Foto: pivonka
Žiadne sviatky sa bez týchto rezov u nás nezaobídu. Tento rok som vyskúšala iný recept na piškót a je jednoduchší a oveľa lepší, takže Zobraziť celý popisŽiadne sviatky sa bez týchto rezov u nás nezaobídu. Tento rok som vyskúšala iný recept na piškót a je jednoduchší a oveľa lepší, takže upravujem svoj prvý recept pridaný na Varechu. Je to základná tortová hmota kakaová a dá sa použiť pri rôznych piškótových zákuskoch a samozrejme aj na tortu. Recept na tento piškót mám už dlho, ani neviem, odkiaľ som ho získala a až teraz realizovala. Je fakt výborný, odporúčam.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Piškót: | |
30 g (alebo olej) vychladnuté rozpustené |
|
140 g |
|
50 g |
|
6 ks |
|
20 g |
|
150 g |
|
0,5 bal. |
|
Plnka: | |
0,5 l |
|
150 g |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
Poleva: | |
100 g |
|
80 g |
|
Postup
-
1
Šľahačku a čokoládu uvaríme. Vychladnuté dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme spolu so stužovačom šľahačky a cukrom do tuha. V niektorých receptoch na parížsky krém sa cukor neuvádza, mne však pripadal trochu horký.
- 2
Ak dávame maslo, tak ďalším krokom bude, že ho rozpustíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si dva plechy. Ja používam veľkosť 33x45 cm s jedným chýbajúcim okrajom. Vyložíme ich papierom na pečenie, ktorý jemne potrieme stuženým pokrmovým tukom.
- 3
Polovicu práškového cukru, vanilkový cukor, a žĺtky vyšľaháme. Tiež vyšľaháme do tuha sneh z bielkov a postupne pridávame druhú polovicu cukru. Postupne primiešame do žĺtkovej zmesi múku preosiatu spolu s kakaom a PDP, olej, alebo vychladnuté maslo a sneh. Vymiešaný piškót rozdelíme na dva plechy a pečieme cca 10 min. pri 180°C. Pláty piškótu sú tenké, každá rúra iná, dávame pozor, aby pláty boli upečené ale nevysušené. Každý vychladnutý plát pokrájame pozdĺžne na 4 pásy. Ja sa nerozpakujem použiť centimeter a pravítko. Vzniknú nám dva štvorvrstvové piškótové korpusy.
- 4
Stuhnutým parížskym krémom plníme piškótové pásy. Boky zahladíme krémom. Dáme stuhnúť do chladničky.
- 5
Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Vrch a boky oboch korpusov potrieme čokoládovou polevou. Trošku čokolády si necháme a po stuhnutí polevy cícerkom korpusy krížom-krážom postriekame pomocou sáčku.
- 6
Nahrejeme si v horúcej vode nože a korpusy nakrájame na trojuholníkové rezy.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
a samozrejme aj váhu navyše.....
pridané KK.
bozulka, je to zošuchovák, ale nie malý. A piškót nevytečie.
jerika, ja som zatiaľ džem nedávala, neviem, či do parížskych rezov patrí. Ale mám takú skúsenosť, že džem vždy zákusok obohatí, čo je veľké plus.
Až mám trému, aby sa Ti vydarili. Dúfam, že nebudeš sklamaná.
@havino , dúfam, že budeš tiež spokojná.
Vyrozumela som, že "někto má narozeniny...", možno ty, alebo meniny. Oslávencovi prajem všetko najlepšie, veľa zdravia a nech sa mu darí.
Dajakým nedopatrením sa komentár zverejnil 2x. Prosím redakciu, aby jeden zmazala.
Naprostý souhlas. Poloviční dávka se nabízí sama.
Dva komenty mi to v poslední době háže též. Dokonce ten druhý se někdy ukáže až za pár minut, ale čas načtení je totožný. Vot technika...
Dobrý deň, radšej nevymažeme duplicitný komentár, lebo keď sa takto pridajú dva komentáre s tým istým časom, zvyknú sa potom zmazať obidva a to by sme neradi. Vot technika, ako píše @Haji :) Pekný deň všetkým.