Foto: tatranka
Je to u nás obľúbený zákusok.Nie je veľmi sladký,je v ňom ovocie,tvaroh a my tieto ingrediencie máme radi.Robievam ho najmä v období dostatku chutného Zobraziť celý popisJe to u nás obľúbený zákusok.Nie je veľmi sladký,je v ňom ovocie,tvaroh a my tieto ingrediencie máme radi.Robievam ho najmä v období dostatku chutného ovocia.
príprava
na 170-160 °C
Suroviny
7 lyžíc |
|
7 lyžíc |
|
3 ks |
|
3 lyžice |
|
3 lyžice |
|
pol balíčka |
|
balíček |
|
z pol citróna |
|
pol krabičky |
|
pol litra |
|
1 balíček |
|
3 lyžice |
|
4 lyžice |
|
100 g |
|
1 balíček,plátok |
|
na zdobenie |
|
1 balíček |
|
250 g konzerva zavarené |
|
2ks |
|
4 lyžice |
|
Postup
-
1
Potrebné ingrediencie.
-
2
Spracovanie cesta na korpus.Vyšľaháme sneh z vajíčok spolu s cukrom.Keď je masa hustá, pridáme žĺtka, vodu, olej,vanilkový cukor.Múku s práškom do pečiva.Vlejeme do formy.Spodok formy vymažeme maslom a vysypeme múkou.Boky formy nevymazávame,aby sa nám cesto na obruč prilepilo.Dáme piecť.Skontrolujeme ihlicou alebo drevenou paličkou na hurky,či je cesto dobre prepečené.
-
3
Upečený korpus. Korpus potrieme lekvárom.( zabudla som odfotiť ).Mrzí ma,ale fotografia s lekvárom nie je.Natrieme korpus štyrmi lyžicami lekváru.
-
4
V pol litri mlieka si uvaríme zlatý klas.Do uvareného zlatého klasu,pridáme maslo,cukor,3 veľké lyžice kyslej smotany,pol krabičky jemného tvarohu.Všetko rozmixujeme a pridáme rozpustenú bezfarebnú želatinu v troche vody.Prešľaháme.
-
5
Krém vylejeme na korpus a necháme schladiť.
-
6
Na stuhnutý krém poukladáme ovocie.Ja som mala zavárané jahody a sladučké kivi.
-
7
Poukladané ovocie.
-
8
Zo šťavy zo zaváraných jahôd uvarím spolu so želatinou sirup,ktorý nechám trochu schladiť.Keď začne hustnúť,nalejem na ovocie.Krém ani želatina nám nebudú stekať po okraji koláča,pretože cesto je na obruči prilepené.
-
9
Naliata želatinka.Takto zákusok uložím do chladničky na dobré schladenie.
-
10
Zákusok ostrým nožom obrežem z formy a môžem servírovať.Máme radi so šľahačkou.Tu na tomto bočnom zábere,je pekne vidieť natretý lekvár pod plnkou.Ten by tam ináč veľmi chýbal.
-
11
Všetko je nachystané,dobrú chuť.
robit rozne variacie,podla sezony. Mozes, prosim, upresnit hmotnost pol kelimka tvarohu? U nas mame kelimky roznych velkosti;-)
Dobry den, mila pani Tatranka. Zboznujem tento vas kolacik a na Vareche som ho objavila pred rokmi a odvtedy som ho piekla pre mna a sestru, neskor pre mojho priatela, teraz uz manzela a dnes ho prvy krat peciem nasej dcerke a buduci rok ho bude moct okostovat hadam aj jej bracek, ktory by sa mal k nam pridat v septembri. Tymto Vas len chcem pozdravit a podakovat Vam za vsetky fantasticke recepty, o ktore sa s nami uz roky delite. :) Peknu nedelu a este vela uspesnych objavitelsko-kucharskych rokov. Zuzana
Ďakujem za pekné,úprimné slová.Len zväčšením tvojej rodinky som si uvedomila,ako roky rýchlo letia.Teší ma,že sa náš koláčik udomácnil v tvojej kuchynke.
Na tvojho synčeka budem určite myslieť,lebo aj ja oslavujem v septembri svoj sviatok narodenín.Želám len všetko dobré a koláčik nech len chutí.
Ďakujem Zuzanka.Tiež želám pekný zvyšok nedele.
...ešte som sa vrátila k odpovedi,veď len teraz som si uvedomila,že je to recept z pred 6 rokov.
Nech len chutí.