Palacinkový nákyp s orechami podľa starej mamy (Palacinkový koch)
Autor receptu: mariamka
Kto by nemal rád palacinky? :) Od malých až po veľkých, nasladko, naslano, s
tvarohom, džemom, kakaom, zapekané, vyprážané.. a stále dokola :). Dostala
som sa ku krásnej knihe Terézie Vansovej - Recepty prastarej matere, z ktorej pochádza
tento nie celkom tradičný palacinkový nákyp, možno sa necháte inšpirovať... (link na
stiahnutie knihy uvádzam v komentároch).
6 porcií |
30 minút príprava |
15 plus 15 minút na 180 °C |
Postup- Pripravíme si cesto na palacinky (z uvedených surovín alebo podľa svojho osvedčeného receptu) a necháme ho odpočinúť 20 minút. Do cesta v našom prípade idú iba žĺtky, aby nám bielky ostali na sneh. Ale ak máte zvyšné bielky napr. v mrazáku, tak ich kľudne použite. Čo sa týka oleja, ja dávam do cesta minimum, radšej vždy za lyžičku cvrknem na panvicu pod každú palacinku. Nech sa lepšie šmýkajú :) Ospravedlňujem sa za zlú kvalitu fotiek, fotila som striedavo tromi mobilmi :)
- Hotové palacinky pokrájame na rezance a dáme do misy. Mne vyšlo 13 krásnych žltučkých palaciniek, vajíčka boli z dvora - od mojej maminky.
- Pridáme k nim pomleté orechy, práškový, vanilkový cukor, kôru z pol citróna, pol ČL škorice, namočené a scedené hrozienka - môžete namočiť v rume, ja som až tak nechcela experimentovať, možno nabudúce :) a brusnice. Aj keď v recepte nebolo uvedené, pridala som ešte 3 PL rozpusteného masla. Všetko opatrne premiešame. Na fotke sú suroviny na náplň.
- Zapekaciu nádobu vymastíme maslom a navrstvíme rezancovo-orechovú hmotu (hrozná fotka :))
- Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme džem (mala som lesnú zmes) a cukor a ešte dotuha vyšľaháme. Navrstvíme na palacinky a dáme zapiecť. Neviem vám povedať teploty, keďže mám plynovú rúru, ale piekla som to asi tak ako piškótu cca 15 minút. Treba dať pozor, lebo sneh okamžite chytá "farbu" :)
- Krájame, až keď mierne vychladne (myslíte, že sme vydržali?) Môžeme podávať s čerstvým ovocím alebo kompótom, najlepšie takým, aký džem sme použili. Ja som dala do kastrólika zohriať mrazené maliny s cukrom a poliala celý nákyp, taká finta :) Ešte taký tip: Ak sa vám nechce alebo nestíhate robiť palacinky, použite akúkoľvek cestovinu, najlepšie široké rezance, ale už to nebude to pravé "orechové" :). Medzi nami, chutí to fantasticky:)
- A porcia na tanieri... trošku sa rozpadla, ale na chuti jej to neuberá. Mojim, čo nie sú zrovna na sladké, to šmakovalo :)
|