Parížske rezy

pivonka - fotkapivonka, 5. apríla 2010
Parížske rezy
Foto: pivonka

Žiadne sviatky sa bez týchto rezov u nás nezaobídu. Tento rok som vyskúšala iný recept na piškót a je jednoduchší a oveľa lepší, takže Zobraziť celý popisŽiadne sviatky sa bez týchto rezov u nás nezaobídu. Tento rok som vyskúšala iný recept na piškót a je jednoduchší a oveľa lepší, takže upravujem svoj prvý recept pridaný na Varechu. Je to základná tortová hmota kakaová a dá sa použiť pri rôznych piškótových zákuskoch a samozrejme aj na tortu. Recept na tento piškót mám už dlho, ani neviem, odkiaľ som ho získala a až teraz realizovala. Je fakt výborný, odporúčam.

30
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškót:
30 g (alebo olej) vychladnuté rozpustené
140 g
50 g
6 ks
20 g
150 g
0,5 bal.
Plnka:
0,5 l
150 g
2 PL
1 bal.
Poleva:
100 g
80 g




Postup

  1. 1

    Šľahačku a čokoládu uvaríme. Vychladnuté dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme spolu so stužovačom šľahačky a cukrom do tuha. V niektorých receptoch na parížsky krém sa cukor neuvádza, mne však pripadal trochu horký.

  2. 2

    Ak dávame maslo, tak ďalším krokom bude, že ho rozpustíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si dva plechy. Ja používam veľkosť 33x45 cm s jedným chýbajúcim okrajom. Vyložíme ich papierom na pečenie, ktorý jemne potrieme stuženým pokrmovým tukom.

  3. 3

    Polovicu práškového cukru, vanilkový cukor, a žĺtky vyšľaháme. Tiež vyšľaháme do tuha sneh z bielkov a postupne pridávame druhú polovicu cukru. Postupne primiešame do žĺtkovej zmesi múku preosiatu spolu s kakaom a PDP, olej, alebo vychladnuté maslo a sneh. Vymiešaný piškót rozdelíme na dva plechy a pečieme cca 10 min. pri 180°C. Pláty piškótu sú tenké, každá rúra iná, dávame pozor, aby pláty boli upečené ale nevysušené. Každý vychladnutý plát pokrájame pozdĺžne na 4 pásy. Ja sa nerozpakujem použiť centimeter a pravítko. Vzniknú nám dva štvorvrstvové piškótové korpusy.

  4. 4

    Stuhnutým parížskym krémom plníme piškótové pásy. Boky zahladíme krémom. Dáme stuhnúť do chladničky.

  5. 5

    Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Vrch a boky oboch korpusov potrieme čokoládovou polevou. Trošku čokolády si necháme a po stuhnutí polevy cícerkom korpusy krížom-krážom postriekame pomocou sáčku.

  6. 6

    Nahrejeme si v horúcej vode nože a korpusy nakrájame na trojuholníkové rezy.

Diskusia k receptu

torticka
Mama bude mať koncom apríla narodeniny, tak ho vyskúšam. Vďaka.
babidka
mnam ! hned ako vidim taky kolacik co ide donho co najviac cokolady a kakaa mi tecu slinky:-) pri najblizsej "lepsej" prilezitosti ho urobim ....
forneta
mm... uš s tým leziem na nerw aj sama sebe aléé... e to wášne fran,. kuchyňa...? bo mám kamarátku z fran. a má prísť a cem jej pripomenúť domow... tak... prosím odpíšte mi... plss... aj keď to fran. kuchyňa nebude, wyskúšam to niekedy... nebojtéé... len cem wedieť čo to naozaj fran. kuchyňa e... plls.. odpowedzte mi...(bo niktorý - ecem menowať - cokomilka- mi wobec neodpowedajúú...)
veronka8
akurát som fraancúzske rezy robila cez sviatky a mali veľký úspech .....
a samozrejme aj váhu navyše.....
veronka8
krásny obrus, aj cibuláčk aj zákusky..........no mňňam.......
bozulka
Krásny obrus,originálny cibulák a koruna na ňom úžasný zákusok,to je cukrárska práca,ta čokoláda vonia až ku mne !!!
renfri
osvedcena klasika, nie je co pokazit a kazdemu chuti, len ma tam trochu matie ten plech s chybajucim jednym okrajom, to je maly zosuchovak?
jerica
určite vyskúšam,zbožňujem šlahačkové krémy. Nepokazím , keď natriem jeden plát lekvárom?
pridané KK.
pivonka
Dievčatá, ďakujem za komplimenty. Dobre padli.
bozulka, je to zošuchovák, ale nie malý. A piškót nevytečie.
jerika, ja som zatiaľ džem nedávala, neviem, či do parížskych rezov patrí. Ale mám takú skúsenosť, že džem vždy zákusok obohatí, čo je veľké plus.
1x jerica
tinca
Džem síce nepokazí, ale do parížskej torty alebo rezov sa nedáva, len parížsky krém.
pivonka
Ešte som mala upozorniť, že pôvodne sa do krému cukor nepridával, lebo vraj parížske rezy majú byť horké. Mne sa ale zdali byť horké až moc, takže s cukrom do krému opatrne, podľa chuti.
marlen
do pravého parížskeho krému sa cukor ani žltok. vôbec nedáva. delikátny je kontrast so sladším cestom.vaarená čokoláda so šľahačkou sa dá nádherne vyšľahať po noci v chladničke. nehrozí salmonelóza zo surového žltka. pre maškrtných papkáčov sa však ani uvedená obmena určite nepoazí.
lia66
Dlhé roky zháńam recept na parížske rezy...robievam-už som porobila hodne...plnku robievam aj do koláčov a tôrt, ale korpus, ktorý hľadám nie a nie...a mám pocit, že teraz som ho konečne našla-aspoň podľa obrázka sa mi zdá...spravím a dám vedieť...ale musím napísať, že vyzerajú neskutočne úžasne!!!
nadia56
@Pivonka , tvoje parizske rezy su priam na zakusnutie:-), vyborny recept, ja robievam tiez podobne ale parizsky krem robim roky presne tak ako pise @marlen , len kvalitna cokolada a slahackova smotana, uvarene, na noc odlozene v chladnicke a na druhy den vyslahane, krem je krasny, husty, ma vybornu chut, tvoj recept si odlozim a vyskusam pri nejakej prilezitosti:-)
3sandra3
krásne rezy,,,, vyskúšam na slávnostnú príležitosť
pivonka
Myslela som, že tieto rezy sú už nadobro "pochované" v množstve receptov, ktoré sú na Vareche. Milo ma prekvapil opak. @nadia56 , žĺtky už nedávam ani ja, hoci tam vôbec nevadili. A to "dobre vychladiť" sa skutočne dialo cez noc v chladničke. Musím recept opraviť, aby to bolo ok. Sú skutočne vynikajúce a v mojich receptoch bojujú o prvé miesto so Schwarzwaldskou tortou, aspoň podľa mojej rodiny a zatiaľ nerozhodne.
babkamt
Takéto zákusky mám rada.Vydarili sa ti parádne.
pivonka
Óóó, som rada, že aj takým dávnym receptom sa ujde pozornosť. @marianne69 , @babkamt teší ma, že sa vám páčia. U nás sa považujú za vôbec najlepšie zákusky a už teraz mám naliehavú požiadavku ich urobiť na Vianoce. A urobím rada, lebo aj sama sa už na ne teším.
zifi
Sviatocne vyzerajuci kolacik a legenda...! Ukladam do KK
zdenka1009
Luxusný parížsky rez, stvorený na slávnostný stôl...uložený v KK
korbacik
Fajný, robím, ale pod plnku na pláty natieram malinový džem. Aspoň som si pripomenula - toľko je tých receptov, že na niektoré z času na čas zabúdame, a to je veľká škoda. Prajem pekný slnečný deň.
gaabinka
veľmi sa mi páčia recepty s parížskym krémom, skúšala som ho robiť len raz a nepodaril sa mi, vôbec mi to nešlo vyšľahať a po tomto neúspešnom pokuse som sa toho vzdala a už som nič s takýmto krémom neskúšala, musím sa s tým popasovať:) vyzerá perfektne, profesionálne:)
nadia56
@pivonka , priznam sa, ze tvoj recept som este nevyskusala, drzim sa mojej klasiky od maminy, obcas davam na spodny plat dzem, marhulovy, ribezlovy-aky mam a najcastejsie ho robim v tortovej forme a @gaabinka , ak dodrzis presne tento postup v recepte, tak sa ti krem urcite podari, len treba naozaj vyckat od vecera do rana alebo aj naopak, ako si vyberies, nech sa dielo podari a vsetkym chuti:-)
pivonka
Ja si myslím, že mohla, ale ja som neskúšala, neviem, čo spraví piškót, ako sa zdvihne. Asi ho nebude veľa. No, neviem, pri akej príležitosti ho pečieš, ak je to pre domácich, tak by som to riskla. Alebo sprav iný čokoládový (overený) piškót a naplň parížskym krémom. Ja robieval len rezy. Nech sa Ti vydrí.
pivonka
"vydarí". Stále nad tým rozmýšľam, nie som si istá výsledkom. :-((
marianne
@pivonka tak som sa prekonala a tie platy upiekla,lebo tiez som si nebola ista,ze co to spravi v tortovej forme...ale...pises,ze kazdy pozdlzne rozrezeme na 4 pasy.Nebude to uzke?Na obrazku to vyzera,ze nie. Co keby som ich prerezala pozdlzne kazdy plech na polovicu,alebo ako sa poznam ja to isto dolamem,no tak budu take sirsie..co Ty na to ako odbornik?
pivonka
Ja mám starú rúru a plechy veľké, tieto pláty pečiem na plechoch 33x45 cm. Keď to krájam na pásy, tak to tiež vyzerá úzke, ale potom, keď už sú rezy, vyzerá to dobre, zákusky nemusia byť veľké. Ak niektorý polámeš, (čo sa nemusí stať), vlož ho do stredu, nebude to vadiť.
Až mám trému, aby sa Ti vydarili. Dúfam, že nebudeš sklamaná.
1x havino
marianne
@pivonkaaa !! nic sa mi nepolamalo a krasne 4 casti mam z kazdeho plechu nakrajane,naplnene a uz sa idu chladit,len sa mi do chladnicky nezmestia,asi ich dam na balkon...fotku ak sa mi ich este pekne podari nakrajat,pridam zajtra.Ani som vedela, aka som sikovna:-)) ale s takym dobrym receptom sa to muselo podarit.Dakujem
havino
ste ma ráno pri káve tak navnadili, že už sa chladí šľahačka s čokoládou uvarená, zajtra piškota
pivonka
@marianne , To som rada, že sa zadarilo, ale veď ty si skúsená a odvážna kuchárka, varíš netradičné jedlá, tak sa úspech predpokladal. Dúfam, že rezy budú všetkým chutiť.
@havino , dúfam, že budeš tiež spokojná.
marianne
nemám ich na pohľad také pekné ako Ty,chýba mi ešte zručnosť,ale chuťovo sú úžasne,vytlačený recept som odrazu poprefocovala a gratulanti si odniesli,lebo pýtali:-)


pivonka
Náhodou sú krásne, vlastne vôbec nie náhodou, dala si si záležať. Veľmi si ma potešila, že zákusok chutil, Ja ho považujem vo svojej kategórii za špičku a na každé sviatky ho pečiem.
Vyrozumela som, že "někto má narozeniny...", možno ty, alebo meniny. Oslávencovi prajem všetko najlepšie, veľa zdravia a nech sa mu darí.
havino
@pivonka , spokojnosť, ja som tu tieto rezy nikdy nepostrehla a škoda, pretože parížsku šľahačku varievam z času na čas, ale dávala som ju celú vrstvu na piškot, banány pod nu, na vrch ganache, ale takto rezy ešte nie a veru sa mi páči takto ju použiť, určite neboli rezy u nás posledný krát a už nezabudem, ja si aj s bielou piškotou upečiem, slabulinko som pláty potrela jahodovým džemom, slabú vrstvu, vdaka aj @marianke za upozornenie na recept a tebe sa za zdielanie s ním



pivonka
@havino , som veľmi rada, že aj tebe chutili a že aj ty si obohatila diskusiu krásnou fotkou. Parížsky krém s banánmi je tiež veľká maškrta. Pri najbližšej príležitosti sa chystám urobiť kubánsku tortu.
pivonka
Dnes som tento recept upravila, zmenila som piškót, je lepší.
rebeka44
Ja trochu nechápem, že prečo máme piecť 2 plechy,lebo vy máte naplnené len štyri krát a nie osem krát?Prečo by nestačil len jeden plech?
pivonka
Piškótové zákusky sa zvyčajne pečú zo 6 vajec, je to taká zaužívaná dávka. Ak by sa táto dávka piekla na jednom plechu, piškót by bol hrubý. Pri pečení na dvoch plechoch vzniknú dva pozdĺžne pásy. V našej rodine to vôbec nie je veľa. Pečiem ich na každé sviatky a minú sa prvé. Samozrejme môžeš piecť aj z polovičnej dávky, alebo upiecť hrubý piškót a naň navŕšiť parížsku šľahačku. Mne sa to vidí byť gustióznejšie v tenkých vrstvách.
1x haji
pivonka
Piškótové zákusky sa zvyčajne pečú zo 6 vajec, je to taká zaužívaná dávka. Ak by sa táto dávka piekla na jednom plechu, piškót by bol hrubý. Pri pečení na dvoch plechoch vzniknú dva pozdĺžne pásy. V našej rodine to vôbec nie je veľa. Pečiem ich na každé sviatky a minú sa prvé. Samozrejme môžeš piecť aj z polovičnej dávky, alebo upiecť hrubý piškót a naň navŕšiť parížsku šľahačku. Mne sa to vidí byť gustióznejšie v tenkých vrstvách.
pivonka
@pivonka (25.1.2021 13:09)

Dajakým nedopatrením sa komentár zverejnil 2x. Prosím redakciu, aby jeden zmazala.
haji
@pivonka (25.1.2021 13:09)
Naprostý souhlas. Poloviční dávka se nabízí sama.
Dva komenty mi to v poslední době háže též. Dokonce ten druhý se někdy ukáže až za pár minut, ale čas načtení je totožný. Vot technika...
redakcia
@pivonka (25.1.2021 13:12)

Dobrý deň, radšej nevymažeme duplicitný komentár, lebo keď sa takto pridajú dva komentáre s tým istým časom, zvyknú sa potom zmazať obidva a to by sme neradi. Vot technika, ako píše @Haji :) Pekný deň všetkým.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia