Paradajkový lekvár zo zelených plodov (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Nie každý rok sa v našej oblasti stáva,že máme paradajky ešte v tomto čase v zelenom
stave...obyčajne ich v polovici leta zasiahne choroba a zvečera na ráno sú všetky
kopmlet aj s vňaťou čierne..tento rok som sadila priesady 2 krát, lebo tie prvé nám zničil
ľadovec...no a tieto majú zrejme času dosť, lebo sú stále zelené a keďže sa ochladilo, ani
sa im nechce červenať..tak som z nich urobila vynikajúci lekvár...
40 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- U nás paradajky vyzerajú takto, ani na rozume nemajú, že by sa snažili dozrieť..
- nazbierala som si 2 kg.
- do lekváru potrebujem aj 2 jabĺčka...využila som padavky a zobrala som si 4 kusy, lebo polovica bude odpad..
- zelené paradajky aj jablčka som pokrájala na malé kocky..
- Všetko som vysypala do hrnca, podliala 1 dl. vody a dala variť na sporák na pol hodinu..občas treba pomiešať...
- po pol hodine som ich rozmixovala aj so šťavou...
- do tejto kaše som pridala 800g. cukru a miešala , aby sa roztopil..
- hrniec som dala na sporák a nechala pomaly variť..pridala som do neho škoricu 1 kl. a 2 balíčky vanikový cukor...
- počas varenia, som pridala postrúhanú citrónovú kôru a ja so šťavou..lekvár sa má variť 120min...presne tak sa aj uvaril...keď žačal hustnúť, už som pridala iba čerešňovicu...
- keď poriadne zhustol, naplnila do pohárov, zatvorila, obrátila na 10min. hore dnom...potom otočila a ešte som ho prikryla mokrou handrou...tento levár sa vám bude zadať možno nechutný, ale je úplne vynikajúci..dobrú chuť...