Ostrokyslá polievka podľa mňa

Autor receptu: eviana

Prvý krát som túto polievku jedla - budete sa čudovať - ale nie v čínskej reštaurácii, ale v jednej klasickej slovenskej reštaurácii v Malackách (a musím priznať, že mi zatiaľ tá od nich chutila najviac). Varievam ju už hádam 5 rokov a za roky "vývoja a zdokonaľovania" som sa prepracovala k tejto verzii, ktorá nám veľmi chutí... takže možno sa niekomu zíde aj tento môj recept. (Mariamka, Tlakovyhrncek, no kuknite :)) Minimálne pre porovnanie s Vašimi receptami :)

10-12
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si spravíme kurací vývar (ak teda nemáme nejaký v zásobe) - ideálne je použiť kuracie chrbty, alebo iné súčiastky - uvaríme v 3 litroch vody. Kým sa vývar uvarí, nakrájame si suroviny na požadované veľkosti. Nakrájame kuracie mäso na rezančeky. Tu som mrkvu i kapustu krájala na pásiky, ale naposledy som to hodila do mixéru a rozsekala na malé kocôčky.
  2. Judášovo ucho (robila som zatiaľ vždy len zo sušeného) – povaríme cca 20 min, potom odrežeme zhrubnuté časti a zvyšok tiež rozmixujeme, alebo nakrájame na malé kúsky. Chilli papričky – nakrájame na drobno (krájanie chilli papričiek má u nás na starosti môj chlap, má na to špeciálne určené manikúrové nožničky - tzv. chilli nožničky, takže ich nastrihá na tenulinké pásiky). Do hotového vývaru vsypeme nakrájané mäsko, huby, chilli, asi 1 čajovú lyžičku solčanky (alebo podľa chuti soľ). Pridáme aj najemno nasekané tofu - na obrázku mi chýba. Nie som veľký milovník tofu, ale do tejto polievky mi v nasekanej forme pristane :)
  3. Po 10 minútach pridáme aj pásiky mrkvy a kapusty a necháme všetko variť ešte asi 5 minút. Kuracie mäso ani huby nepotrebujú veľa času, ani mrkva, obzvlášť keď je nastrúhaná - a ja mám rada, keď zelenina zostane chrumkavá. Začneme dochucovať, čo je podľa mňa najdôležitejšia časť pracovného postupu tejto polievky. Dáme ocot, sójovú omáčku – najlepšia podľa mňa je KIKKOMAN. Priebežne ochutnávam a dochucujem, záleží od požadovanej chuti. Ak treba ešte pridáme ocot, alebo soľ. Keď som mala pocit, že už to je chuťovo ono, tak som do cca 1,5 dl studenej vody dala 4-5 zarovnaných polievkových lyžíc zemiakového škrobu - Solamyl, poriadne rozmiešala a vliala som to za stáleho miešania do polievky (pozor liať pomaly a neustále miešať aby sa nevytvorili hrčky). Solamyl jej dá tú správnu - jemne huspeninovú konzistenciu.
  4. Až tu na vareche som sa dozvedela o AROWroot zahusťovadle, ale som sa k nemu ešte nedostala, ale vraj krásne drží hustotu polievky aj napriek pridanému octu (pretože so solamylom to je ošemetné, polievka odstátím zredne). Pomiešala som kým zovrelo a polievka bola takmer hotová.
  5. Na záver rozbijeme dve vajíčka, v miske ich poriadne rozmiešame a pomaly - nemiešame - vlievame do polievky. Necháme prevrieť a polievka je hotová. Po naliatí do polievkovej misky povrch posypeme na tenučké krúžky nakrájaným čerstvým pórom alebo pažitkou a môžeme servírovať.