Paradajkový lekvár zo zelených plodov fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 26. septembra 2013

Nie každý rok sa v našej oblasti stáva,že máme paradajky ešte v tomto čase v zelenom stave...obyčajne ich v polovici leta zasiahne choroba Zobraziť celý popisNie každý rok sa v našej oblasti stáva,že máme paradajky ešte v tomto čase v zelenom stave...obyčajne ich v polovici leta zasiahne choroba a zvečera na ráno sú všetky kopmlet aj s vňaťou čierne..tento rok som sadila priesady 2 krát, lebo tie prvé nám zničil ľadovec...no a tieto majú zrejme času dosť, lebo sú stále zelené a keďže sa ochladilo, ani sa im nechce červenať..tak som z nich urobila vynikajúci lekvár...

40 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
2 ks
800 g
z 2 citrónov
z 2 citrónov
1 ČL
2 bal
1/2 dcl (rum)




Postup

  1. 1

    U nás paradajky vyzerajú takto, ani na rozume nemajú, že by sa snažili dozrieť..

    Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nazbierala som si 2 kg.

    Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do lekváru potrebujem aj 2 jabĺčka...využila som padavky a zobrala som si 4 kusy, lebo polovica bude odpad..

    Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zelené paradajky aj jablčka som pokrájala na malé kocky..

    Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko som vysypala do hrnca, podliala 1 dl. vody a dala variť na sporák na pol hodinu..občas treba pomiešať...

    Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po pol hodine som ich rozmixovala aj so šťavou...

    Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do tejto kaše som pridala 800g. cukru a miešala , aby sa roztopil..

    Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hrniec som dala na sporák a nechala pomaly variť..pridala som do neho škoricu 1 kl. a 2 balíčky vanikový cukor...

    Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    počas varenia, som pridala postrúhanú citrónovú kôru a ja so šťavou..lekvár sa má variť 120min...presne tak sa aj uvaril...keď žačal hustnúť, už som pridala iba čerešňovicu...

    Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    keď poriadne zhustol, naplnila do pohárov, zatvorila, obrátila na 10min. hore dnom...potom otočila a ešte som ho prikryla mokrou handrou...tento levár sa vám bude zadať možno nechutný, ale je úplne vynikajúci..dobrú chuť...

    Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sracz
... ako Babička Boženy Němcové: "Dobrá hospodyňka pro peříčko i přes plot přeskočí"!!! Samotrejme, milá @izabella929 že to myslím v tom najlepšom slova zmysle! Všetko čo sa len dá treba v kychyni využiť a v zime, ako by si našiel_la! ... aj som si myslel, ýýe iba jy sim "mix = podžubaná križovatka" Škóta, Žida a černocha! -:))) Čiže, ako vravievali naša stará mať, moja milovaná lady Ann, B.P.: "Feričku, dzecko mojo, co večše jak voš, šicko odlož"!
jozka2
Zo zelenych paradajok by som nerobila lekvar lebo zelene paradajky su jedovate,ja zelene otrham davam do papierovej krabice,mozno ich dat pod postel alebo do nie velmi studenej soajze atd.a oni tam dozrievaju musi byt primerane teplo aby mohli zriet a tak mame paradajky skoro do vianoc.
1x jansam
abdul
@jozka2 : Máš to nejak podložené, alebo len dohady ? Zišiel by sa nejaký relevantný zdroj.
amelie
@izabella , recept je super, tiež mám v záhrade kopu zelených (prinajlepšom oranžových) paradajok. aj ja mám recept na ich spracovanie (fait maison spred 1.svetovej vojny), ale vždy som sa obávala, čo všetko by v nich mohlo byť. Teraz som sa rozhodla, že skúsim tvoj recept, ak paradajky do soboty nezmiznú (chodia nám tam srnky) :-)
nefertiti16
neviem, či sú jedovaté, ale aj u nás sa od jakživa zelené paradajky aj zavárali, na spôsob uhoriek, alebo tak - a zatiaľ sme všetci tu :-) .......no možno ten zelený plod - ľuľok, či ako to nazývajú - má v sebe nejakú škodlivinu, no v malom množstve je to zrejme neškodné.............mne tie zelené zavárané paradajky v minulosti nejak moc nechutili, ale tento lekvárik určite vyskúšam ;-)
ela77
@Izabella929 ,- nie si sama, ktorá má tento rok problém s dozrievaním paradajok. Tento lekvár, či ako to nazvať zo zelených rajčiakov poznám z mladosti, pripomínalo mi to figy, len bol, aspoň ten náš, dosť presladený, ale nedávali sme jablká.
ancicka
takýto lekvar som ešte nekoštovala.Rada by,asi si urobím.Zelené paradajky tiež som zavarála na spôsob uhoriek.kk
leomax
@2michal , vďaka za link! Toto som potreboval, nevedel som , čo s nedozretými paradajkami. Vďaka kámoš, myslím to úprimne aj napriek naším niekdajším debatam.
daguska
Solanin-to je presne to, co je jedovate v paradajkach.Je to toxicky glykoalkaloid. Vyskytuje sa aj v zemiakoch. Vytvaraju si ho rastliny ako prirodzenu ochranu proti skodcom. Nakolko je skodlivy, neviem. Ale v mojej rodine su sami polnohospodari,sme nauceni zuzitkovat vsetko,co zahrada dala.Myslim,ze na zdravotne problemy by musel clovek skonzumovat nerozumne mnozstvo.Ja by som si ho veruze dala...
dedoslavik
Práve pre solanín sú rôzne pasty a lekváre z nezrelých rajčín nevhodné na konzumáciu
eviana
@izabella929 , no teda ja zíram, čo všetko Ty dokážeš tak úžasným spôsobom "schosnovať", aký zaujímavý lekvár si spravila zo zelených paradajok... máš môj veľký obdiv Izabelka, gazdinká ako lusk veru si :)
daguska
...ved hej...len ci potraviny priemyselne vyrabane neobsahuju aj horsie a skodlivejsie veci...ako studenti sme chodili na brigady do konzervarni.a verte, ze ak ste nevideli vyrobu lekvarov a veci tomu podobnych, mate stastie. Pre mna domace je domace,aj ked paradajkove...
izabella929
@daguska...s úhlasím s tebou, stačí si prečítať, ako sa vyrábajú zemiakové hranolky a prečo sú tak krásne snehobiele, ktoré sú balené v igelitoch a zmrazované a odíde ti chuť úplne na zemiakové hranolky, je to hrôza ... a sa divím, že to vôbec predávajú...niet nad domáce jedlá...vďaka za komentár.-)
izabella929
Všetkým veľmi pekne ďakujem aj za kladné, aj záporné komentáre.-) o škodlivosti iných potravín, ktoré sa ľuďom ponúkajú bez mihnutia oka , by sa tu dalo popísať strašne veľa..len také obľúbené kuriatko, by mnohým asi nechutilo ani kúpiť, nie to variť a konzumovať, ak by ste vedeli, ako ich chovajú..mne odpadlo od chuti navždy a veru ho už v mojej kuchyni menej varím, ako som varievala...a stále uvažujem o domácom chove, lebo toto je škandál, čo sa kvôli prachom ľuďom ponúka...v našej rodine sa zelené parajky spracúvali roky na všetky spôsoby zavárania a nikomu sa nič nestalo...
anina6
aj mne zostalo plno zelených paradajok, naplnila som tri veľké fľaše a dala na okno nech dozrievajú. ale ešte aj tak mi ostalo, vyskúšam teda tvoj lekvár izka.
dorisa
aj ja som sa niekde dočítala, že zelené sú jedovate, v minulosti som ich zavárala na sladkokyslo a už sa bojím:) ale zas je pravda, že aj tie potraviny z obchodov sú plné "pochutiniek, ktoré sú škodlivé---inak, máš ho pekný
iwuska
Při dlouhodobém zpracování na vysokou teplotu, zejména při smažení brambor, se solanin deaktivuje, přestože jinak alkaloidy solaninového typu jsou za podmínek běžného kuchyňského zpracování značně stabilní.

var by ho mal aspon ciastocne zneutralizovat a otravy sa vyskytuju az pri vyssich davkach, cize pokial sa bude konzumovat s rozumom, nic by sa vam nemalo stat
babav
Tvoj recept mi pripomenul paradajkovy dzem ,ktory som ochutnala vemi davno v Bulharsku...mam ho v pamati aj po dlhych rokoch. Nepochybujem preto,ze tvoj lekvar je vyborny. Podla informacii z webu sa netreba obavat , ze zelene paradajky su ludskemu organizmu skodlive v takych malych davkach . Jedovate su stonky a listy paradajkovej rastliny, nesmu sa pouzivat ani ako krmivo pre dobytok.
Docitala som sa tiez , ze zelene paradajky dozreju ,ak ich ulozime spolu s jednou ci dvomi cervenymi na par dni do hnedeho papieroveho mecha ,pri izbovej teplote . Neviem ci to pracuje , nemam overene , ale za pokus to stoji....
izabella929
Som rada, že vás, ktorí mi fandíte aj v tomto recepte je viac, ako tých, ktorí odsudzujete zelené paradajky...dnes som robila pampúčiky a veru na vrch sme si dali tento lekvár a žijeme...je to skvelé a v takých malých dávkach sa nič nemôže stať...Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za komentráre...veď nakoniec dala som iba recept, ako alternatívu využitia zelených paradajok a uvariť ho nemúsíte...aj tak sa teším, že vás zaujal.-)
manya
v časoch, keď zelené paradajky boli zdravé - nenapadnuté rôznymi plesňami, sa aj u nás zavárali na spôsob uhoriek. Pred príchodom prvých mrazov môj muž vybral zo zeme aj s koreňmi a zakvačil v pivnici "dole hlavou" a v januári mal paradajky červené. Už som skúšala aj poukladať do papierovej preložky od vajíčok, začervenajú sa ,ale musia byť zdravé.
nefertiti16
Tak Izka, včera som robila tento tvoj lekvárik - a poviem ti, teda napíšem, že je famóóóózny :-) - mňamky, mňam......urobila som najprvz jednej dávky, lebo som chcela vyskúšať, no keď sa po našej kuchyni rozľahla taká vianoce pripomínajúca vôňa, po pridaní škorice, vanilky a citrónovej kôry do neho, a keď sa moje deti začali zbiehať do kuchyne, že "mami, čo to varíš, že to tak krásne vonia?" - som urobila ešte ďalšie dve dávky :-) ........a nikto mi neveril, že to je zo zelených paradajok ;-).....tak že som spracovala celé množstvo tých zelených paradajok, s ktorými som si lámala hlavu a smútila, že čo snimi, keď sa už urodili, no pre mrazy už nedozreli. Fakt úžasný!........a navyše, mi mamka poslala dalších 5 kíl zelených paradajok aj s pohármi, aby som aj jej navarila taký :-) - ona je chudinka už na vozíčku a nevládze, tak mám o prácu na zajtra postarané ;-). Vďaka za receptík!
1x sunajn
izabella929
@nefertiti16...moja milá a ja som bola taká smutná a mrzelo ma, že som sem ten recept vôbec dala, ked´ začali chodiť negatívne komentáre...s úprimného srdca ti ďakujem za tento tvoj komentár, ktorý som čítala pozorne so slzami na tvári...veľmi sa teším, že som tebe aj tvojej rodinke urobila radosť a veľmi pekne ďakujem za krásne a úprimné slová..) nech sa ti darí, nech vám lekvárik všetkým chutí...
1x sunajn
kuchto
Proti gustu ziaden dysputat, ale nezrele ovocie a zelenina je skor na skodu ako na uzitok , doporucujem skor overenu vec a to ja osobne necham paradajky v sklenenej flasi aby postupne dozreli a potom ich oblanzirujem , olupem na cibulovo cesnakovom zaklade podusim a zavaram ako pomodoro pripravene hned k dalsiemu pouzitiu.
izabella929
@kuchto..keby sme iba toľko škodlivín denne pojedli,koľko je ich v zelených paradajkách..ja mám 13 druhov lekvárov,ako často príde na rad tento,to veru netuším..ale tvoj komentár ma zaujal a ďakujem pekne.-)
yoolo
nasiel som toto : Nezralá rajčata Lycopersicon esculentum
* Převládajícími glykosalkaloidy jsou α-tomatin a α-solanin.
* Obsah solaninu v zelených rajských jablkách se pohyboval od 30 do 150 mg na kilogram. V červených plodech jsou podlimitní koncentrace.
* Obsah tomatinu v zelených rajčatech těsně po sklizni se pohybuje v koncentracích 50 až 80 mg na jeden kg v čerstvých plodech. Během skladování rajčat při 4°C došlo během tří měsíců k poklesu téměř k nule.
* Ve výrobcích ze zelených rajčat bylo nalezeno 10 až 30 mg tomatinu na 1 kg, podle podílu rajčat ve výrobku, během skladování došlo k poklesu obsahu zřejmě v důsledku hydrolýzy glykosidů.
* při běžných „kuchyňských“ teplotách do 150 °C nedochází v obsahu tomatinu téměř k žádným změnám. Příčinou poklesu tomatinu ve výrobcích je pravděpodobně jeho hydrolýza v kyselém prostředí.
zdroj :  diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=117&t=714...
denyselvisom
no tak ja teda možem zodpovedne vyhlasit,že tento lekvarik je uuuplne najsamužasnejší,včera v noci som ho totiž vyskušala podla tohoto tvojho receptu izabella929 a to vobec nie koli tomu tomu aby som zužitkovala tych par zelenych rajčín čo mi ostali na záhone,kludne som ich mohla vyšmarit a ani vo sne by ma nenapadlo ich nehat kadejako dozrievat (šak červenych bolo až-až) ale tak ma mátala zvedavosť,že som to musela skusiť-je fakt-FAKT VYNIKAJUCI!!! uplne čosi nove,svieže na ozvlašnenie jedalnička. Ďakujem za recept a milionpercentne bude u nas už každy rok zopar poharikov. a o tych škodlivinach si tiež myslím svoje,ale to už sa tu pretriasalo myslím dosť :-))) MŇAM!!!
izabella929
@denyselvisom.. som nesmierne šťastná, že sa vydaril a hlavne,že chutí..)))))škoda tu písať o škodlivinách,nemá to zmysel..prajem veľa chuti do zavárania a nech všetkým chutí..Ďakujem pekne za vyskúšanie receptu..)
eraserhead
@jansam no podľa toho linku čo si tam pastol som ja už mŕtvy muž




obzvlášť tých jablkových semienok čo ja pojem, denne zjem priemerne 1kg celých jabĺk nechávam iba stopku, pre kamaráta .........




jozka2
Abdul-podlozene-vsade ,kde citas o vyuziti zelenych paradajok je,ze obsahuju jedovaty solanin,ktoreho obsah sa varom znizi,ale neznici uplne.Sice v Rusku, Bulharsku,Rumunsku sa zelene paradajky nakladaju do nalevu,konzumuju ich a este nevymreli.
jozka2
Este som si neprecitala ani vsetky komentare k tvojmu urcite vynikajucemu lekvaru zo zelenych paradajok mila izka,ale zatial som tam nenasla ani jeden jediny komentar zaporny,iba to,ze zelene paradajky su trochu jedovate pre vyssi obsah solaninu, tak ako aj stare zemiaky,Tuto poznamku neber ako koment k tvojmu receptu iba vylucne k paradajkam.
jozka2
uz som tu pisala a budem sa opakovat,uplne sa tesim,ked mozem nazbierat cim vacsie mnozstvo zelenych paradajok v jeseni,davam ich v tenkej vrstve do krabic,na urychlenie zrenia mozno pridat k nim 1 jablcko a mam vlastmu zasobu paradajok do Vianoc.
hanak
Ach @jozka , jozka! Niekedy /skoro vždy/ ma z Tvojich "premudrých" komentárov "šľak triafa". Asi preto, že mi svojimi "múdrosťami" a tliachaním pripomínaš moju svokru. A na záver posledná veta v Tvojom štýle: Tuto poznámku neber ako koment k Tvojej osobe, iba výlučne k Tvojim komentárom.
izabella929
@frezia68... čo k tomu dodať...niektorí ľudia si myslia, že tu budú navždy..ale život zatiaľ ešte každému dokázal, že stačí iba ,,,sekunda,,, a všetko je úplne inak...dokážem žiť v pokoji a láske, lebo nikomu neubližujem, mám čisté svedomie pred sebou aj Bohom...Ďakujem ti za komentár..)
jozka2
Hanak,aby ta nahodou z mojich tlachov ten slak skutocne netrafil v buducnosti sa zdrzim akeho kolvek komentara,ale mi dovol napisat aspon to,ze z 5 jedovatych potravin,ktore denne konzumujeme su paradajky bod c.2.citujem..List a stonky paradajok obsahuju glikoalkoloid a tu istu latku obsahuju aj zelene paradajky,ktora vyvolava extremnu nervozitu,bolesti hlavy,zalud.nevolnost.Zaiste urcite este nikto nezomrel na otravu od zavaranej paradajky alebo dzemu,ale ono nezaskodi podotknut taketo veci v recepte,lebo niekto moze byt prave na to citlivy.Nemam zaujem tu krmit tlachami nikoho a s tebou uplne suhlasim,toto mala spomenut Izka a nie ja,ked ako hovori,ze o tom vsetkom vie.Apropo,pozri si mily hanak pre zaujimavost diskusne prispevky aj od inych varechacov na tuto temu,napr.sovka 5.10.2010 o 17.34hod., 2010-1.9.2013 o 4.39 hod.,bumbajka5 24.9.2013 o14,o6 hod,atd.atd.atd.ja som to nevymyslela tak ako to rada dalsich a dalsich ludi to nevymyslelo,recept som pochvalila,neviem preco ma odsudzujes za moj komentar,nakoniec mas pravdu,na vareche je stale najmenej cez 40 tis.ludi,ked im to je dobre preco to ma vadit mne s pozdravom
2010
@jansam do prcic zabudli to povedat aj azijcom nielen bulharom. Dnes rano na trhu zelene paradajky ta ista odroda ta ista cena ako cervene :-)


izabella929
@2010...ozaj , či to aj niekto kúpi od nich...to by ma zaujímalo veľmi...a ešte sú zabalené do fólie, čo zvýši ich nebezpečnosť...)biznis je biznis...
tejaja
Je pravda, že zelené paradajky obsahujú solanín a iné alkaloidy, ale nie v takom množstve, aby človeku ublížili. Aj my sme doma robili lekvár zo zelených paradajok, ale recept si už nepamätám, bolo to dávno.
Zelené paradajky sme používali aj do čalamády, tú robím často aj teraz, a sme všetci tu. :)))
Sú ľudia, ktorým nerobia dobre ani červené zrelé paradajky, ale to je individuálne, ako u všetkých potravín.
Ja osobne radšej lekvár zo zelených paradajok doma vypestovaných, než zrelé paradajky z obchodu, ktoré sú mnohokrát striekané chemikáliami. :)
Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia