Foto: mariaklara
Tento recept robím už dlhé roky, mám ho z kalendára z r. 1986, milovali ho moje deti a teraz ho milujú aj moje vnúčatá.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
20 g |
|
asi 400 ml |
|
40 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
asi 250 g |
|
Na posypanie: | |
|
|
, granko, orechy |
|
Na poliatie: | |
asi 200 - 250 g |
|
Postup
-
1
Pripravíme si :
-
2
Do preosiatej múky pridáme rozdrobené droždie, cukor a prilejeme vlažné mlieko. Chvíľku necháme podkysnúť. Potom pridáme ostatné ingrediencie, vypracujeme polotuhé cesto.
-
3
Necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
4
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku asi 1 cm.
-
5
Pokrájame na štvorce, na ktoré kladieme lekvár ( lekvár musí byť hustý ako remeň, aby nevytiekol pri parení )
-
6
Lekvár zabalíme a vznikne buchtička.
-
7
Prikryjeme utierkou a necháme ešte chvíľku na podložke vykysnúť.
-
8
Buchty paríme v hrnci na plátne alebo na dierkovanej podložke dobre prikryté asi 6 - 8 min.
-
9
Toto sú buchty po parení.
-
10
Moja svokra mala taký hrniec, v ktorom buchty hneď aj pripiekla. Keďže ja taký nemá, tak ich pripekám tesne pred podávaním. Tak sa aspoň trochu podobajú tým svokriným.
-
11
Buchty posypeme mletým makom, orechmi alebo grankom, zmiešané s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. " Želám dobrú chuť ! "
tie pripekané sa myslím volali maryša buchty moja mama ich zároven parila aj pripekala /do veľkého kastróla dala mast trocha rozpálila dala buchty a dala trocha vody a parila a piekla /
A su vyyyyborne. Take babickine. A uz ich aj v sobotu urobim. Tesim sa.
@stefanm :-))))
a este rano dcera mrncala, ze ci uz nemame, ze toolko vela ich bolo :D
tú "handru" treba špagátom uviazať okolo hrnca, cez uši poistiť,aby sa nezošmykla..kedysi v šk.jedálni som videla kuchárku-takto parila ..mala široký veľký hrniec..
buchty sú preparené. skús ich variť o minútku kratšie
@Luss44 Wow, sú ukážkové....som veľmi rada, že sa ti takto krásne vydarili a že chutili....:-))
Skúšala som tento tvoj recept, no z ďaleka to neni 25-27 ks, porcií ako uvadzas v recepte. Sotva 9 buchiet :(. A to som skúsená kuchárka, presne viem ako pripraviť kysnuté cesto.
Z pol kila múky 9 buchiet???
No, receptom to nebude -:P
Blíží se jaro. Trolové se rojí. Na fotu 5 a 6 je skutečně 9 kusů. Uniklo, že zbytek kysne pod uterkou. Hlavně že se zabavil-a.
mne vyslo okolo 19
Koľko mlieka treba pridať ku buchtičkám pred parením ? Ďakujem.