Palacinkový nákyp s orechami podľa starej mamy (Palacinkový koch)

mariamka - fotkamariamka, 25. mája 2013
Palacinkový nákyp s orechami podľa starej mamy (Palacinkový koch)
Foto: mariamka

Kto by nemal rád palacinky? :) Od malých až po veľkých, nasladko, naslano, s tvarohom, džemom, kakaom, zapekané, vyprážané.. a stále dokola :). Dostala Zobraziť celý popisKto by nemal rád palacinky? :) Od malých až po veľkých, nasladko, naslano, s tvarohom, džemom, kakaom, zapekané, vyprážané.. a stále dokola :). Dostala som sa ku krásnej knihe Terézie Vansovej - Recepty prastarej matere, z ktorej pochádza tento nie celkom tradičný palacinkový nákyp, možno sa necháte inšpirovať... (link na stiahnutie knihy uvádzam v komentároch).

6
porcií
30 minút
príprava
15 plus 15 minút
na 180 °C

Suroviny

Palacinky:
3 dl
2 dl alebo minerálka
0,5 dl
200 g
3 ks
1 bal.
štipka
Náplň:
5 hrsť
3-4 PL
100 g
100 g
1/2 ks
1/2 ČL
1 bal.
Bielkový sneh:
3 ks
2 PL
3-4 PL
Poleva:
 alebo lesná zmes
2  PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si cesto na palacinky (z uvedených surovín alebo podľa svojho osvedčeného receptu) a necháme ho odpočinúť 20 minút. Do cesta v našom prípade idú iba žĺtky, aby nám bielky ostali na sneh. Ale ak máte zvyšné bielky napr. v mrazáku, tak ich kľudne použite. Čo sa týka oleja, ja dávam do cesta minimum, radšej vždy za lyžičku cvrknem na panvicu pod každú palacinku. Nech sa lepšie šmýkajú :) Ospravedlňujem sa za zlú kvalitu fotiek, fotila som striedavo tromi mobilmi :)

    Palacinkový nákyp s orechami podľa starej mamy (Palacinkový koch) - obrázok 1
  2. 2

    Hotové palacinky pokrájame na rezance a dáme do misy. Mne vyšlo 13 krásnych žltučkých palaciniek, vajíčka boli z dvora - od mojej maminky.

    Palacinkový nákyp s orechami podľa starej mamy (Palacinkový koch) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme k nim pomleté orechy, práškový, vanilkový cukor, kôru z pol citróna, pol ČL škorice, namočené a scedené hrozienka - môžete namočiť v rume, ja som až tak nechcela experimentovať, možno nabudúce :) a brusnice. Aj keď v recepte nebolo uvedené, pridala som ešte 3 PL rozpusteného masla. Všetko opatrne premiešame. Na fotke sú suroviny na náplň.

    Palacinkový nákyp s orechami podľa starej mamy (Palacinkový koch) - obrázok 3
  4. 4

    Zapekaciu nádobu vymastíme maslom a navrstvíme rezancovo-orechovú hmotu (hrozná fotka :))

    Palacinkový nákyp s orechami podľa starej mamy (Palacinkový koch) - obrázok 4
  5. 5

    Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme džem (mala som lesnú zmes) a cukor a ešte dotuha vyšľaháme. Navrstvíme na palacinky a dáme zapiecť. Neviem vám povedať teploty, keďže mám plynovú rúru, ale piekla som to asi tak ako piškótu cca 15 minút. Treba dať pozor, lebo sneh okamžite chytá "farbu" :)

    Palacinkový nákyp s orechami podľa starej mamy (Palacinkový koch) - obrázok 5
  6. 6

    Krájame, až keď mierne vychladne (myslíte, že sme vydržali?) Môžeme podávať s čerstvým ovocím alebo kompótom, najlepšie takým, aký džem sme použili. Ja som dala do kastrólika zohriať mrazené maliny s cukrom a poliala celý nákyp, taká finta :) Ešte taký tip: Ak sa vám nechce alebo nestíhate robiť palacinky, použite akúkoľvek cestovinu, najlepšie široké rezance, ale už to nebude to pravé "orechové" :). Medzi nami, chutí to fantasticky:)

    Palacinkový nákyp s orechami podľa starej mamy (Palacinkový koch) - obrázok 6
  7. 7

    A porcia na tanieri... trošku sa rozpadla, ale na chuti jej to neuberá. Mojim, čo nie sú zrovna na sladké, to šmakovalo :)

    Palacinkový nákyp s orechami podľa starej mamy (Palacinkový koch) - obrázok 7

Diskusia k receptu

afataga
my si myslime, ze ste nevydrzali, lebo ani my by sme nevydrzali :-) vyzera to fakt vyborne, len ja by som uz navrch nedavala nic sladke, tu knihu pozriem, moja babka robievala nieco podobne, ale nie s ovocim, ale tvarohom a orechami a tusim sa to pred pecenim zalialo slahackou, ale uz je na druhom svete a ten rcp sme nenasli, mozno bude v tej knihe, to bol pre mna jeden z najlepsich zakuskov na svete
mariamka
@afaataga :) uz len citanie tej knihy je zazitok, ... ked ti pripomenie pekne chvile, budem rada,... ja som dala dost orechov, takze som sa toho cukru nebala :) a ten citron tam robi svoje,, fakt je to eno-nuno..
slejvulka
chcem sa spytat- do tej naplne idu viac menej suche suroviny, nebude to po upeceni suche, dakujem
mariamka
@slejvulka presne ako pisete aj ja som sa toho bala, preto som hrozienka macala a do plnky pridala rozpustene maslo a tu polevu bachla navrch :) finta je ze vobec to netreba piect iba zapekat tzn. kym sneh zruzovie to je moment :) ,, preto aj radsej mastim palacinky aby neboli suche :))
irenaw
kdeže cestoviny, na toto by sa mi určite nelenilo spraviť palacinky, už na pohľad je to veľmi "žravé" :-) KK
violetacamorova
Vyzera fantasticky a tie jedla babiciek maju stale nieco do seba, dakujem aj za link na knihu. Kedze palacinky mam velmi rada, ukladam si tuto zmenu a peciem ich velmi rada, na rozdiel od mladsich liet ked som na ich pecenie nemala "nervy". :)
janger
No tak toto sa zarucene chutou vyrovna zakuskom. Krasny recept. Iste vyskusam niekedy :-).
evanaaa
Ja som niekde v komentároch ( pri nákypoch) spomínala , že robievam zapečené palacinkové rezance. A to som nevedela, že sa to kedysi robievalo. Len tie palacinky ( asi 15 ks) si spravím deň vopred, a na druhý deň ich robím. Vymiešam si ale žĺtky s cukrom, do toho si dám už nakrájené palacinky na rezance, zamiešam, polovicu dám do zapekacej nádoby, na to dám plnku - lekvár, zarobený tvaroh, alebo ovocie, príp. skombinujem, dám druhú polovicu rezancov a navrch sneh z bielkov. Aj tak sa to dá a je to dobré.
mariamka
diky @evanaaa :) verim ze aj tvoj je dobry, aj sa viac podoba na klasicky nakyp, tento babickin je taky cisto orechovy.. vlastne ten povodny recept je uplne jednoduchy.. uvadzam ten link vyssie, dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia