Palacinky grófa Eszterházyho (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Palacinky robievam podľa tohto grófa vtedy, keď mám chuť na niečo výnimočné...že bol gróf veľký maškrtník o tom svedčí tento recept..výhodou kuchára v tej dobe bolo to, že mal k dispozícii sporák na tuhé palivo a tak pri pečení tohto výnikajúceho dezertu nemusel točiť palacinkárkou na všetky svetové strany, pretože sa palacinky pečú pomaly, na slabom ohni a zásadne nepečú z obhoch strán..teda iba z jednej a druhá strana musí byť bledá, ale upečená..ak vyskúšate tento recept, bude nebíčko..

5
porcií
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv som si rozdelila vajíčka...ako prvé som vyšľahala bielka...potom som si pripravila do misy práškový cukor,maslo a žltky...
  2. k vyšľahaným vajíčkam som v malých dávkach pridala múku...
  3. potom som vmiešala opatrne mlieko..
  4. napokon som opatrne v malých dávkach pridala tvrdý sneh z bielkov..
  5. na palacinkovú panvicu som dala roztopiť maslo..panvica sa zohriala, ale keď dávam cesto, zoberiem ju zo sporáka dole..potom položím a pridám plyn, ale iba málo...palacinka sa musí pomaly piecť, ale ja som ju točila dokola, aby sa rovnomerne opiekla...na okreji cesta vidieť, či je prepečená, ale aj na vrchnej časti...vrchná časť sa nepečie, má zostať biela.. treba dávať pozor, aby nebola tmavá opečená strana...má byť jemne orieškovej farby..
  6. naliala som cesto a točila panvicou dokola...takto vyzerá na začiatku...potom začne hrubnúť po okrajoch...znamená, že cesto je dobré..
  7. takto vyzerá tesne pre dopečením...
  8. hotovú palacinku treba zošuchnúť z panvice na tanier opačne...potom z taniera sa dá ľahko presunúť na zdobiaci tanier, kde sa zdobí práve bledá časť palacinky...tú som potrela dobre vyšľahanou a schladenou šľahačkou...
  9. na šľahačku som ukladala pokrájané ovocie...ak som chcela, aby pekne vyzerala nie len chutila...okraje som ukladala ozdobne...
  10. a podľa tohto grófa maškrtníka som poliala ovocie vajcovým likérom..deťom netreba poliať...na vrch ovocia som ešte dala šľahačku, aby sa vrchná časť palacinky,,,,čiže klobúk,,,nešmýkla z ovocia dole...šľahačka to istí...
  11. preložila vrchou časťou a ozdobila ovocím...podľa svojho uváženia a vkusu...vrch sa má posypať vanilkovým cukrom..
  12. trošku viac roboty s týmito palacinkami, ale chuťou sa obyčajné nevyrovnajú...ja vám prejem krásne a chutné labúžo a dobrú chuť...