Foto: majuska31
Parené buchty patria medzi moje najobľúbenejšie múčne jedlá, ktoré nikdy neodmietnem! Mám ich rada na rôzne spôsoby, no najradšej mám tie klasické s kakaom Zobraziť celý popisParené buchty patria medzi moje najobľúbenejšie múčne jedlá, ktoré nikdy neodmietnem! Mám ich rada na rôzne spôsoby, no najradšej mám tie klasické s kakaom a maslom. Tento recept ma naučila moja stará mama a robievam ho 2-3 x do roka. Recept používam aj na domáce knedle. Z uvedeného množstva sa dajú spraviť 3 veľké knedle.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme kvások. Do 100 ml vlažného mlieka nadrobíme kvasnice a necháme 10 minút postáť (alebo kvasnice nadrobíme rovno do múky a zalejeme vlažným mliekom). Do preosiatej múky postupne pridávame kvások, vajce, zvyšok mlieka, olej, cukor, soľ a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Poprášime múkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
- 2
Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a pomúčenou vykrajovačkou alebo pohárom s priemerom 6 cm vykrajujeme kolieska. Tie potom plníme slivkovým lekvárom tak, že na jedno koliesko dáme lyžičku lekváru a druhým ho spojíme a vytvarujeme z neho buchtu. Takto pospájané buchty necháme ešte 5-10 minút kysnúť aby sa lepšie spojili.
- 3
Do hrnca dáme vodu a vložíme doň parák. Hladina vody by mala byť 0,5-1 cm pod parákom. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu. Aby sa nám buchty neprilepili o parák potierame ho olejom alebo roztopenou masťou a položíme naň buchty. Hrniec zakryjeme a necháme pariť 15-20 minút. Keď sú buchty hotové potierame olejom alebo roztopenou masťou.
- 4
Servírujeme ihneď posypané zmesou z kakaa a práškového cukru, poliate roztopeným maslom. Prajem dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
jandalog, tvaroh s kakom som ešte neskúšala, určite vyskúšam, ďakujem za tip :)
asi 2 mesiace dozadu som objavila kúzlo kysnutého cesta, tak budú aj buchty.
Aj moj receptik vyhral a bude v knizke. Je to ta toritcka macicka
no niektore su take bezne ale najdu sa tam aj take zaujimave co ozaj stoja za vyskusanie. Tak si este pockame do augusta a to je este dlhoooooo
www.kucharska.tv/2014/07/12/parene-buchty-rychly-recept-...
Vyzerajú krásne, šikulka si a verím, že aj chutili, veľmi sa teším všetkým pozitívnym ohlasom :)