Paradajková kapusta s roštenkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. apríla 2014
Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept)
Foto: pusta

Bola som pred ťažkou úlohou, môj priateľ si želal na obed paradajkovú kapustu, ale aby bola taká, ako varievala kedysi jeho milovaná židovská babička. Zobraziť celý popisBola som pred ťažkou úlohou, môj priateľ si želal na obed paradajkovú kapustu, ale aby bola taká, ako varievala kedysi jeho milovaná židovská babička. Nikdy som ešte toto obyčajné jedlo nevarila, na vareche je síce viac receptov, ani jeden však nezodpovedal mojim predstavám. Konzultovala som teda telefonicky moju tetu, v podstate ide len o malú technologickú zmenu a výsledok bol úplne iný a chuťovo oveľa lepší level, bolo to presne ako chcel mať a chválou teda nešetril.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

800 g
1 ks
800 ml
podľa chuti
podľa chuti
2 ČL
3 - 4 PL
3 PL
podľa potreby
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kapustu som nastrúhala na kuchynskom robote Bosh, bolo to raz-dva, dala som ju do hrnca, pridala som soľ, kryštálový cukor a celú rascu. Žiadne iné korenie ako celé čierne korenie, celé nové korenie a ani bobkový list do tejto kapusty nepatrí!!!

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ku kapuste som priliala asi 150 ml vody,len aby sa v troške vody dusila, priviedla som pomaly do varu,...

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a priliala som domáci paradajkový pretlak,...

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...ktorý som zmiešala s kapustou, pričom platí zásada, že na každých 100 gramov kapusty patrí 1 dcl domácej paradajkovej šťavy - toto bolo prvé tajomstvo :-)

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kapustu som prikryla pokrievkou a dusila pomaly asi 15 minút na strednom ohni do polomäkka.

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ som si prichystala zásmažku, v malom hrnci som na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu do sklovita - toto bolo druhé tajomstvo, židovská kuchyňa používa vo varených jedlách orestovanú cibuľu, ktorá dá jedlu inú a oveľa lepšiu chuť, je lepšie stráviteľná :-)

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K orestovanej cibulli som pridala hladkú múku a...

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...restovala som ju spolu s cibuľou do svetlej žemľovej farby.

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som pridala 2 CL sladkej mletej červenej papriky, nie viac, to úplne stačí a nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť - toto je to tretie tajomstvo židovskej kuchyne, orestovaná mletá červená paprika, pridaná v malom množstve výrazne zlepší chuť a arómu paradajkovej kapusty, dodá tomuto obyčajnému jedlu oveľa vyšší a skvelý chuťový level :-)

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Priliala som studenú vodu a usilovne miešala, aby zásmažka bola úplne hladká a bez hrčiek.

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovú zásmažku som plynule, ale postupne primiešala ku kapuste a za stáleho miešania, aby sa zásmažka neprichytila, ale jedlo primerane zahustila na konzistenciu omáčky, ešte povarila asi 15 minút,stratí sa surová chuť múky, čím som dohotovila paradajkovú kapustu, ktorá krásne rozvoniavala a súčasne som dokončila hovädziu roštenku klasickým spôsobom.

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotovú paradajkovú kapustu som odstavila z ohňa. Kapusta nesmie byť rozvarená na blato, ale má zostať máličko chrumkavá - al dente.

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávala som horúce, navrch som položila hovädziu roštenku a ako prílohu som podávala krajec čerstvo upečeného domáceho chlebíka. Bol práve Šábes, mali sme návštevu a hoci toto nie je pravé šábesové jedlo, moji chlapi si pýtali dupľu a nešetrili chválou :-) Na vareche je veľa receptov na paradajkovú kapustu, avšak ani jeden nie je identický s týmto receptom, preto som si ho dovolila pridať. Na vrch paradajkovej kapusty nemusíte dať vôbec nič, ale môžete kľudne dať fašírku, perkelt, klobásu... - čokoľvek, čo vám chutí.

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Áno, mala som strach, nikdy som to ešte nerobila a variť židovskému šéfkuchárovi vôbec nie je ľahké :-) Možno sa pýtate, čo je na tomto jedle také zvláštne a iste máte svoj vlastný osvedčený recept, ale odporúčam Vám vyskúšať túto jednoduchú, chutnú a rýchlu klasiku raz týmto spôsobom a sami zistíte ten markantný rozdiel, len malé technoligické zmeny v postupe a jednoduché korenenie dokážu priam zázraky, verte mi :-) Prajem Vám dobrú chuť! :-)))))

    Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

nadia56
je to naozaj dobre, rychle a jednoduche jedlo, varievame ho uz roky, je to recept po babicke, ale bez zahustovania mukou, tu vobec netreba, stavu necham odparit na pozadovanu konzistenciu paradajkovej kapusty
safran
@pusta , najviac na receptoch, ktoré uverejňuješ, oceňujem tie jemné finesy, napriek tomu, že ich mnohé nikdy nebudem variť. To je presne to, čo si každý šéfkuchár striehne po pokrievkou. Tradičné, originálne, nezameniteľné.
safran
nechcela som hlasovať, ale keď dáky kazisvet dá 1, tak ja dám 5, lebo je to kuchyňa starosvetská a poctivá... žiaľ, častejšie sa tu hviezdičkami prejavujú sympatie k človeku ako ocenenie k receptu - takže, otázka znie: páči sa Ti tento recept?
taxitaxi
Moje obľúbené jedlo. Ja ho jedávam s fašírkou a je to delikatesa. Pekný recept ☺
kukulienka71
Paradajkovú kapustu mám veľmi rada a nejedla som ju,ani nepamätám...roštenka je tiež delikatesa,takže určite chutné jedlo,aj ked spolu som to ešte ani v mysli neskúšala:-) hodnotím jedlo na 5*
julica
Toto sme nikdy doma nevarili, smrdí mi varená surová kapusta, ale lák ama to vyskúšať, možno teraz, keď mám nádchu. Ináč všetky tie "triky" nie sú vôbc tajné, pre mňa skôr zvyky.
pusta
@nadja56 , toto som varila podľa židovskej kuchyne, osobne uprednostňujem pokiaľ možno bez múky, určita rada vyskúšam aj podľa teba :-) dakujem.
milá@safran , je to presne ako vravíš, práve tie finesy v technologii v postupe sú tým, čo si každý šéfkuchár žiarlivo stráži a robia jeho jedlo výnimočným a lepším, než na aké sme zvyknutí práve z domu :-)
čo sa hviezdičkovania týka, viem presne, ktorí hrdinovia sú to a zostávajú zbabelo v anonymite, netrápi ma to :-)
dakujem ti za výstižné hodnotenie i 5*, vážim si to od teba.
@taxitaxi , odteraz aj ja zaradujem medzi svoje obľúbené jedlá :-) dakujem.
@kukulienka71 , je to úžasná kombinácia s roštenkou, skús raz aj ty, ak miluješ obe jedlá.
dakujem za 5*, vážim si to.
@julica , mne teda žiadna kapusta nesmrdí, je to naozaj veľmi chutné a veľmi zdravé a nepochybujem, že ti pomôže. :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty - dakujem a prajem ti skoré uzdravenie!
baobab
pozri lepsie,aj ty v receptoch mas kapustu s dusenou cibulou aj paprikou a paradajkovym pretlakom,nic nove
anina43
krásne popísaný postup prípravy paradajkovej kapusty-toto jedlo zbožňujem a rada vyskúšam podľa teba, určite nám bude chutiť, potešila si ma týmto receptom. na každom jedle je vždy čo zlepšovať . V našej rodine kapustu zbožňujeme na rôzne spôsoby, chutil mi aj biely prívarok z kapusty s plnenými paprikami a vrch bol poliaty mäskom na šťave , ktorou nás ponúkli naši priatelia.
pusta
@baobab , áno, v iných receptoch na jedlá s hlávkovou kapustou mám tiež dusenú cibuľu a papriku, avšak to sú úplne odlišné jedlá.
prešla som si recepty na paradajkovú kapustu tu na vareche, a je ich tu neúrekom, neobjavila som v nich však orestovanú cibuľu a ani mletú červenú papriku, každá má inú technologiu prípravy, ako moja paradajková kapusta, takže to na vareche nové určite je, len sa lepšie pozri :-) vyskúšaj podľa tých ostatných rp na paradajkovú kapustu a podľa tohto receptu a sám zistíš, že to tak je.
pusta
@anina43 , som rada, že som ťa potešila týmto receptom, pretože zbožňuješ toto jedlo a veľmi ma poteší, ak vyskúšaš aj tento môj postup :-)
biely kapustový prívarok s plnenou paprikou a s poliatym vrchom musí byť tiež špica :-)
súhlasím s tebou, na každom recepte je vždy čo vylepšovať...
dakujem za krásne hodnotenie.
pusta
@baobab , ešte poznámka pre teba, ja paradajkový pretlak väčšinou nepoužívam, dávam prednosť vlastnej domácej paradajkovej šťave. :-)
baobab
@pusta zasa plno zbytocnych slov,v bode 3 pises "...a priliala som domáci paradajkový PRETLAK,..."
pusta
@baobab , správne, lenže ty píšeš paradajkový pretlak.
môžeš mi povedať, prečo ma za všetko vždy a všade len sprdávaš???
záľuba?, rád rýpeš?
dakujem.
pusta
@jozefj , od šéfkuchára ako si ty, si to mimoriadne vážim, je to pre mňa veľká česť, o to skôr, že ide o také celkom obyčajné jedlo, ale veľmi obľúbené u nás :-)
úprimne ti dakujem.
eviana
Navarila si fajne, paradajkovú kapustu milujem. Pre mňa v tomto recepte nie sú žiadne finesy, je to jedlo v mojej rodine varievané celé generácie a najlepšie mi chutí, keď ju pripraví moja maminka :)
pusta
@eviana , zrejme si to nečítala dosť pozorne, tie finesy tam sú, videla som recept na Paradajkovú kapustu tvojej maminky a práve v tomto sa oba recepty odlišujú :-)
celé generácie v tvojej milej rodinke ju varia úplne inak :-) a vôbec nepochybujem, že dobre.
aj tak ti dakujem.
cathyc
Takto kapustu varievam aj ja. Je to recept čo sa u nás dedí už niekoľko generácií a veru žiadne židovské korene nemáme. Dokonca sme sa okolo nich ani nemihli až na dedka, ktorý zopár židov počas vojny zachránil, ale recept na rajčinovú kapustu od nich nedostal, takže si nemyslím, že je to špeciálne židovský recept. Paprika sa dáva pri konci zápražky, aby sa správne prevoňala a vyfarbila. Restovaná cibuľka, bez tej hádam nie je žiadne jedlo úplne dobré.
pusta
@cathyc , dovolím si s tebou nesúhlasiť. u nás doma sa varila úžasná kuchyňa, dlho som tie recepty považovala za naše rodinné recepty, varili sme ich totiž celé generácie a vôbec som nevedela som, že sú to pôvodne židovské jedlá.
nestačila by si sa čudovať, koľko echt židovských receptov varíš u vás doma a považuješ ich za vaše vlastné, možno aj dokonca aj za vaše rodinné :-) pričom ani len netušíš, že sú to recepty práve židovské :-)))
papriku dávam tiež až na konci zásmažky a bez restovanej cibuľky sa židovská kuchyňa nezaobíde, zatiaľ čo naša áno.
židovská kuchyňa je úžasne chutná ovplyvnila gastronómiu celého sveta, my sme ju len prevzali, tak je to v skutočnosti. :-)))
dakujem za zastavenie.
evanaaa
Škoda, že už nežije moja mama, ona zamlada varila v židovskej kuchyni, aj v rodinách, vyprávala nám o kóšer varení, ale sa nepamätám, či to využívala aj keď varila pre nás, doma. Paradajkovú kapustu má rád aj môj muž, často si ju rozkáže, len varím " po našom", teda, že cibuľku podusím ešte na začiatku, aj s pridaním mletej papriky a až potom dávam kapustu, ale myslím, že je dobrá či na ten alebo onen spôsob. Ináč, kapusta sa dusí aspoň 20 min. odokrytá ( hlávková), aby z nej vyprchali éterické látky a to je asi aj ten smrad o ktorom hovorí aj @julica , ale ani to by ma nezastavilo pred jej varením....ináč, podobne je to aj s kelom, tiež sa musí spočiatku nechať odkrytý..
pusta
@evanaaa , ak tvoja mama za mlada varila v židovskej kuchyni, aj v rodinách, dokonca kosher varenie, iste by ti tento židovský recept jednoznačne potvrdila :-)
áno, čpavá zelenina sa má variť otvorená, to je vec zvyklosti. kel treba zásadne variť odokrytý.
táto kapusta nesmrdela, bola to mladá hlávka hlávkovej kapusty :-)
paradajková kapusta je tak veľmi obľúbená a mimoriadne rozšírená, že má viac variant :-)
dakujem ti za zastavenie.
ildinka
No ja robím podobne,akurát prv orestujem cibuľu,pridám kapustu a potom všetko ostatné,"diétujem ",takže to robí husté aby som nemusela "zasmážať"....Chutné ja zaliať vývarom,ale to už nie je asi podľa babičky....