Pagáčiky z cukrovej repy

wenee - bez fotkywenee, 16. februára 2012
Pagáčiky z cukrovej repy
Foto: wenee

Recept našich starých mám.Jednoduchý a veľmi chutný.

100 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
(1 väčšia)
1 ČL
4 PL
2 plné hrste
( 1 kocka )
1ČL (na kvások)
0,5 L (vlažné)
 1 (do cesta)
4 PL
 1 (na potretie)




Postup

  1. 1

    Repu ostrúhame,prerežeme na 4 časti a dáme variť na cca 30-40min,vodu vylejeme a repu necháme vychladnúť.Po vychladnutí ju najemno nastrúhame na strúhadle.

  2. 2

    Do misy si dáme múku,soľ,olej,mak(celý nemletý),vajce,kryštálový cukor.Mlieko si zohrejeme,aby bolo vlažné,dáme tam čl mletého cukru a kvasnice a necháme urobiť kvások.Kvások vlejeme do misy k ostatným surovinám a pridáme vychladnutú nastrúhanú repu. Vymiesime cesto a na teplom miete necháme vykysnúť cca 1 hodinu.

  3. 3

    Cesto si rozvaľkáme a vykrajujeme koliečka, poukladáme na vyolejovaný plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pagáčiky sa môžu aj plniť slivkovým lekvárom. Pečieme prvých 5 minút na 180 stupňov a ďalších 20 minút na 170 stupňov.

Diskusia k receptu

bejgi
krásne pagáčiky a z cukrovej repy? No musím vyskúšať, ukladám :)
izabella929
z cukrovej repy som už jedla réteš../.štrúdlu/ a bola fantastická...iste aj tvoje sú vynikajúce.-))
mamatata2
Super , o tomto som počula práve v okrese Topoľčany, na budúce si musím vypýtať cukrovú repu.
marianna76
Ja som si preto na jeseň repu odložila... už tu bol takýto recept, že burgyňáky.... krásne
marianna76
@Wenee ozaj, moja suseda pridáva cukrovú repu aj do červenej cvikle keď zavára, potom nedáva toľko cukru....
wenee
Ahoj,ďakujem za pochvalu.Myslela som si,že cukrovú repu dostať na celom Slovensku.U nás je to obyčajná samozrejmosť,že ju tu máme,preto som sa nad tým nezamýšľala,že by mohol byť problém ju niekde zohnať.
wenee
Marianna76-ja cviklu veľmi nemusím,ale je to celkom dobrý nápad,pridať ju k iným surovinám pre zníženie potreby cukru,určite to bude zdravšie,ako rafinovaný biely cukor.
irenaw
toto je už tretí recept na repné pagáče, čo mám uložený, ale kde pôjdem na tú repu? :)))
wenee
No mne ich doniesla teta,takže som sa tomu spôsobu,čo opísala irenaw vyhla :-) .Ale dá sa vraj pestovať aj doma,no neskúšala som.
wenee
Teda spôsobu, ktorý opísala evanaaa
ethanel
Tak toto je fakt zaujimave vzivote som o tom nepocul ,, zatial ,, vyzera to lakavo a kedze mam rad pagace budem musiet odskusat ... prikladam do oblubenych
jezibabka59
jooooooj ja ich idem piect zajtra su uzasne milujem ich a ten mak v nich uz teraz slintam .....inak baby pozor na farmarsky zakon ak nikde pojdete na repu...kedysi vlakova stanica bola plna repy neviem ci je to tak aj teraz
kecupicek
Takéto pagáčiky sa v našom kraji nepiekli. Moja svokra siala každý rok cukrovú repu a potom sme ju na Veľkú noc miešali s cviklou. Možno dostať semená v záhradkárskych potrebách, alebo semenárstve, voľakedy to nebol problém. Pagáčiky môžu byť naozaj fantastické, ukladám...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia