Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Nie každý rok sa v našej oblasti stáva,že máme paradajky ešte v tomto čase v zelenom stave...obyčajne ich v polovici leta zasiahne choroba a zvečera na ráno sú všetky kopmlet aj s vňaťou čierne..tento rok som sadila priesady 2 krát, lebo tie prvé nám zničil ľadovec...no a tieto majú zrejme času dosť, lebo sú stále zelené a keďže sa ochladilo, ani sa im nechce červenať..tak som z nich urobila vynikajúci lekvár...

40 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. U nás paradajky vyzerajú takto, ani na rozume nemajú, že by sa snažili dozrieť..
  2. nazbierala som si 2 kg.
  3. do lekváru potrebujem aj 2 jabĺčka...využila som padavky a zobrala som si 4 kusy, lebo polovica bude odpad..
  4. zelené paradajky aj jablčka som pokrájala na malé kocky..
  5. Všetko som vysypala do hrnca, podliala 1 dl. vody a dala variť na sporák na pol hodinu..občas treba pomiešať...
  6. po pol hodine som ich rozmixovala aj so šťavou...
  7. do tejto kaše som pridala 800g. cukru a miešala , aby sa roztopil..
  8. hrniec som dala na sporák a nechala pomaly variť..pridala som do neho škoricu 1 kl. a 2 balíčky vanikový cukor...
  9. počas varenia, som pridala postrúhanú citrónovú kôru a ja so šťavou..lekvár sa má variť 120min...presne tak sa aj uvaril...keď žačal hustnúť, už som pridala iba čerešňovicu...
  10. keď poriadne zhustol, naplnila do pohárov, zatvorila, obrátila na 10min. hore dnom...potom otočila a ešte som ho prikryla mokrou handrou...tento levár sa vám bude zadať možno nechutný, ale je úplne vynikajúci..dobrú chuť...