Pagáčiky à la bryndzové halušky zo zemiakovo-smotanového cesta fotorecept
Foto: eviana
Slovenská klasika tak trošku inak :) Jednoducho mi v hlave vznikol taký nápad... a tentokrát to celkom vyšlo. Nevyzerajú síce extra reprezentatívne, ale tá chuť! :)
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
200 g |
|
100 ml |
|
1/2 kocky (21 g) |
|
2 dl |
|
dľa chuti |
|
Plnka bryndzová: | |
250 g |
|
2 PL (alebo smotana) |
|
Plnka slaninová: | |
200 g |
|
Posýpka: | |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv som opražila na väčšie kusy nakrájanú prerastenú údenú slaninu
-
2
...po jej úplnom vychladnutí ju nasekáme - pôvodne som ju chcela rozmixovať, ale dala som si poradiť a kúsky slaninky som takto v pagáčikoch nechala priznať :) Pridáme aj výpek, ktorý nám pri jej pražení vznikol. Pôvodne som smažila viac ako 500 g slaniny, ale po útoku môjho slaninomilného mláďatka zostalo čistej váhy 200 g opraženej slaniny.
-
3
...takto krásne ju nasekal môj chlap, ktorého som nenápadným spôsobom zapojila do pracovného procesu :)
-
4
...uvaríme si zemiaky - klasicky vo vode na kocky nakrájané. Po uvarení do mäkka zlejeme z nich vodu, pridáme kyslú smotanu a spolu zmiešame pučidlom ako keď robíme pyré.
-
5
...do väčšej misy si pripravíme múku, pridáme zemiakovo-smotanovú masu, kvasnice nakysnuté v 0,5 dl mlieka so štipkou cukru, soľ, 2 PL oleja a mlieko. Soľou opatrne - bryndza aj slanina sú dosť slané.
-
6
...vypracované cesto dáme na cca 35-45 min nakysnúť prikryté čistou utierkou na teplé miesto.
-
7
...potom cesto vykydneme z misy na dosku, alebo ako u mňa podložku, roztiahneme, prípadne rozvaľkáme na cca obdĺžnik
-
8
...v mise si zmiešame bryndzu s bielym jogurtom
-
9
...rozotrieme na cesto
-
10
...na bryndzu rozotrieme nasekanú slaninu
-
11
...a skladáme na tretiny - vznikne obdĺžnik (aj tú časť, ktorú na fotke vidíme potretú slaninou zložíme na už preloženú tretinu).
-
12
...a obdĺžnik zložíme opäť na tretiny
-
13
...až nám vznikne takýto balíček, ktorý prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 min odpočívať.
-
14
...tento prekladací proces zopakujeme ešte dvakrát - vždy necháme 15 min cesto zložené odpočívať. Potom cesto rozvaľkáme na cca 1 cm hrúbky
-
15
...a formičkou vykrajujeme pagáčiky. Pre tých, ktorých vykrajovanie nebaví poradím fintu s radielkom - v mojom recepte na lenivé pagáčiky: http://varecha.pravda.sk/recepty/lenive-pagaciky/45840-recept.html
-
16
...vykrojené pagáčiky naukladáme na jemne pomastený plech, alebo ako ja na fóliu na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme podľa chuti - údeným syrom, sezamom, ľanom, makom...
-
17
...dáme piecť a keď sa kuchyňou šíri úžasná vôňa a pagáčiky sú pekné červené je hotovo
-
18
...sú naozaj výborné, ľahučké, vo vnútri mäkké, na povrchu chrumkavé... ako povedal môj syn "nedajú sa prestať *žrať*"
-
19
...u nás boli zároveň s oškvarkovými - lenivými - tie vykrajoval môj chlap :)
5*
@tatranka , ohromnú radosť si mi spravila svojimi milými slovami Martuška :) Ďakujem ♥
@pusta , ďakujem za milé slová :)
@smejkad , vďaka... veru boli prudko žravé :)
@kukulienka71 , nie každý môj nápad vypáli takto fajne, jooooj, niekedy by ma mohli zaradiť do programov ohrozujúcich morálne zdravie, koľko si viem nadávať keď niečo vymyslím a nedarí sa mi tak ako to beží v mojej hlave :) Ďakujem za milé slová :)
@margaretka28 , ďakujem ... na tie Tvoje smotanové sa tiež chystám :)
@tetrisss , ďakujem... bolo, bolo :)))
@frezia68 , keď ja sa nejak stále k tým diétám dokopať neviem, sa k nim možno raz dogúľam :) Ďakujem za upozornenie... ja som robila z jedného cesta aj bryndzovo-slaninkové aj oškvarkové, preto sa udiala chybička, správne na 500 g múky ide 200 g zemiakov 100 ml smotany. Budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak zachutia :) Vďaka.
Priateľka moja, stihnem ešte dobehnúť? Rýchlo odlož. Toto ide na prvé miesto do narodeninového pohostenia. Prídeš urobiť, alebo ma necháš trápiť?
@yogicek , priateľ drahý, neskutočne rada by som Ti ponúkla, ale niet už z čoho... zožrali sa rýchlo ako žiadne iné pred nimi (a to u nás vždy pagáčiky miznú neskutočne rýchlo). Nemám problém Ti na narodeninovú oslavu napiecť, len treba udať množstvá... dohodneme operatívne, veď Ty vieš :)))
@jerica , Jaruška vďaka za tak milé usmievavé slová uznania. Budem veľmi rada ak tieto pagáčiky vyskúšaš a ešte radšej ak Vám zachutia.
@frezia68 , keď mi zrobíš totu Tvoju fajnú hŕstkovú, prinesiem k nej pagáčiky... a spolu opatrne trošku z toho, trošku z toho diétnym spôsobom samozrejme zobneme :)
@havino , usmievam sa pri predstave Tvojich nervov a duší rozjašených ... ja viem, že Ty ich isto vyskúšaš, veď vieme svoje, rada som Ti bola inšpiráciou raz aj ja... na oplátku Tvojich skvelých inšpirácií, rád a informácií, ktoré zasa moje nervy a duše vedia parádne rozblázniť :) Ďakujem.
@kecemis , Ty ma vieš tak rozosmiať... som si Ťa predstavila uslintaného snažiaceho sa vliezť do monitora... viem o čom píšeš, nie raz tu zažívam podobné :) Ďakujem Ti za milý komentár a úsmev z diaľky ku mne zaslaný :)
@izabella929 , ďakujem za milé slová uznania :)
@brambora , jeeeej, ozaj bodkaté sa mohli zovať :) Zaváhala som, bolo treba konať rýchlo... dopiekla som ich o 00.30 v noci a keď som prišla včera z práce, už nebol doma ani jeden... Nabudúce vopred dohodneme logistiku :)
@daguska , ďakujem za milé slová, si milá :)
@palokuchki , bude mi potešením ak vyskúšaš, ďakujem :) Budem v očakávaní Tvojich dojmov z nich :)
@megdesign , detto ako pre @brambora , zožrali sa, niet ich... nabudúce dohodneme :)
@terinka55 , ďakujem :)
akou rýchlosťou mizli :)
Tak veľmi ste ma potešili svojimi fotografiami a komentármi, aj odvahou vyskúšať tento môj recept... srdečná vďaka Vám za to ♥
sľuby plním, takže skvelé pagáčiky upečené, intenzívne chválené /aj od deda/ repete sa určite bude konať foto prikladám /dúfam/ :-)
"repete" :-)
ale chutovo su fantasticke , dakujeme :-)