Pagaštan konský - tinktúra /NIE JEDLÉ GAŠTANY!!!/

marianna76 - fotkamarianna76, 21. októbra 2011

NEKONZUMUJE SA! tento postup som si dovolila pridať medzi recepty, aby sme si ho mohli uložiť. Je od janyzjarku a ťažko sa mi Zobraziť celý popisNEKONZUMUJE SA! tento postup som si dovolila pridať medzi recepty, aby sme si ho mohli uložiť. Je od janyzjarku a ťažko sa mi tento rok hľadal tu na vareche,keďže bol medzi jej zážitkami.

Suroviny

 alebo
 alebo




Postup

  1. 1

    Potrebujeme gaštany, biely alkohol najlepšie 40 % a viac. Gaštany sa pokrájajú na hrubšie plátky spolu aj so šupkou.

    Pagaštan konský - tinktúra /NIE JEDLÉ GAŠTANY!!!/ - obrázok 1
  2. 2

    Gaštany dáme do zatváracieho skleneného pohára a zalejeme alkoholom. Pred prvým použitím necháme vylúhovať minimálne 3 týždne.

    Pagaštan konský - tinktúra /NIE JEDLÉ GAŠTANY!!!/ - obrázok 2
  3. 3

    Vylúhovanou zmesou potierame boľavé kĺby, kosti, nohy... Je dobré naliať tinktúru do nádobky s rozprašovačom a striekať na miesta kde potrebujeme.Ja som používala keď som mala nohy unavené od námahy, taktiež na žily na nohách.

  4. 4

    Ak nás klby trápia častejšie tak tinktúru zlejeme do nádoby a už použité gaštany znovu zalejeme alkoholom a to opakujeme až pokiaľ nám znovu nenarastú gaštany.

Diskusia k receptu

evusik
určite si spravila dobre keď si ho sem pridala, aspoň si ho uložím... ja som ho robila ešte minulý rok podľa @janazjarku a predstav si, že ho mám tiež v rozprašovači, mali sme rovnaký nápad.
Aj som porozdávala a každý si pochvaľuje. Ja používam na koleno a môjmu v zime blblo rameno a táto tinktúra mu pomohla....
marianne69
super,ze vraj je vyborny na zily a cievy,vdaka,len marne hladam v obchodoch gastany,nedari sa mi kupit...
marianna76
alkohol môže byť hocijaký biely, ja som tento rok dala tušim režné, vodka je škoda podľa mňa, ale kto má pálené kupovať v obchode stačí aj vodka. slivovica je škoda, síce ju nepijem, ale doma chlapi by neboli nadšení kebyže im ju miniem....
marianna76
marianne69 v obchode ich asi nepredávajú.... dakde v lese musíš skúsiť...
sladkacokolada
aj ja si uložím, možno sa niekedy zíde. videla som gaštany v Bille, dúfam, že aj tie by mohli byt.
rikina
@marianne69 , ale to nie sú jedlé gaštany. na tieto musíš zabehnúť do lesa alebo do parku...;o)
danculka
Ja robím podobne, ale hneď na jar,dám kvet pagaštanu a teraz plody do liehu a používam na krčové žily a celkove na bolesti nôh...
evusik
určite všetci poznáte Konskú masť, tak tá nie je vyrábaná z koňa ale jej súčasťou je aj pagaštan konský.... to je ten z ktorého sme ako deti v škole vyrábali figúrky a lesníci s ním v zime kŕmia lesnú zver... takže jedlý gaštan strčiť do trúby a pagaštan do liehu.... my sme použili vyskoček, nemám tu po ruke muža aby vám to presne vysvetlil, ale vzniká to pri pálení slivovice a nie je to na pitie, ale na takéto tiktúry je to dobré
babkamt
Ja som si chcela tiež spraviť túto tinktúru.U nás pri kostole rastie pagaštan konský.Prešla som celý chodník okolo gaštanu,aj za plot som zašla.Našla som len 2 kusy. To bude málo.Zišla by sa mi táto tinktúra aj hneď.Na kolená.
marianne69
:-D pojdem hladat v ramci zdravotnej prechadzky:-D,ale mne sa nedari kupit ani jedle gastany,nikdy som ich nejedla,chcela som skusit a upiect ich...dostala som tip,ze ich predavaju sem - tam na trhu,tak skusim...vdaka za linky:-)
julica
ja som to robila uz minulz rok, rodicia si pochvalovali, ze zabera, i ked len nachvilu. neviem vsak, preco som ho nemala taky tmavy. pouzila som silnu slivovicu, gastany ju vypili, takze som ju musela aj dolievat. extrakt ostal sice hnedy, ale riedky
mamatata2
Videla som toto u svatovcov, vraj sa so mnou podelia, len sa mi zdá, že boli obielené. Určite vyskúšame.
remcula
Jsou to ty normální kaštany, které běžně vidíme pod stromem? Tohle je dost dobrý nápad!!! Slivovice je fakt škoda, já ji miluji!:-))Ale tu režnou bych použila, jen se musím podívat po těch kaštanech. Klouby hlavně teď v tomto nestálém počasí opravdu bolí, přítele bolí rameno, takže vyzkoušejme, co už, trochu alkoholu.. Díky za nápad.
astheart
Tady je chtěl někdo kupovat v Bille...... "Pagaštany", jak vy tomu na Slovensku říkáte v žádném supermarketu nekoupíte...... jedná se o Jírovec maďal - Pagaštan koňský - Aesculus hippocastanum. Pro člověka je NEJEDLÝ, nebudou ho tedy prodávat. Je z čeledi Hippocastanaceae - Jírovcovité. Mají ho rádi myslivci, protože se jím krmí v zimě lesní zvěř. Zatímco Kaštanovník jedlý (Kaštanovník setý) - Castanea sativa je z čeledi Fagaceae - Bukovité. Je to tedy úplně jiná rostlina, která pochází z jihu a u nás není rozšířena, i když semtam i v parku najít můžete. Já vím o jednou stromě v okolí. Naopak jírovců je tady hodně. Plody tohoto stromu se u nás dají koupit.
Jírovec (Pagaštan) má skutečně léčivé účinky na klouby. Dají se použít jak květy, tak plody. Květy se mohou nakládat také do octa, nejen do alkoholu. O plodech takovou informaci nemám.
tatranka
U nás tento rok je minimálne gaštanov.Už tento rok to asi nestihneme.Manželovi zbierame gaštany už roky a vkladám ich do vankúšika,proti kŕčom v žilách.Viem,že pagaštan konský má tieto účinky,ktoré opisuješ.Extrakt sme kupovali v lekárni.Je dobre si ho asi svojpomocne urobiť doma.Vďaka.
astheart
:) I když, Ladies, vypadá to , že i ten pravý kaštan - Castanea sativa, který koupíte na trhu nebo v supermarketu, se dá použít v léčitelství. Podívejte, co jsem našla:

Sbírají se kaštany a někdy také list nebo kůra.
Plody obsahuji třísloviny, škrob (okolo 60 %), bílkoviny (asi 10 %), cukry (asi 15 %), oleje (asi 3 %) a vitaminy B1 a C. V listech jsou přítomny rovněž třísloviny a dále glykosidické látky, cukry, organické kyseliny, vitamín K, tanin a stopové prvky, zejména železo, hořčík a fosfor. V kůře jsou přítomny pryskyřice, flobafeny a cukr.
Kaštany detoxikují játra, působí protiprůjmově a osvědčily se i při krvácení ze zažívacího ústrojí. Listy se užívají při bronchitidě, astmatu, usnadňují vykašlávání a působí protirevmaticky. Kůra působí protiprůjmově.
Kaštany se podávají syrové, pečené nebo po rozemletí ve formě kaštanové mouky. Z listů se připravuje nálev nebo macerát, z kůry odvar.
Informace v tomto odstavci převážně převzaty z: J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin, díl 6.
pachola
ja nakladám kvet do alpy a tie plody by tiež mohli byť naložené v alpe,je to dobrý liek používame doma už roky
betka43
Aj ja nakladám do alpy "francovka "nedráždí pokožku a roky mi to pomáhá na bolavé miesta,ako píše pachola je to dobrý liek.
mariena1
Tak totom možem vrelo odporučat,robim si to roky...a funguje...
haana
Mariaanka, tak niečo takéto práve potrebujem,vďaka ,idem vyskúšať, všetko dobré prajem....
oblizprst
Ja robievam tinktúru z nastrúhaných a ošúpaných gaštanov - teda iba z jadier.
Má podobné účinky ako ruta - zlepšuje elasticitu žíl a pôsobí proti kŕčovým žilám. Po kvapkách aj na hemoroidy alebo pridať do masti a mastiť.
milanka53
Marianne,dostala si kastany-pagastan konsky v obchode ci si zbierala v prirode?Nemam problem dostat kastany.Ozvi sa.
abdul
@milanka53 : Ako bolo vyššie písané, treba zbierať len v prírode. V tomto počasí možno tam, kde poľovníci dokrmujú zver. V obchode dostaneš len Konskú masť. To je to isté, len výťažok je v masti podobnej gáfrovej emulzii.
babkamt
tento rok sa mi podarilo nazbierať asi 20 kusov, za pomoci jednej babky. Pýtala sa ma, čo robím, či chcem z gaštanov robiť tinktúru. Tá babička mi pomohla, ukazovala, ešte tu je jeden. tu sú dva. Bez jej pomoci by som ich toľko nenašla. Babička má 80. rokov, no zrak jej ešte dobre slúži.
marianna76
@babkamt super, to ma teší... a v tomto čase sú 80 roční úplne fajn... mnohých takých poznám... super, sa teším a keď vám to pomôže, to ma najviac poteší :-)
margaretka28
no veru teraz by sa mi to hodilo doma už také hotové, možno by mi pomohlo, asi pošlem deti nazbierať gaštany a skúsim
rulik
keď som to zalial vodkou, po 2 dňoch sa to trochu sfarbilo do biela akoby zakalilo, je to správne?
rulik
@marianna lebo ja tým občes pretrasiem aby sa dobre vylúhovalo , takže potom zlejem len bez kalu,ale ten by nemal vadiť, to bude len nejaká bielkovina z dužiny, aspoň nebude farbiť
milo1
na večer som si dal masť na nohu, po hodine spanku som sa zobudil na búšenie srdca, môže byť že som dal vela krému a dostal sa do krvi?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia