Parížske rezy

Autor receptu: pivonka

Žiadne sviatky sa bez týchto rezov u nás nezaobídu. Tento rok som vyskúšala iný recept na piškót a je jednoduchší a oveľa lepší, takže upravujem svoj prvý recept pridaný na Varechu. Je to základná tortová hmota kakaová a dá sa použiť pri rôznych piškótových zákuskoch a samozrejme aj na tortu. Recept na tento piškót mám už dlho, ani neviem, odkiaľ som ho získala a až teraz realizovala. Je fakt výborný, odporúčam.

30
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Šľahačku a čokoládu uvaríme. Vychladnuté dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme spolu so stužovačom šľahačky a cukrom do tuha. V niektorých receptoch na parížsky krém sa cukor neuvádza, mne však pripadal trochu horký.
  2. Ak dávame maslo, tak ďalším krokom bude, že ho rozpustíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si dva plechy. Ja používam veľkosť 33x45 cm s jedným chýbajúcim okrajom. Vyložíme ich papierom na pečenie, ktorý jemne potrieme stuženým pokrmovým tukom.
  3. Polovicu práškového cukru, vanilkový cukor, a žĺtky vyšľaháme. Tiež vyšľaháme do tuha sneh z bielkov a postupne pridávame druhú polovicu cukru. Postupne primiešame do žĺtkovej zmesi múku preosiatu spolu s kakaom a PDP, olej, alebo vychladnuté maslo a sneh. Vymiešaný piškót rozdelíme na dva plechy a pečieme cca 10 min. pri 180°C. Pláty piškótu sú tenké, každá rúra iná, dávame pozor, aby pláty boli upečené ale nevysušené. Každý vychladnutý plát pokrájame pozdĺžne na 4 pásy. Ja sa nerozpakujem použiť centimeter a pravítko. Vzniknú nám dva štvorvrstvové piškótové korpusy.
  4. Stuhnutým parížskym krémom plníme piškótové pásy. Boky zahladíme krémom. Dáme stuhnúť do chladničky.
  5. Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Vrch a boky oboch korpusov potrieme čokoládovou polevou. Trošku čokolády si necháme a po stuhnutí polevy cícerkom korpusy krížom-krážom postriekame pomocou sáčku.
  6. Nahrejeme si v horúcej vode nože a korpusy nakrájame na trojuholníkové rezy.