Paprika troch farieb (fotopostup)

tinca - fotkatinca, 10. septembra 2014
Paprika troch farieb (fotopostup)
Foto: tinca

Tento recept zaváranej papriky patrí k mojim obľúbeným a papriku zaváram na sladko-kyslo ako uhorky. Je to výborná príloha k jedlu, tiež ju využijeme Zobraziť celý popisTento recept zaváranej papriky patrí k mojim obľúbeným a papriku zaváram na sladko-kyslo ako uhorky. Je to výborná príloha k jedlu, tiež ju využijeme na obložené chlebíčky, chuťovky, či obložené misy. Ak si pridáme olivový olej máme papriku v oleji. Ale takto je ľahšie stráviteľná.

6 pohárikov/370 ml
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 90 °C

Suroviny

3 ks
3 ks
3 ks
1 ks
6 strúčiky
1 ks
 (čierne)
Na nálev na pohár 370 ml:
1 PL
1/2 ČL
cca 30 ml
Na nálev na pohár 720 ml:
2 PL
1 ČL
50 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné suroviny. Očistíme cibuľu a cesnak. Tiež si umyjeme a nakrájame papriky, ja zrežem vrchný krúžok, papriku rozpolím a každú polku prekrojím ešte na 3 časti. Vrchné krúžky nám dobre poslúžia na vyplnenie medzier v pohári. Papriku používam hrubostennú mix, kde sú v každom sáčku 3 farby.

    Paprika troch farieb (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Naporcovanú papriku potom blanšírujeme vo vriacej osolenej vode cca 3-4 minúty. Ja som to robila po farbách, necháme trochu vychladnúť.

    Paprika troch farieb (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým na dno každého pohárika dáme pár lupeňov cibule, prekrojený strúčik cesnaku, korenie, kúsok chilli papričky a bobkový list.

    Paprika troch farieb (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    A začneme papriku ukladať po obvode pohára tak, že striedame farby:zelená, žltá a červená. Potom vyplňujeme vnútro pohára. Zasypeme cukrom, soľou a octom. Až teraz voľné miesta vyplníme vrchnými krúžkami papriky a doplníme studenou vodou cca 1 cm od okraja pohára. Poháre dobre uzavrieme.

    Paprika troch farieb (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Sterilizujeme 10 minút pri 90°C. Po vychladení poháre obrátime na 1/2 hod. hore dnom a potom ich vrátime do pôvodnej polohy. Označíme štítkami a necháme čakať na konzumáciu. Z uvedenej dávky mi vyšlo 6 pohárikov o obsahu 370 ml.

    Paprika troch farieb (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripravená paprika je oveľa stráviteľnejšia ako v oleji. RADA navyše: Ale ak chceme v oleji, tak pridajte na 370 ml pohárik 2 KL kvalitného olivového oleja a na 720 ml 2 PL. Sterilizovaná paprika je chutná a má v kuchyni široké využitie na obložené chlebíky, misy, chuťovky, ale aj na priamy konzum ako príloha. Alebo výborná je aj na maslovom chlebíku. Tak dobrú chuť!

    Paprika troch farieb (fotopostup) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sracz
... šikovná si Ty nevestička @tinca milá a dokonca s citom pre estetiku aj vo fľaši, aj na tanieri!
mesiar50
Pekna praca a recept je u mna vitany. Druhy krat nemusim varit bez rozumu nalev ktory mi raz vidal a inokedy mi chybal.Dakujem ti pekne.
tinca
@mesiar50 nemáš za čo,presne v tom je výhoda, najviac mi prekážalo,keď som nálev musela dorábať. Ak by sa ti nálev zdal mimo tvoju chuť kľudne si cukor,ocot pridaj,alebo uber. Mne takto chutí.
rain333
Zaváraná paprika je u nás vítaná, tvoja je bez oleja čo je super a ešte aj krásne farebná :-) urobím tiež takú peknú pestrú, doteraz som dávala červenú zvlášť ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia