Pardubické perníky fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 30. januára 2013

Pred Vianocami mi tento recept dala kamoška, po ochutnaní som sa rozhodla upiecť doma takúto maškrtu. Bolo s tým trochu viac roboty, ale stálo to za to.

70 ks
porcií
8-14 minút
na 180-150 °C

Suroviny

1 kg
500 ml
1 ČL
2 kg
4 ks
1 ks
1 ks
380 g
80 g
Plnka:
 rozmrvený
300 - 400 ml
250 - 300 ml (vriaca asi)
Poleva:
asi 600 g
100 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme:

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu vylejeme do nádoby, prisypeme cukor, necháme zovrieť a pridáme sódu bikarbónu. Odložíme na chladné miesto vychladnúť. ( aspoň 2 - 3 hod. )

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vychladnutého pridáme múku, lekvár, vajcia, med, PDP, salajku a vypracujeme cesto.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som si musela pomôcť ručným šľahačom, lebo ma boleli ruky.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je už vypracované perníkové cesto, ktoré muselo ísť odpočívať na 24 hodín do špajze.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som odoberala po častiach a rozgulovala na hrúbku asi 4 -5 mm.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som vykrajovala na pomúčenej podložke.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykrojené tvary som ukladala na plech vyložený čiernou fóliou na pečenie a dala piecť do rúry obvyklým spôsobom.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je už kopec upečených perníkov. Tá menšia kopa bola určená na plnku - tie som rozmrvila, tá väčšia kopa bola určená na plnenie. ( 140ks, ktoré som zlepila, vzniklo 70ks perníkov a asi 40 -50ks bolo na plnku )

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na plnku som rozmrvila vo vandlíku tých 40 - 50ks, pridala som lekvár a zabarila som vriacou vodou, ale veľmi opatrne, aby nebola plnka riedka. Prikryla som to pokrievkou, aby sa masa uparila. Kto chce, môže si pridať um, asi 100 ml, ale potom musí dať menej vody.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Perníčky pripravené na čokoládovú polevu.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Čokoládu si pripravíme obvyklým spôsobom, na pare rozpustíme čokoládu, ceru a trochu masti. Perníčky omáčame z jednej strany a odkladáme na papier obschnúť.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tu sú už pripravené na ochutnanie.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ak sa niekomu hodí : po 12 mesiacoch cesto po premieseni trosku lepkavesie, bolo treba podsypat, inak bezchybné :-)
Pardubický perník bola najväčšia pochúťka môjho otca. Každý deň musel mať aspoň jeden. Keďže sa dožil 90-ky tak ich skonzumoval "stovky kíl". :-) Jeho pravnuci sa podali na pradedka, takže recept u nás nájde uplatnenie. Vďaka