Foto: mariaklara
Pred Vianocami mi tento recept dala kamoška, po ochutnaní som sa rozhodla upiecť doma takúto maškrtu. Bolo s tým trochu viac roboty, ale stálo Zobraziť celý popisPred Vianocami mi tento recept dala kamoška, po ochutnaní som sa rozhodla upiecť doma takúto maškrtu. Bolo s tým trochu viac roboty, ale stálo to za to.
porcií
na 180-150 °C
Suroviny
1 kg |
|
500 ml |
|
1 ČL |
|
2 kg |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
380 g |
|
80 g |
|
Plnka: | |
rozmrvený |
|
300 - 400 ml |
|
250 - 300 ml (vriaca asi) |
|
Poleva: | |
asi 600 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme:
-
2
Vodu vylejeme do nádoby, prisypeme cukor, necháme zovrieť a pridáme sódu bikarbónu. Odložíme na chladné miesto vychladnúť. ( aspoň 2 - 3 hod. )
-
3
Do vychladnutého pridáme múku, lekvár, vajcia, med, PDP, salajku a vypracujeme cesto.
-
4
Ja som si musela pomôcť ručným šľahačom, lebo ma boleli ruky.
-
5
Tu je už vypracované perníkové cesto, ktoré muselo ísť odpočívať na 24 hodín do špajze.
-
6
Potom som odoberala po častiach a rozgulovala na hrúbku asi 4 -5 mm.
-
7
Cesto som vykrajovala na pomúčenej podložke.
-
8
Vykrojené tvary som ukladala na plech vyložený čiernou fóliou na pečenie a dala piecť do rúry obvyklým spôsobom.
-
9
Tu je už kopec upečených perníkov. Tá menšia kopa bola určená na plnku - tie som rozmrvila, tá väčšia kopa bola určená na plnenie. ( 140ks, ktoré som zlepila, vzniklo 70ks perníkov a asi 40 -50ks bolo na plnku )
-
10
Na plnku som rozmrvila vo vandlíku tých 40 - 50ks, pridala som lekvár a zabarila som vriacou vodou, ale veľmi opatrne, aby nebola plnka riedka. Prikryla som to pokrievkou, aby sa masa uparila. Kto chce, môže si pridať um, asi 100 ml, ale potom musí dať menej vody.
-
11
Perníčky pripravené na čokoládovú polevu.
-
12
Čokoládu si pripravíme obvyklým spôsobom, na pare rozpustíme čokoládu, ceru a trochu masti. Perníčky omáčame z jednej strany a odkladáme na papier obschnúť.
-
13
Tu sú už pripravené na ochutnanie.
Je s tým hodne roboty, čo keby si tie kolieska na pomrvenie upiekla ako plát vcelku? recept si uložím, snáď budem mať niekedy trpezlivosť sa s tým trochu pohrať.
robila som ich pred vianocami presne podla receptu (okrem polevy) a boli vynikajuce , keby sme ich nepojedli, zrejme by vydrzali velmi dlho :-)
chystam sa na ne aj teraz pred velkou nocou a znovu z 2kg muky :-)))))))
moja skusenost - su vynikajuce take, ako su uvedene v recepte :-)
Kolaciky su z 2 kg muky?Prosim vas a kolko ich vlastne je.
do plnky ide cast pernikov, ktore si z tych 2kg muky upiekla
salajka je jelenia sol, chemicky hydrogenuhlicitan amonny
urcite urob, neobanujes :-)
@Mariaklara , mas TSku..dakujem uz vopred za odpoved :))
dakujem pekne za pomoc :)
@hubanevymachana skusim tak ako je napisane, ked sa tak vsetkym dari :)
mozes nechat cesto par dni postat v chlade, ale mozes aj upiect podla postupu a plnit neskor :-)
naplnene ti vydrzia v chlade minimalne mesiac
spajzu nemam ani ja, skladujem v kartonovych krabiciach ( hnede bez obrazkov, co dychaju ) na balkone vsetko, co sa napecie
a zistila som, ze aj mlieko z mliekomatu mi tam vydrzi dlhsie ako v chladnici :-)
v byte mam odskusane cca tyzden, potom neviem, proste uz neboli :-)
uz som robila s korenim aj bez
ked mas dobry vonavy lekvar, pripadne das do plnky aj trosku rumu, vobec tam nechyba, rozdiel prakticky necitit a su fantasticke aj bez pernikoveho korenia :-)
tak som urobila experiment
zaciatkom decembra som zamiesila tieto medovniky, cesto som dala do plastovej misy s vrchnakom a na balkon
napiekla som na vianoce tak akurat, zvysok cesta ostal v miske
na velku noc som znovu napiekla, nerobilo to ziaden problem
vcera som piekla zo zvysku, cesto stacilo premiesit, robilo sa s nim vyborne, krasne sa valkalo, pieklo a aj chutia vynikajuco :-)
tolko moj experiment :-)
teraz trochu neaktualne, ale na sviatky sa mozno niekomu hodi :-)
Krásné pardubické perníčky máš! Perníky je moje velká láska! K těstu na perník - je to už moc dávno, četla jsem nějaký text o perníku v Polsku. Při narození dcery zadělali těsto a pekly se perníky na svatbu té které dívky. Tož tak. Že se zakopává slivovice a nebo dobře uloží, pak se po létech vytáhne, to mi hlava bere. Je výborná. Ovšem tak dlouhý experiment s perníkovým těstem, to chce odvahu.
ja mam velku doveru k tomu, co mali zauzivane generacie pred nami a vlastne svoje skusenosti dedili
to my sme v urcitej etape stratili zdravy rozum a mysleli si, ze sme pohltali vsetku mudrost sveta
smutne je, ze mnohi este stale nechapu, ze rozumne je vyuzivat nove vydobytky, ale zaroven nezatracovat , co funguje
Ingrediencie sa musia prepojiť a treba to mať v chladničke, aj keď som to vaľkala, tak som si to postupne vyberala, okrajky zmiesila a vložila som do chladu. A pomúčiť treba dosku.
wow, tie sú parádne...:-)
No tieto sú ukážkové....na výstavu súce....:-)
Ďakujem.
som veľmi rada....pekné Vianoce....:-)
Tyjo, máš odvahu k experiemntom!! Piekla si a nebo len premiesila?
Premiesila a upiekla, tentokrát na spôsob marlenky. Zajtra uvidíme, či dobre vsiakne krém. Každopádne cesto je výborné :-)
to si pred rokom zamiesila, alebo som to zle pochopila? :-))
Víz můj koment hore z 5.5.2016 a následně koment @Smejkad 6.5.2016. @Smejkad je děvče činu! Má odvahu a můj hluboký obdiv.
Takže idem zamiešať na tieto sviatky :-)
Mam ich od soboty vecera (21.12.) v krabici na balkone, ale este stale nie su take makke ako by mali byt, dala som vsetky prisady aj salajku, dnes su dva dni, moze to trvat aj dlhsie kym budu uplne makke?