cukor neuvádza, mne však pripadal trochu horký.

  2. 2

    Ak dávame maslo, tak ďalším krokom bude, že ho rozpustíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si dva plechy. Ja používam veľkosť 33x45 cm s jedným chýbajúcim okrajom. Vyložíme ich papierom na pečenie, ktorý jemne potrieme stuženým pokrmovým tukom.

  3. 3

    Polovicu práškového cukru, vanilkový cukor, a žĺtky vyšľaháme. Tiež vyšľaháme do tuha sneh z bielkov a postupne pridávame druhú polovicu cukru. Postupne primiešame do žĺtkovej zmesi múku preosiatu spolu s kakaom a PDP, olej, alebo vychladnuté maslo a sneh. Vymiešaný piškót rozdelíme na dva plechy a pečieme cca 10 min. pri 180°C. Pláty piškótu sú tenké, každá rúra iná, dávame pozor, aby pláty boli upečené ale nevysušené. Každý vychladnutý plát pokrájame pozdĺžne na 4 pásy. Ja sa nerozpakujem použiť centimeter a pravítko. Vzniknú nám dva štvorvrstvové piškótové korpusy.

  4. 4

    Stuhnutým parížskym krémom plníme piškótové pásy. Boky zahladíme krémom. Dáme stuhnúť do chladničky.

  5. 5

    Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Vrch a boky oboch korpusov potrieme čokoládovou polevou. Trošku čokolády si necháme a po stuhnutí polevy cícerkom korpusy krížom-krážom postriekame pomocou sáčku.

  6. 6

    Nahrejeme si v horúcej vode nože a korpusy nakrájame na trojuholníkové rezy.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
nemám ich na pohľad také pekné ako Ty,chýba mi ešte zručnosť,ale chuťovo sú úžasne,vytlačený recept som odrazu poprefocovala a gratulanti si odniesli,lebo pýtali:-)


Dievčatá, ďakujem za komplimenty. Dobre padli.
bozulka, je to zošuchovák, ale nie malý. A piškót nevytečie.
jerika, ja som zatiaľ džem nedávala, neviem, či do parížskych rezov patrí. Ale mám takú skúsenosť, že džem vždy zákusok obohatí, čo je veľké plus.
1x jerica