Ovsená kaša

Ovsená kaša (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Aj keď Slovensko je krajinou obilnín, ja som prvýkrát jedla túto kašu v Anglicku (oatmeal porridge). Odvtedy si ju robievam počas zimných období a veru, pomohla mi spríjemniť veľa chladivých a nepríjemných pondelkov :-))

3-4
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ja kupujem nahý ovos, zrno ktoré je opracované a prispôsobené pre ľudskú konzumáciu, v jednom “zdravom” obchode.
  2. Zrno párkrát pooplachujem.
  3. Aby som skrátila dĺžku varenia, namočím ovos aspoň na 1/2 hodiny do teplej vody. Tú potom vylejem.
  4. Dám variť asi 4 poháre vody. Keď voda vrie, pridám štipku soli a vysypem ovos.
  5. Asi tak po 20-30 minútach zlejem vodu a ovos opláchnem. Nemusíte oplachovať, je to len môj zvyk.
  6. Nechám vychladnúť, zakryjem a v chladničke skladujem aj 2-3 dni.
  7. Potom si už len odoberiem porciu a zohrejem v mlieku.
  8. Mne najviac chutí s javorovým sirupom ale kaša je chutná aj s medom, so škoricou, so smotanou, s rôznymi orechami alebo sušeným ovocím.