Ovsená kaša
Ovsená kaša

Ovsená kaša fotorecept

kucharka - bez fotkykucharka, 26. novembra 2019
Ovsená kaša (fotorecept)
Foto: kucharka

Aj keď Slovensko je krajinou obilnín, ja som prvýkrát jedla túto kašu v Anglicku (oatmeal porridge). Odvtedy si ju robievam počas zimných období a veru, pomohla mi spríjemniť veľa chladivých a nepríjemných pondelkov :-))

3-4
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček (nahý)
3-4 hrnčeky
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja kupujem nahý ovos, zrno ktoré je opracované a prispôsobené pre ľudskú konzumáciu, v jednom “zdravom” obchode.

    Ovsená kaša (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zrno párkrát pooplachujem.

    Ovsená kaša (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Aby som skrátila dĺžku varenia, namočím ovos aspoň na 1/2 hodiny do teplej vody. Tú potom vylejem.

    Ovsená kaša (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dám variť asi 4 poháre vody. Keď voda vrie, pridám štipku soli a vysypem ovos.

    Ovsená kaša (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Asi tak po 20-30 minútach zlejem vodu a ovos opláchnem. Nemusíte oplachovať, je to len môj zvyk.

    Ovsená kaša (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nechám vychladnúť, zakryjem a v chladničke skladujem aj 2-3 dni.

    Ovsená kaša (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom si už len odoberiem porciu a zohrejem v mlieku.

    Ovsená kaša (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mne najviac chutí s javorovým sirupom ale kaša je chutná aj s medom, so škoricou, so smotanou, s rôznymi orechami alebo sušeným ovocím.

    Ovsená kaša (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
Robím kaše podobne: ovos, aj iné obilniny, namočím trebárs aj na noc, ráno potom stačí len krátko povariť v horúcom mlieku alebo inej tekutine a pridať podľa chuti ovocie, orechy a oriešky, rozličné semiačka, sušené ovocie a plody, prichutiť medom, jačmennou sladenkou, rozličnými sirupmi... množstvo obmien je takmer nekonečné.
Ja dokážem zjesť iba nevarenú verziu - varenú jednoducho do seba nedokážem dostať, ale recept je veľmi zaujímavý a pohľadám aj u nás ten ovos, vyskúšam namiesto ovsených vločiek.


Kasu z ovsenych vlociek som pravidelne varievala na internate. Kilo pred 50.rokmi stalo 3Kcs50 a vystacilo na cely mesiac, hlavne na vikendy, ked bola menza zavreta. Ale najdôlezitejsie je, ze to bola "mudra"kasa : obsahovala hlavne vitaminy skupiny B co pre vysokoskolské studium bolo nanajvys potrebne. Dnes ju pridavam do polievok miesto zatrepky, ba aj kolaciky z nej su vyborné.
Dakujem, dievcence za komentare. Je to pravda, tato kasa je iba zaklad, je nespocetne mnozstvo “doplnkov a prichuti”... a vacsinou vsetky su zdrave a chutne.
Pekny vecer prajem.

Pridaj komentár k receptu: