Paradajková kapusta s roštenkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Bola som pred ťažkou úlohou, môj priateľ si želal na obed paradajkovú kapustu, ale aby bola taká, ako varievala kedysi jeho milovaná židovská babička. Nikdy som ešte toto obyčajné jedlo nevarila, na vareche je síce viac receptov, ani jeden však nezodpovedal mojim predstavám. Konzultovala som teda telefonicky moju tetu, v podstate ide len o malú technologickú zmenu a výsledok bol úplne iný a chuťovo oveľa lepší level, bolo to presne ako chcel mať a chválou teda nešetril.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 70 - 80 °C

Postup

  1. Kapustu som nastrúhala na kuchynskom robote Bosh, bolo to raz-dva, dala som ju do hrnca, pridala som soľ, kryštálový cukor a celú rascu. Žiadne iné korenie ako celé čierne korenie, celé nové korenie a ani bobkový list do tejto kapusty nepatrí!!!
  2. Ku kapuste som priliala asi 150 ml vody,len aby sa v troške vody dusila, priviedla som pomaly do varu,...
  3. ...a priliala som domáci paradajkový pretlak,...
  4. ...ktorý som zmiešala s kapustou, pričom platí zásada, že na každých 100 gramov kapusty patrí 1 dcl domácej paradajkovej šťavy - toto bolo prvé tajomstvo :-)
  5. Kapustu som prikryla pokrievkou a dusila pomaly asi 15 minút na strednom ohni do polomäkka.
  6. Zatiaľ som si prichystala zásmažku, v malom hrnci som na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu do sklovita - toto bolo druhé tajomstvo, židovská kuchyňa používa vo varených jedlách orestovanú cibuľu, ktorá dá jedlu inú a oveľa lepšiu chuť, je lepšie stráviteľná :-)
  7. K orestovanej cibulli som pridala hladkú múku a...
  8. ...restovala som ju spolu s cibuľou do svetlej žemľovej farby.
  9. Potom som pridala 2 CL sladkej mletej červenej papriky, nie viac, to úplne stačí a nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť - toto je to tretie tajomstvo židovskej kuchyne, orestovaná mletá červená paprika, pridaná v malom množstve výrazne zlepší chuť a arómu paradajkovej kapusty, dodá tomuto obyčajnému jedlu oveľa vyšší a skvelý chuťový level :-)
  10. Priliala som studenú vodu a usilovne miešala, aby zásmažka bola úplne hladká a bez hrčiek.
  11. Hotovú zásmažku som plynule, ale postupne primiešala ku kapuste a za stáleho miešania, aby sa zásmažka neprichytila, ale jedlo primerane zahustila na konzistenciu omáčky, ešte povarila asi 15 minút,stratí sa surová chuť múky, čím som dohotovila paradajkovú kapustu, ktorá krásne rozvoniavala a súčasne som dokončila hovädziu roštenku klasickým spôsobom.
  12. Hotovú paradajkovú kapustu som odstavila z ohňa. Kapusta nesmie byť rozvarená na blato, ale má zostať máličko chrumkavá - al dente.
  13. Podávala som horúce, navrch som položila hovädziu roštenku a ako prílohu som podávala krajec čerstvo upečeného domáceho chlebíka. Bol práve Šábes, mali sme návštevu a hoci toto nie je pravé šábesové jedlo, moji chlapi si pýtali dupľu a nešetrili chválou :-) Na vareche je veľa receptov na paradajkovú kapustu, avšak ani jeden nie je identický s týmto receptom, preto som si ho dovolila pridať. Na vrch paradajkovej kapusty nemusíte dať vôbec nič, ale môžete kľudne dať fašírku, perkelt, klobásu... - čokoľvek, čo vám chutí.
  14. Áno, mala som strach, nikdy som to ešte nerobila a variť židovskému šéfkuchárovi vôbec nie je ľahké :-) Možno sa pýtate, čo je na tomto jedle také zvláštne a iste máte svoj vlastný osvedčený recept, ale odporúčam Vám vyskúšať túto jednoduchú, chutnú a rýchlu klasiku raz týmto spôsobom a sami zistíte ten markantný rozdiel, len malé technoligické zmeny v postupe a jednoduché korenenie dokážu priam zázraky, verte mi :-) Prajem Vám dobrú chuť! :-)))))