Foto: eviana
Prvý krát som túto polievku jedla - budete sa čudovať - ale nie v čínskej reštaurácii, ale v jednej klasickej slovenskej reštaurácii v Malackách Zobraziť celý popisPrvý krát som túto polievku jedla - budete sa čudovať - ale nie v čínskej reštaurácii, ale v jednej klasickej slovenskej reštaurácii v Malackách (a musím priznať, že mi zatiaľ tá od nich chutila najviac). Varievam ju už hádam 5 rokov a za roky "vývoja a zdokonaľovania" som sa prepracovala k tejto verzii, ktorá nám veľmi chutí... takže možno sa niekomu zíde aj tento môj recept. (Mariamka, Tlakovyhrncek, no kuknite :)) Minimálne pre porovnanie s Vašimi receptami :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
50 g |
|
4 ks |
|
1/4 hlávky |
|
4 - 6 ks |
|
1 dl |
|
podľa chuti |
|
0,5 dl |
|
4 - 5 PL (na zahustenie) |
|
2 ks |
|
3 l (alebo kurací) |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Najprv si spravíme kurací vývar (ak teda nemáme nejaký v zásobe) - ideálne je použiť kuracie chrbty, alebo iné súčiastky - uvaríme v 3 litroch vody. Kým sa vývar uvarí, nakrájame si suroviny na požadované veľkosti. Nakrájame kuracie mäso na rezančeky. Tu som mrkvu i kapustu krájala na pásiky, ale naposledy som to hodila do mixéru a rozsekala na malé kocôčky.
-
2
Judášovo ucho (robila som zatiaľ vždy len zo sušeného) – povaríme cca 20 min, potom odrežeme zhrubnuté časti a zvyšok tiež rozmixujeme, alebo nakrájame na malé kúsky. Chilli papričky – nakrájame na drobno (krájanie chilli papričiek má u nás na starosti môj chlap, má na to špeciálne určené manikúrové nožničky - tzv. chilli nožničky, takže ich nastrihá na tenulinké pásiky). Do hotového vývaru vsypeme nakrájané mäsko, huby, chilli, asi 1 čajovú lyžičku solčanky (alebo podľa chuti soľ). Pridáme aj najemno nasekané tofu - na obrázku mi chýba. Nie som veľký milovník tofu, ale do tejto polievky mi v nasekanej forme pristane :)
- 3
Po 10 minútach pridáme aj pásiky mrkvy a kapusty a necháme všetko variť ešte asi 5 minút. Kuracie mäso ani huby nepotrebujú veľa času, ani mrkva, obzvlášť keď je nastrúhaná - a ja mám rada, keď zelenina zostane chrumkavá. Začneme dochucovať, čo je podľa mňa najdôležitejšia časť pracovného postupu tejto polievky. Dáme ocot, sójovú omáčku – najlepšia podľa mňa je KIKKOMAN. Priebežne ochutnávam a dochucujem, záleží od požadovanej chuti. Ak treba ešte pridáme ocot, alebo soľ. Keď som mala pocit, že už to je chuťovo ono, tak som do cca 1,5 dl studenej vody dala 4-5 zarovnaných polievkových lyžíc zemiakového škrobu - Solamyl, poriadne rozmiešala a vliala som to za stáleho miešania do polievky (pozor liať pomaly a neustále miešať aby sa nevytvorili hrčky). Solamyl jej dá tú správnu - jemne huspeninovú konzistenciu.
- 4
Až tu na vareche som sa dozvedela o AROWroot zahusťovadle, ale som sa k nemu ešte nedostala, ale vraj krásne drží hustotu polievky aj napriek pridanému octu (pretože so solamylom to je ošemetné, polievka odstátím zredne). Pomiešala som kým zovrelo a polievka bola takmer hotová.
- 5
Na záver rozbijeme dve vajíčka, v miske ich poriadne rozmiešame a pomaly - nemiešame - vlievame do polievky. Necháme prevrieť a polievka je hotová. Po naliatí do polievkovej misky povrch posypeme na tenučké krúžky nakrájaným čerstvým pórom alebo pažitkou a môžeme servírovať.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
dokonca uchovec bazový si použila - moja poklona, štipľavá, kyslá a zároveň veľmi lahodná, vábivá prte všetky chuťové kanáliky.
blahoželám za takú delikatessu!!!
5***** je nesporných pre teba
Je fakt skvelá a aj keď na prvý pohľad vyzerá zložito, opak je pravdou :) Opáč a budeš ju robievať pravideľne :) Rada som pomohla... ďakujem :)
Polievka vyzerá obzvlášť báječne.Recept je už v kk.Ďakujem ti.
Bol som asi trochu netaktný samozrejme aj polievka od mariamka a havino vyzerajú vynikajúco iste aj tak vedia chutiť.Prepáčte milé dámy.
Vyskúšaj ju spraviť len ak máš rada pikantné jedlá, pretože táto polievka musí byť echt pikantná - preto aj ten názov OSTROkyslá :)
Prípadne si ju prispôsob vlastnej chuti. Ale musím Ti povedať, že veru ani v každej čínskej reštike ju nerobia dobrú, možno si práve na tú z horších natrafila. Budem držať palce a tešiť sa na Tvoje dojmy a pojmy z nej :)
A ďakujem, že si sa podelila so svojimi dojmami z nej, spravila si mi fakt veľkú radosť :)