Parené buchty mojej starej mamy

Autor receptu: majuska31

Parené buchty patria medzi moje najobľúbenejšie múčne jedlá, ktoré nikdy neodmietnem! Mám ich rada na rôzne spôsoby, no najradšej mám tie klasické s kakaom a maslom. Tento recept ma naučila moja stará mama a robievam ho 2-3 x do roka. Recept používam aj na domáce knedle. Z uvedeného množstva sa dajú spraviť 3 veľké knedle.

25-30
porcií
45 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme kvások. Do 100 ml vlažného mlieka nadrobíme kvasnice a necháme 10 minút postáť (alebo kvasnice nadrobíme rovno do múky a zalejeme vlažným mliekom). Do preosiatej múky postupne pridávame kvások, vajce, zvyšok mlieka, olej, cukor, soľ a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Poprášime múkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
  2. Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a pomúčenou vykrajovačkou alebo pohárom s priemerom 6 cm vykrajujeme kolieska. Tie potom plníme slivkovým lekvárom tak, že na jedno koliesko dáme lyžičku lekváru a druhým ho spojíme a vytvarujeme z neho buchtu. Takto pospájané buchty necháme ešte 5-10 minút kysnúť aby sa lepšie spojili.
  3. Do hrnca dáme vodu a vložíme doň parák. Hladina vody by mala byť 0,5-1 cm pod parákom. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu. Aby sa nám buchty neprilepili o parák potierame ho olejom alebo roztopenou masťou a položíme naň buchty. Hrniec zakryjeme a necháme pariť 15-20 minút. Keď sú buchty hotové potierame olejom alebo roztopenou masťou.
  4. Servírujeme ihneď posypané zmesou z kakaa a práškového cukru, poliate roztopeným maslom. Prajem dobrú chuť!