Ostrokyslá polievka podľa mňa

eviana - fotkaeviana, 3. novembra 2013
Ostrokyslá polievka podľa mňa
Foto: eviana

Prvý krát som túto polievku jedla - budete sa čudovať - ale nie v čínskej reštaurácii, ale v jednej klasickej slovenskej reštaurácii v Malackách Zobraziť celý popisPrvý krát som túto polievku jedla - budete sa čudovať - ale nie v čínskej reštaurácii, ale v jednej klasickej slovenskej reštaurácii v Malackách (a musím priznať, že mi zatiaľ tá od nich chutila najviac). Varievam ju už hádam 5 rokov a za roky "vývoja a zdokonaľovania" som sa prepracovala k tejto verzii, ktorá nám veľmi chutí... takže možno sa niekomu zíde aj tento môj recept. (Mariamka, Tlakovyhrncek, no kuknite :)) Minimálne pre porovnanie s Vašimi receptami :)

10-12
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
50 g
4 ks
1/4 hlávky
4 - 6 ks
1 dl
podľa chuti
0,5 dl
4 - 5 PL (na zahustenie)
2 ks
3 l (alebo kurací)
100 g




Postup

  1. 1

    Najprv si spravíme kurací vývar (ak teda nemáme nejaký v zásobe) - ideálne je použiť kuracie chrbty, alebo iné súčiastky - uvaríme v 3 litroch vody. Kým sa vývar uvarí, nakrájame si suroviny na požadované veľkosti. Nakrájame kuracie mäso na rezančeky. Tu som mrkvu i kapustu krájala na pásiky, ale naposledy som to hodila do mixéru a rozsekala na malé kocôčky.

    Ostrokyslá polievka podľa mňa - obrázok 1
  2. 2

    Judášovo ucho (robila som zatiaľ vždy len zo sušeného) – povaríme cca 20 min, potom odrežeme zhrubnuté časti a zvyšok tiež rozmixujeme, alebo nakrájame na malé kúsky. Chilli papričky – nakrájame na drobno (krájanie chilli papričiek má u nás na starosti môj chlap, má na to špeciálne určené manikúrové nožničky - tzv. chilli nožničky, takže ich nastrihá na tenulinké pásiky). Do hotového vývaru vsypeme nakrájané mäsko, huby, chilli, asi 1 čajovú lyžičku solčanky (alebo podľa chuti soľ). Pridáme aj najemno nasekané tofu - na obrázku mi chýba. Nie som veľký milovník tofu, ale do tejto polievky mi v nasekanej forme pristane :)

  3. 3

    Po 10 minútach pridáme aj pásiky mrkvy a kapusty a necháme všetko variť ešte asi 5 minút. Kuracie mäso ani huby nepotrebujú veľa času, ani mrkva, obzvlášť keď je nastrúhaná - a ja mám rada, keď zelenina zostane chrumkavá. Začneme dochucovať, čo je podľa mňa najdôležitejšia časť pracovného postupu tejto polievky. Dáme ocot, sójovú omáčku – najlepšia podľa mňa je KIKKOMAN. Priebežne ochutnávam a dochucujem, záleží od požadovanej chuti. Ak treba ešte pridáme ocot, alebo soľ. Keď som mala pocit, že už to je chuťovo ono, tak som do cca 1,5 dl studenej vody dala 4-5 zarovnaných polievkových lyžíc zemiakového škrobu - Solamyl, poriadne rozmiešala a vliala som to za stáleho miešania do polievky (pozor liať pomaly a neustále miešať aby sa nevytvorili hrčky). Solamyl jej dá tú správnu - jemne huspeninovú konzistenciu.

  4. 4

    Až tu na vareche som sa dozvedela o AROWroot zahusťovadle, ale som sa k nemu ešte nedostala, ale vraj krásne drží hustotu polievky aj napriek pridanému octu (pretože so solamylom to je ošemetné, polievka odstátím zredne). Pomiešala som kým zovrelo a polievka bola takmer hotová.

  5. 5

    Na záver rozbijeme dve vajíčka, v miske ich poriadne rozmiešame a pomaly - nemiešame - vlievame do polievky. Necháme prevrieť a polievka je hotová. Po naliatí do polievkovej misky povrch posypeme na tenučké krúžky nakrájaným čerstvým pórom alebo pažitkou a môžeme servírovať.

Diskusia k receptu

sracz
Polievky všeobecne a ostro_kyslé extra zvlášť sú v mojej obľube domácich chutí a vôní!!! Pekne si sa "poihrala" aj Ty so svojou, @eviana milá a rád by som si prisadol, keby si ju servírovala, hoci aj na raňajky! ... pre takéto prípady, mám v mrazničke vždy "narichtované" krídla, krky, chrbtové kosti, ..., hrudné koše a iné "súčiastky" z kurčiat, králikov, moriek, ...., zajacov! Ďakujem Ti za "perfiš" rcp!
pusta
@evianka milá, však táto ostro-kyslá polievka priam spieva :-)))))
dokonca uchovec bazový si použila - moja poklona, štipľavá, kyslá a zároveň veľmi lahodná, vábivá prte všetky chuťové kanáliky.
blahoželám za takú delikatessu!!!
5***** je nesporných pre teba
nena73
@eviana už teraz mám sliny ako bernardín....v stredu skúsim a dám vedieť....
eviana
@sracz milý, mám obrovskú radosť, že sa Ti môj recept páči, naozaj s malou dušičkou som ho vkladala, bo viem, že ostrokyslých je tu už viac. Ale vyplynulo z debaty pod polievkou tlakovyhrncek, tak som capla aj tu svoju, veď niekedy sa niekomu môže zísť. Ďakujem Ti za Tvoje usmievavé slová, neviem ako to robíš, ale vždy ma rozusmievaš od ucho po ucho... ako rada by som Ťa svojou ostrokyslou bárs aj na raňajky ponúkla (tiež nemám problém raňajkovať ju :) Ďakujem Ti za perfiš komentár :)
eviana
@pusta , ďakujem za Tvoju ódu na moju ostrokyslú, veru uchovec bazový musí byť, viem, že mnohí ho nemusia, ale ja ho mám veľmi rada a do tejto polievky sa priam žiada... ešte raz ďakujem za slová chvály, potešila si ma nimi veľmi :)
eviana
@nena73 , ďakujem za usmievavé slová uznania... mám radosť, že Ťa recept zaujal a ešte väčšiu budem mať, ak Ti táto moja verzia ostrokyslej zachutí, teším na Tvoj "report" :)
eviana
@egreska , máme zjavne k tejto polievke totálne rovnaký postoj ... aj ja ju zbožňujem :)
mariamka
@evianka ty robis zazraky na pockanie! ja to vcera spomeniem a ty este v ten den to sem das :) diky , to uz ma myslim nakopne nacisto, vyzera velmi chutne, a aspon na prvy pohlad nie moc zlozito, tak akurat pre mna :) uz je v kucharke :)
eviana
@mariamka , ono to naozaj nič nie je, najviac roboty je s krájaním surovín a tie som naposledy capla do mixera a ten to nasekal za mňa :) Vyskúšaj, neobanuješ... budem rada, ak Vám bude chutiť, my ju milujeme celá rodina, nevieme sa jej dožrať :)
havino
ty ozaj pridávaš recepty na počkanie, ja som ťa chcela oň požiadať, vzhľadom na komentár pri recepte tej študenstkej, super, som rada, dôkladne prečítam a pustím sa do nej, vdaka za recept , veľmi chutne vyzerá 5*
eviana
@havino , nenafotila som fotky postupu, bo som ju nevarila, len som mala tieto fotky vo foťáku... možno cez víkend spravím a dovkladám aj fotopostup :)
Je fakt skvelá a aj keď na prvý pohľad vyzerá zložito, opak je pravdou :) Opáč a budeš ju robievať pravideľne :) Rada som pomohla... ďakujem :)
alex37
vyzerá výborne táto tvoja polievočka :-)
havino
že ja som sa tejto polievky bála, ako čert kríža, už som frajer, vdaka vareche, vdaka tebe @evianka a @tlakovhrncek , ste ma nakopli, zostal mi slepačí vývar z nedele, inokedy by mal Laky-ovčiak už, nedalo mi, idem skúsiť a ja teda neľutujem, koľko jednoduchosti a skvelá je. Kikoman som včera kúpila, dochutila si ju, ako máme radi, ako poznám chuť z čínskych reštík, ale táto moja je omnoho lepšia, štiplavá. zelené nechcem na vrch, mám aj por, aj cibuľku, schválne som si nedala, takúto samotnú vychutnať. @mariamka , neboj sa jej, načo sú nám zložité recepty, my sme si neskutočne pochutili aj na tejto, už teraz podľa mňa a vás dvoch. Vdaka vám, že som sa odvážila a pritom to ozaj nič nie je, ked sú správne suroviny.



mariamka
@havino ja sa ani certa nebojim :) uz len zohnat zopar surovin, co mi chyba, nech ta "namaha" nevyjde nazmar, a idem na to! ste sikulky dievcence :)
eviana
@havino , parádnu si ju zrobila Táni, si šikovná a akčná, že si sa na ňu vrhla... vidíš a teraz si hocikedy môžete spraviť túto polievku, keď na ňu budete mať chuť, keď už vieš, že to nič nie je... teším sa s Tebou aj z Teba, ďakujem za skvelé info aj krásne fotky... aj tip na zahusťovanie ♥
eviana
@mariamka , takže najbližšie - keď pozhnáňaš všetky suroviny - čakáme na info, prípadne foto od Teba... už teraz sa teším na Tvoje dojmy aj pojmy :)
mariamka
no dievcata bol to porod, ale myslim ze na debut celkom dobre, sranda, ze som to vobec nevedela dochutit, nejedla som ju dobrych 10 rokov, tak asistoval synator, a vravi ze dobre :) je jej pozehnane 4 litre, ale je vyborna, uz som takmer spratala tanier, asi mi bude zle :) dakujem @evianka za recept, a @havino za moralnu podporu, ste super ! :)


eviana
@mariamka , woooou... krásna sa Ti podarila, skvelý nápad s reďkovkou ako čančanie :) Včera som dojedla posledný tanier tej mojej a ako tak pozerám na túto Tvoju parádnicu, hneď by som si dala zasa :) Som veľmi rada, že si ju zmákla, nabudúce to pôjde ešte lepšie... moc sa s tým netráp, kvalitný vývar + nakrájané suroviny a správne dochutenie... a máš to... ak treba, ako Tebe, krásne sa zapojilo mláďatko... chválim, zdravím, teším sa ♥
mariamka
tak ale nabuduce budem uz macherka, uz mam tu chut zmaknutu :)) a vsetko som si pisala do tvojho povodneho receptu, suroviny, casy, minuty :) dala som este par cerstvych sampinonov a trochu zabudnutej cinskej mrazenej zmesi, aj polku lahodkoveho tofu, tu na fotke sa nezda, ale je paradna soplava a husta, mlady si do nej este extra dava csipes pastu a je ju z takej litrovej misky, je to inak vysokonavykove :)) dakujem este raz tebe aj @havinovi , ste zlate dievcence :)
eviana
@mariamka , som presvedčená o tom, že onedlho budeš vo varení Ostrokyslej najlepšia v chotári... Ty s Tvojou kreativitou, ľavou zadnou :) Sa rehocem... že je parádna, soplavá :))) Ale tiež ju tak zoveme a napriek tomu ju milujeme... Teším sa, že sa Ti tak podarila a že Ťa nakopla do ďalších kôl... a niet za čo ďakovať, veď nato sme tu... jedna pre druhú navzájom keď treba poradiť a pomôcť... bolo nám potešením a viem, že aj za @havino to vravím ♥
eviana
@mesiar50 , mám radosť, že sa Ti naše ostrokyslé (píšem aj za @havino a @mariamka ) páčia. Budem rada ak ju vyskúšaš spraviť aj Ty a ešte radšej ak Ti zachutí... ďakujem za Tvoje milé slová :)
marianne
dievcata a kde ste to judasovo ucho splasili,aj mna ste zlanarili...pozhanam, co musim a spravim aj ja...ja som si ju v restike dala,ale nic moc to teda nebolo,ani som ju nedojedla...
mesiar50
@eviana
Bol som asi trochu netaktný samozrejme aj polievka od mariamka a havino vyzerajú vynikajúco iste aj tak vedia chutiť.Prepáčte milé dámy.


eviana
@mesiar50 , Ty a netaktný... nikdy :) Veď v podstate pod môj recept píšeš, ale my sme teraz také prepletené "ostrokyslé klbko" s @havino a @mariamka , preto som si dovolila ich zahrnúť :) Ďakujem :)
eviana
@marianne , judášovo ucho, alebo uchovec bazový kupujem sušené v Kauflande v takomto balení:


Vyskúšaj ju spraviť len ak máš rada pikantné jedlá, pretože táto polievka musí byť echt pikantná - preto aj ten názov OSTROkyslá :)
Prípadne si ju prispôsob vlastnej chuti. Ale musím Ti povedať, že veru ani v každej čínskej reštike ju nerobia dobrú, možno si práve na tú z horších natrafila. Budem držať palce a tešiť sa na Tvoje dojmy a pojmy z nej :)
afataga
od dnes aj podla mna, som sa konecne k nej dokopala, je uplne bohovska, len toho octu som dala menej a nedala som tofu, to fakt nenavidim, dala som aj petrzlen a mala som v plane aj bambusaky, ale nakoniec som na ne zabudla

eviana
@afataga , no teeeeda, parádnu polievku si zrobila, riadne si mi ňou chute narobila - vítam Ťa v klube nadšencov domácej ostrokyslej polievky ;)
A ďakujem, že si sa podelila so svojimi dojmami z nej, spravila si mi fakt veľkú radosť :)
mijaita
miluju tuhle polivku taky, variant je vic, ale na bambusaky a usi @afataga , nezapominam ☺ Skrobu davam malinko, ale to uz na chuti, stejne jako okyseleni. Pro me citron nebo vinny ocet. Ale mate ji devcata krasnou!
afataga
Obcas robievam tuto polievku, tak som si povedala, ze mozno foto ta potesi, zo zeleniny davam uz len mrkvu a bambusaky a nedavam tofu, neznasam ho, aj tak je vynikajuca


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia