Foto: tinca
Tento recept zaváranej papriky patrí k mojim obľúbeným a papriku zaváram na sladko-kyslo ako uhorky. Je to výborná príloha k jedlu, tiež ju využijeme Zobraziť celý popisTento recept zaváranej papriky patrí k mojim obľúbeným a papriku zaváram na sladko-kyslo ako uhorky. Je to výborná príloha k jedlu, tiež ju využijeme na obložené chlebíčky, chuťovky, či obložené misy. Ak si pridáme olivový olej máme papriku v oleji. Ale takto je ľahšie stráviteľná.
porcií
príprava
na 90 °C
Suroviny
3 ks |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
6 strúčiky |
|
1 ks |
|
|
|
(čierne) |
|
|
|
Na nálev na pohár 370 ml: | |
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
cca 30 ml |
|
|
|
Na nálev na pohár 720 ml: | |
2 PL |
|
1 ČL |
|
50 ml |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky potrebné suroviny. Očistíme cibuľu a cesnak. Tiež si umyjeme a nakrájame papriky, ja zrežem vrchný krúžok, papriku rozpolím a každú polku prekrojím ešte na 3 časti. Vrchné krúžky nám dobre poslúžia na vyplnenie medzier v pohári. Papriku používam hrubostennú mix, kde sú v každom sáčku 3 farby.
-
2
Naporcovanú papriku potom blanšírujeme vo vriacej osolenej vode cca 3-4 minúty. Ja som to robila po farbách, necháme trochu vychladnúť.
-
3
Medzitým na dno každého pohárika dáme pár lupeňov cibule, prekrojený strúčik cesnaku, korenie, kúsok chilli papričky a bobkový list.
-
4
A začneme papriku ukladať po obvode pohára tak, že striedame farby:zelená, žltá a červená. Potom vyplňujeme vnútro pohára. Zasypeme cukrom, soľou a octom. Až teraz voľné miesta vyplníme vrchnými krúžkami papriky a doplníme studenou vodou cca 1 cm od okraja pohára. Poháre dobre uzavrieme.
-
5
Sterilizujeme 10 minút pri 90°C. Po vychladení poháre obrátime na 1/2 hod. hore dnom a potom ich vrátime do pôvodnej polohy. Označíme štítkami a necháme čakať na konzumáciu. Z uvedenej dávky mi vyšlo 6 pohárikov o obsahu 370 ml.
-
6
Takto pripravená paprika je oveľa stráviteľnejšia ako v oleji. RADA navyše: Ale ak chceme v oleji, tak pridajte na 370 ml pohárik 2 KL kvalitného olivového oleja a na 720 ml 2 PL. Sterilizovaná paprika je chutná a má v kuchyni široké využitie na obložené chlebíky, misy, chuťovky, ale aj na priamy konzum ako príloha. Alebo výborná je aj na maslovom chlebíku. Tak dobrú chuť!
Diskusia k receptu