Foto: dzejsik
Na aký koláč najrýchlejšie namotáte väčšinu ľudí tejto planéty? Presne tak! Na čokoládový. A tak sa stalo aj s týmto mojím výmyslom. :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Pláty: | |
3 ks |
|
250 g |
|
3 PL |
|
380 g |
|
20 g |
|
250 g (Hera) |
|
1 ks |
|
Parížsky krém: | |
250 ml |
|
250 g |
|
250 g |
|
Ganache poleva: | |
100 ml |
|
150 g |
|
Postup
-
1
Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme 3 PL roztopenej čokolády, roztopené maslo a múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom.
-
2
Tak, cesto by sme mali. :)
-
3
Pripravíme si 4 papiere na pečenie, na ktoré rozotrieme pláty. Na jeden plát treba cca 4 kopcovité PL cesta. Pečieme pri 180° 5-6 minút.
-
4
Na parížsky krém roztopíme nad parou čokoládu v smotane. Vychladíme.
-
5
Zmäknuté maslo vyšľaháme a po kúskoch pridávame vychladnutú čokosmotanovú hmotu. Ak vám chýba cukor, oslaďte si práškovým.
-
6
Hotový krém si rozdelíme na 3 časti.
-
7
A rozotrieme ho rovnomerne medzi pláty. Ak sa bojíte ako z plátov odstrániť papier na pečenie a nezlomiť ich, jednoducho dajte plát na krém aj s papierom na pečenie smerom hore a stiahnite ho.
-
8
Koláč aspoň na hodinku zaťažíme knihami.
- 9
Na ganache polevu si nad parou roztopíme 150 g čokolády v 100 ml smotany na šľahanie. Rozotrieme na koláč dohladka. Ak vám to nejde s nožom, zdvihnite plech do jednej ruky a druhou odspodu pobúchajte, kým sa povrch nevyhladí. Na polevu najemno postrúhame čokoládu na ozdobu.
- 10
Koláč necháme 1 deň odležať, aby pláty dobre zmäkli a pokrájame na rezy nahriatym nožom.
- 11
Bon Appétit! :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 9
@Klukodvody sú to kvietky z prírodného materiálu, ale ti artičoky môžem použiť, keď budem dekorovať niečo zeleninové ;)
@Izabella929 tvoje rezy s parížskou šľahačkou mám na pláne, vyzerajú ohromne chutne :)
@Sracz k snahe krájať čo najlepšie ma každý týždeň motivujú @Izkine tip-top kúsky :)
@Aroooo , @Gabriele plnka je tá istá, len mi to tak odfotilo, naživo rozdiel farebný nebol žiaden :)
verím, že aj tvoje sú výborné, ja mám veľmi rada len čistú parížsku šľahačku ... najmä na obľúbenej torte s kakaovo-orechovým korpusom bez múky, mňam ... :) tieto rezy boli cielené aby chutili poctivo po čokoláde a zároveň boli dostatočne pevné na to že sa budú dať chytiť aj do ruky, preto krém s maslom ;)
Čokoláda v ceste môže byť aj várová, keďže nie sú uvedené percentá kakaa?
Tie 4 cestá si piekla na plechoch a na papier si si predom nakreslila veľkosť cesta? Nerozumiem tomu. Veď keď vyložím plech papierom, upečený plát má rozmer plechu. Na obr. č.3 je ale papier bez plechu. Prosím dovysvetliť. :-)
Percentá som dala do zátvorky, používam čoko na varenie Fin Carré z Lidla, kde je 52% kakaa.
Na papier som si predkreslila tvar plátu, aby boli všetky rovnaké. Plech "vyšuchovačku" mám rozmer 30*40 cm, také veľké až po okraj plechu som to nechcela, predkreslené to má cca 27*37 ... na stole si to rozotriem, našuchnem na plech a upečiem. :)
Preto rozotieram na stole na papieri na pečenie, lebo kým sa jeden pečie, nachystám si ďalšie tri .. prípadne viac, ak pečiem vo väčšom.
Ďakujem pekne za vysvetlenie. Recept samozrejme ukladam do KK. Mohla by si byť lektorkou pečenia, krásne .
Ďakujem. :)) To by sa mi páčilo. ;)