Palacinky grófa Eszterházyho fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 4. júna 2014

Palacinky robievam podľa tohto grófa vtedy, keď mám chuť na niečo výnimočné...že bol gróf veľký maškrtník o tom svedčí tento recept..výhodou kuchára v tej dobe bolo to, že mal k dispozícii sporák na tuhé palivo a tak pri pečení tohto výnikajúceho dezertu nemusel točiť palacinkárkou na všetky svetové strany, pretože sa palacinky pečú pomaly, na slabom ohni a zásadne nepečú z obhoch strán..teda iba z jednej a druhá strana musí byť bledá, ale upečená..ak vyskúšate tento recept, bude nebíčko..

5
porcií
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
5
50 g
50 g
štipka
50 g
200 ml.
 na zdobenie
 môže byť
Použila som:
1 bal
200 ml
1
1 lyž.
30 g (na pečenie palaciniek)
2 lyž.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si rozdelila vajíčka...ako prvé som vyšľahala bielka...potom som si pripravila do misy práškový cukor,maslo a žltky...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    k vyšľahaným vajíčkam som v malých dávkach pridala múku...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som vmiešala opatrne mlieko..

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    napokon som opatrne v malých dávkach pridala tvrdý sneh z bielkov..

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na palacinkovú panvicu som dala roztopiť maslo..panvica sa zohriala, ale keď dávam cesto, zoberiem ju zo sporáka dole..potom položím a pridám plyn, ale iba málo...palacinka sa musí pomaly piecť, ale ja som ju točila dokola, aby sa rovnomerne opiekla...na okreji cesta vidieť, či je prepečená, ale aj na vrchnej časti...vrchná časť sa nepečie, má zostať biela.. treba dávať pozor, aby nebola tmavá opečená strana...má byť jemne orieškovej farby..

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    naliala som cesto a točila panvicou dokola...takto vyzerá na začiatku...potom začne hrubnúť po okrajoch...znamená, že cesto je dobré..

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    takto vyzerá tesne pre dopečením...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotovú palacinku treba zošuchnúť z panvice na tanier opačne...potom z taniera sa dá ľahko presunúť na zdobiaci tanier, kde sa zdobí práve bledá časť palacinky...tú som potrela dobre vyšľahanou a schladenou šľahačkou...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na šľahačku som ukladala pokrájané ovocie...ak som chcela, aby pekne vyzerala nie len chutila...okraje som ukladala ozdobne...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a podľa tohto grófa maškrtníka som poliala ovocie vajcovým likérom..deťom netreba poliať...na vrch ovocia som ešte dala šľahačku, aby sa vrchná časť palacinky,,,,čiže klobúk,,,nešmýkla z ovocia dole...šľahačka to istí...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    preložila vrchou časťou a ozdobila ovocím...podľa svojho uváženia a vkusu...vrch sa má posypať vanilkovým cukrom..

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    trošku viac roboty s týmito palacinkami, ale chuťou sa obyčajné nevyrovnajú...ja vám prejem krásne a chutné labúžo a dobrú chuť...

    Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Múčne jedlá, Obed, Večera, Na sladko, Palacinky, Oprážané

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
palacinky robim casto, ale tento recept nepoznam a podavane takto s ovocim a slahackou ma fascinuju uplne, krasne naaranzovane, dakujem a ukladam :-)