Pardubické perníky (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Pred Vianocami mi tento recept dala kamoška, po ochutnaní som sa rozhodla upiecť doma takúto maškrtu. Bolo s tým trochu viac roboty, ale stálo to za to.

70 ks
porcií
8-14 minút
na 180-150 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme:
  2. Vodu vylejeme do nádoby, prisypeme cukor, necháme zovrieť a pridáme sódu bikarbónu. Odložíme na chladné miesto vychladnúť. ( aspoň 2 - 3 hod. )
  3. Do vychladnutého pridáme múku, lekvár, vajcia, med, PDP, salajku a vypracujeme cesto.
  4. Ja som si musela pomôcť ručným šľahačom, lebo ma boleli ruky.
  5. Tu je už vypracované perníkové cesto, ktoré muselo ísť odpočívať na 24 hodín do špajze.
  6. Potom som odoberala po častiach a rozgulovala na hrúbku asi 4 -5 mm.
  7. Cesto som vykrajovala na pomúčenej podložke.
  8. Vykrojené tvary som ukladala na plech vyložený čiernou fóliou na pečenie a dala piecť do rúry obvyklým spôsobom.
  9. Tu je už kopec upečených perníkov. Tá menšia kopa bola určená na plnku - tie som rozmrvila, tá väčšia kopa bola určená na plnenie. ( 140ks, ktoré som zlepila, vzniklo 70ks perníkov a asi 40 -50ks bolo na plnku )
  10. Na plnku som rozmrvila vo vandlíku tých 40 - 50ks, pridala som lekvár a zabarila som vriacou vodou, ale veľmi opatrne, aby nebola plnka riedka. Prikryla som to pokrievkou, aby sa masa uparila. Kto chce, môže si pridať um, asi 100 ml, ale potom musí dať menej vody.
  11. Perníčky pripravené na čokoládovú polevu.
  12. Čokoládu si pripravíme obvyklým spôsobom, na pare rozpustíme čokoládu, ceru a trochu masti. Perníčky omáčame z jednej strany a odkladáme na papier obschnúť.
  13. Tu sú už pripravené na ochutnanie.