Pardubické perníky fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 30. januára 2013

Pred Vianocami mi tento recept dala kamoška, po ochutnaní som sa rozhodla upiecť doma takúto maškrtu. Bolo s tým trochu viac roboty, ale stálo to za to.

70 ks
porcií
8-14 minút
na 180-150 °C

Suroviny

1 kg
500 ml
1 ČL
2 kg
4 ks
1 ks
1 ks
380 g
80 g
Plnka:
 rozmrvený
300 - 400 ml
250 - 300 ml (vriaca asi)
Poleva:
asi 600 g
100 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme:

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu vylejeme do nádoby, prisypeme cukor, necháme zovrieť a pridáme sódu bikarbónu. Odložíme na chladné miesto vychladnúť. ( aspoň 2 - 3 hod. )

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vychladnutého pridáme múku, lekvár, vajcia, med, PDP, salajku a vypracujeme cesto.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som si musela pomôcť ručným šľahačom, lebo ma boleli ruky.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je už vypracované perníkové cesto, ktoré muselo ísť odpočívať na 24 hodín do špajze.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som odoberala po častiach a rozgulovala na hrúbku asi 4 -5 mm.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som vykrajovala na pomúčenej podložke.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykrojené tvary som ukladala na plech vyložený čiernou fóliou na pečenie a dala piecť do rúry obvyklým spôsobom.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je už kopec upečených perníkov. Tá menšia kopa bola určená na plnku - tie som rozmrvila, tá väčšia kopa bola určená na plnenie. ( 140ks, ktoré som zlepila, vzniklo 70ks perníkov a asi 40 -50ks bolo na plnku )

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na plnku som rozmrvila vo vandlíku tých 40 - 50ks, pridala som lekvár a zabarila som vriacou vodou, ale veľmi opatrne, aby nebola plnka riedka. Prikryla som to pokrievkou, aby sa masa uparila. Kto chce, môže si pridať um, asi 100 ml, ale potom musí dať menej vody.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Perníčky pripravené na čokoládovú polevu.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Čokoládu si pripravíme obvyklým spôsobom, na pare rozpustíme čokoládu, ceru a trochu masti. Perníčky omáčame z jednej strany a odkladáme na papier obschnúť.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tu sú už pripravené na ochutnanie.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

108 komentárov k receptu
Su to tie, co sa kedysi predavali take podlhovaste? Pamatam si ich z detstva. Nasa babicka nam ich vzdy kupovala cez letne prazdniny, ked nas varovala a kazdy den k detskej kave o 3 nam ich nakrajala na tanier. Najlepsia babicka.
@Mariaklara , máš ich utešené! Pekne si sa vyhrala. Aj ja mám tento recept, už som ich aj jedla, sú vynikajúce, ale ešte som ich nikdy nerobila. Kolegyňa, ktorá ich robila pridala do plnky orechy.
tento recept som mala po maminke,ale som ho zlikvidovala-ja blbá,zdal sa mi prácny,to som mala malé deti,už mám viac času-takže aj ich čas vďaka Vám príde,ale v tom našom recepte sa mlela plnka na mlynčeku,ak sa nemýlim,je to dávno
Krásne ich máš, vydarili sa. Mám tento recept už dávno, len som naň nemala čas, ale keďže sa v našich potravinách a sladkostiach kadečo objavuje, tak som sa rozhodla ich urobiť. Sú veľmi dobré, ba aj lepšie, ako tie pardubické, kolegyňa mi priniesla, keď ich piekla.
Toto skúsim niekedy pre návštevu urobiť, v menšom vydaní a menšej veľkosti... sú krásne... hneď by som do nich zakusla :)
Pardubický perník bola najväčšia pochúťka môjho otca. Každý deň musel mať aspoň jeden. Keďže sa dožil 90-ky tak ich skonzumoval "stovky kíl". :-) Jeho pravnuci sa podali na pradedka, takže recept u nás nájde uplatnenie. Vďaka
paráda ... tiež si ukladám ... mám recept na pardubické perníčky, iný a tiež veľmi dobrý ... ale tieto určite raz vxskúšam ...
Ďakujem za krásne komentáre, ja som robila z celej lebo môj zať miluje perníky, pred Vianocami boli v hypernove za facku, tak som mu kúpila a dala na Mikuláša aj na Luciu, lenže už sú fuč. A presne ako píše @samanka , bohvie, čo sa v tých maškrtách nájde a takto aspoň viem, čo do nich dám. @michsamant , presne takto si to z detstva pamätám aj aj. @alexdidi , ani moc nevydržia, lebo ja rozdám, jednej susede, druhej, tretej....... no, a opäť budem robiť.....@elysa , ďakujem za nápad mlieť, ja som ich najskôr lámala, mrvila, potom zabarila a nezdalo sa mi dosť dobré, tak som ich ešte ponorným mixérom rozrobila, až potom to bolo jemnučké. @pivonka , @jarunka , @maggie , @vierutt , @paploska , @iva63 , @samanka , @evusik , @punticka , @sonulienka , @elixir , ďakujem, @rela , tak im urob, nedajú Ťa za nič na svete, @klaura , poprosím o ten receptík. Rada skúšam aj ja. Priznám sa bola to trochu dlhšia robota, tiež som už roky tento recept niekde odkladala na vedľajšiu kolaj, až naň prišlo a oplatilo sa.
Keď som za soc. čias chodila z východu na služobky do Prahy, tak v Pardubiciach na stanici sme vždy mali dlhšiu prestávku a to sme mnohí ozlomkrky utekali nakupovať perníky. Milovala som s povidlama-slivkové a jahodové. Ukladám si aj tvoju inšpiráciu. Máš ich krásne.
Ja ich robím na vianoce, ale na uľahčenie práce na plnku si odoberiem cesto, rozvaľkám ho a upečiem plát, ktorý potom rozmrvím. Sú výborné a dlho vydržia.

32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
@mariaklara máte ich krásne, ako jeden, tento recept je aj u nas udomácnený, ibaže po skúsenostiach "odbytu" vykrajujeme s obdlžnikovou krabičkou, aby bol väčší :-)) nie je to recept ohraničený vianočným časom.
tiež patrím k ľudom čo si dobre pamätajú tie PRAVÉ pardubické perníčky. Máš ich nádherné a veru by som neodolala. Ak bude príležitosť určite vyskúšam.
ja som ich piekla na Vianoce a prvé zmizli, takže sú suprové, ja som sa nevedela dojesť, možno trocha zlepšovák - povykrajovala som kolieska a tie zvyšky, čo ostali po vykrojení, tak som ich upiekla a následne ich v mixéri "rozdrobila" na plnku a aby som sa nechválila cudzím perím, takýto postup bol v tom recepte, podľa ktorého som piekla ja :-))
robila som na Vianoce tiež veľmi podobné, len do plnky som pridala aj mleté orechy. boli neskutočné. bolo ich veľa, takže som rozdávala kade-tade a všetkým, no hlavne manželovi veľmi chutili. po sviatkoch som niekoľko zamrazila, aby boli na neskôr a keď ich teraz pomaly vyťahujem (nechávam rozmraziť zatvorené v sáčku), sú rovnako výborné. všetkým odporúčam vyskúšať, neoľutujete.
Toľká krása an jedenie! @mariaklara , takúto dobrotku si ty piekla, no, mala by som sa aj ja "pochlapiť", aspoň niečo upiecť. Ak môžem, dám na FB, nech vidia ostatní. Vďaka za recept.
Toto teda určite vyskúšam, už len pre tú spomienku, plnený perník za dve kačky=zriedkavá, o to vzácnejšia, školská desiata.
Pardubické perníky, je "klasika" ktorú už málokedy dostať. Takéto upečené doma, musia chutiť výborne a verím, že sa nimi zavďačím mojím deťom a vnúčatám. (samozrejme aj sebe)
sú krásne a určite aj chutné, ja cukor veľmi nemôžem, keby som z neho ubrala, koľko ho tam musí byť minimum? ukladám a aspoň z polovičnej dávky spravím
Na tom obrázku sú ako na momentálne zahryznutie:-))
Je s tým hodne roboty, čo keby si tie kolieska na pomrvenie upiekla ako plát vcelku? recept si uložím, snáď budem mať niekedy trpezlivosť sa s tým trochu pohrať.
Všetkým Vám zo srdca ďakujem za milé komentáre, @gordonko , škoda, že som si to až teraz prečítala, ozaj by si to mal len na skok, Mnohí píšete, že okrajky ste piekli, aj ja som to tak chcela, ale potom som si povedala, že uvidím aké budú, a tie naj... budem zlepovať. Dokonca kamoška mi radila z tých okrajkov upiecť jeden veľký " pagáč " a ten rozmrviť. Keďže som ich robila prvý krát v živote, myslím, že dopadli celkom dobre.
Tak toto nesiaha kupovaným perníkom ani po členky. Bez éčok, bez farbív...také si určite urobím. Vnúčatá sa budú olizovať :-) Vďaka za recept :-)
tečú mi slinky na tvoje perníčky :) krásne sa podarili, len to množstvo múky sa mi zdá veľa..2 kg..uf..to musí byť kvantum perníkov :)
Mám na vás prosbu - salajka - amónium 1ks - kolik je to gramů? Mám doma větší balení a nevím kolik na Slovensku váží 1 sáček. Někde bylo 20 gramů, platí to stále ? Děkuji.
toto urobím raz keď nebudem diétovať a budem mať voľný víkend, už teraz sa strašne teším :D ako dlho tie perníčky vydržia čerstvé?
Ja tieto perníky robím viackrát do roka aj dvojitej dávky a potom ich na táckach zakrytých fóliou dávam do mrazničky. Ak dostanem nečakanú návštevu, iba vytiahnem a za štvrťhodinku už návšetvníci maškrtia... a dávam im ich aj na cestu domov...
Ahojte. Akurat som zarobila cesto a zajtra hor sa do toho, ale vam poviem, ze som mala problem s tym, aby som nasla vhodnu nadobu, v ktorej to vymiesim. Ako tu citam same chvaly, tak sa tesim na vysledok, ale ich asi budem lepit iba klasicky lekvarom, aj ked to uy asi nebudee to prave orechove. Tak myslite na mna, nech sa podaria. Tfuj tfuj :-)
Ahojte. Akurat som zarobila cesto a zajtra hor sa do toho, ale vam poviem, ze som mala problem s tym, aby som nasla vhodnu nadobu, v ktorej to vymiesim. Ako tu citam same chvaly, tak sa tesim na vysledok, ale ich asi budem lepit iba klasicky lekvarom, aj ked to uy asi nebudee to prave orechove. Tak myslite na mna, nech sa podaria. Tfuj tfuj :-)
jezus maria, krásne súúú, nádherné, taká dávka, že z 2 kg múk, @mariaklara , aj ostatné žienky, ja vás obdivujem za trpezlivosť z dvoch kil muk vykrajovať. 5*, uložím, už som dnes zamiesila na plnené perníčky, ale dávku zmenším samozrejme
@havino , ďakujem....ale vieš, ja ich vlastne aj rozdám len tak, pre dobrý pocit....:-))jednej susedke, druhej, tretej....a mám šesť vnúčat, z toho päť ich už môže aj takúto fajnotku papať...:-))
Piekla som ich tento týždeň, včera som ich plnila a zdobila, dnes sú už tak akurát mäkké a môžem povedať, že sú to sú vynikajúceperníčky, veľká vďaka za perfektný recept.
ak mozem, @mojko28
robila som ich pred vianocami presne podla receptu (okrem polevy) a boli vynikajuce , keby sme ich nepojedli, zrejme by vydrzali velmi dlho :-)
chystam sa na ne aj teraz pred velkou nocou a znovu z 2kg muky :-)))))))
moja skusenost - su vynikajuce take, ako su uvedene v recepte :-)
ahoj jozka, tych kolacikov je ako na svadbu, ale ak dobre schovas, dlho vydrzia , aj par mesiacov :-)
do plnky ide cast pernikov, ktore si z tych 2kg muky upiekla
salajka je jelenia sol, chemicky hydrogenuhlicitan amonny
urcite urob, neobanujes :-)
Chystám sa tieto perníčky piecť na Vianoce,vyzerajú naozaj lákavo :-) len sa chcem opýtať,môžem ich upiecť napr.zajtra a naplniť ich tesne pred Vianocami?nič sa im nestane?a keď už budú naplnené ako ich mám skladovať?špajzu nemám,tak v chladničke?alebo môžu stáť aj pri izbovej teplote?ďakujem :-)
viaceri uz ich mame zamiesane, mozes :-)
mozes nechat cesto par dni postat v chlade, ale mozes aj upiect podla postupu a plnit neskor :-)
naplnene ti vydrzia v chlade minimalne mesiac
spajzu nemam ani ja, skladujem v kartonovych krabiciach ( hnede bez obrazkov, co dychaju ) na balkone vsetko, co sa napecie
a zistila som, ze aj mlieko z mliekomatu mi tam vydrzi dlhsie ako v chladnici :-)
v byte mam odskusane cca tyzden, potom neviem, proste uz neboli :-)
@mariaklara , @jerica Dobry den. By som chcela vyskusat pripravit ten recept, ale som si uvedomila ze do neho nejde ziadne pernikove korenie. Je to spravne tak? Ja nie som zo Slovenska, v zivote som taketo nezjedla a by som chcela pripravit spravny recept. Budme rada ak sa mi ozvete. Dakujem pekne za odpoved. Nico
v zime som tu zachytila debatu, ze kedysi pernikari nechavali pernikove cesto v chlade odstat aj pol roka, kym z neho piekli
tak som urobila experiment
zaciatkom decembra som zamiesila tieto medovniky, cesto som dala do plastovej misy s vrchnakom a na balkon
napiekla som na vianoce tak akurat, zvysok cesta ostal v miske
na velku noc som znovu napiekla, nerobilo to ziaden problem
vcera som piekla zo zvysku, cesto stacilo premiesit, robilo sa s nim vyborne, krasne sa valkalo, pieklo a aj chutia vynikajuco :-)
tolko moj experiment :-)
teraz trochu neaktualne, ale na sviatky sa mozno niekomu hodi :-)


@Smejkad (5.5.2016 18:28)
Krásné pardubické perníčky máš! Perníky je moje velká láska! K těstu na perník - je to už moc dávno, četla jsem nějaký text o perníku v Polsku. Při narození dcery zadělali těsto a pekly se perníky na svatbu té které dívky. Tož tak. Že se zakopává slivovice a nebo dobře uloží, pak se po létech vytáhne, to mi hlava bere. Je výborná. Ovšem tak dlouhý experiment s perníkovým těstem, to chce odvahu.
dakujem, @Haji :-)
ja mam velku doveru k tomu, co mali zauzivane generacie pred nami a vlastne svoje skusenosti dedili
to my sme v urcitej etape stratili zdravy rozum a mysleli si, ze sme pohltali vsetku mudrost sveta
smutne je, ze mnohi este stale nechapu, ze rozumne je vyuzivat nove vydobytky, ale zaroven nezatracovat , co funguje
Voľakedy, naozaj veľmi veľmi dávno, som tiež tak perník skúšala, že cesto stálo asi pol roka v chlade. Vôbec nič sa mu nestalo, práve naopak, na kvalite nabralo. Akurát si pamätám, že tam nesmeli ísť vajcia, to bola zásada, keď malo cesto tak dlho stáť. Mohli sa doňho až dodatočne zamiešať, keď sa išlo piecť. Máš ich vydarené @smejkad , už len naplniť, poliať a zjesť.
Práve som zarobila cesto presne podľa receptu. Bola to drina,ale to mi nevadilo, len sa bojím, cesto mám dosť lepivé. Bude sa mi po odležaní dať rozvaľkať? Ďakujem za všetky rady.
@Clody (5.12.2016 16:34)

Ingrediencie sa musia prepojiť a treba to mať v chladničke, aj keď som to vaľkala, tak som si to postupne vyberala, okrajky zmiesila a vložila som do chladu. A pomúčiť treba dosku.
Marlenka potrebovala deň odstáť a bola potom už famózna. Inak z tohoto cesta som robila aj roládu - pečený slivkový lekvár a orechy, tak isto vynikajúce.
Takže idem zamiešať na tieto sviatky :-)

Pridaj komentár k receptu: