Oškvarkové pagáče

veresvaran - fotkaveresvaran, 31. decembra 2013

Síce nie je z mojej hlavy, ale patrí medzi poklady našej kuchyne. Mama ich ľúbi robiť na rozne rodinné akcie, kde zožali patričný úspech. Zobraziť celý popisSíce nie je z mojej hlavy, ale patrí medzi poklady našej kuchyne. Mama ich ľúbi robiť na rozne rodinné akcie, kde zožali patričný úspech. Recept si dokonca vypýtal aj majiteľ reštaurácie. Dúfam, že zachutia tak, ako nám. Doma ich robíme raz za jeden-dva mesiace.

120 minút
príprava
13 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
0,5 kg
2 ks
300 ml
1 ks
2 PL
2 ks
1 PL
štipka
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc.

  2. 2

    Preosejeme si múku, pridáme kvások olej a smotanu. Vypracujeme si cesto. Necháme 1 hodinu kysnúť.

  3. 3

    Cesto si položíme na pomúčnenú dosku a s rukami rozmasírujeme. Rozvalkáme a na rozvalkané cesto netrieme heru. Na heru následne natrieme oškvarky. Druhá možnosť je, keď si oškvarky zamiešame v miske s roztopenou herou a celé potrieme,..je to tekutejšie. Každý, ako mu je lepšie. Osolíme.

  4. 4

    Preložíme. Po 15. minútach preložíme nanovo. Opať počkáme 15 minút a preložíme posledný krát.

  5. 5

    Vykrajujeme kruhy, veľkosť si zvolíme, každý podľa svojho gusta. Pamatáme na to, že pagáče nechávame ešte trochu podkysnúť a teda zvačšia objem. Nakoniec potrieme s vajcom a poslolíme. Kto chce, može dať na vrch sezamové semienka, alebo mak. So soľou opatrne, oškvarky sú slané samé osebe. Pečieme pri teplote 200°C asi 13 minút, kým nám pekne nezhnednú vršáky. My ich ľúbime pojedaťhneď po vychladnutí, kým sú ešte chrumkavé, a teda odporúčam skonzumovať ešte v ten deň. Samozrejme, dajú sa odložiť aj na neskor, ale to už potom nie je ono. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

zdezda
Ja som si tvoj receptik odlozila, hoci ich uz mam neurekom. Paci sa mi ako si ho tu predstavila :-)
veresvaran
Snáď nezostane len medzi odloženými. Na fotkách sa pracuje, pridám neskor. Dnes ich idem piecť s priateľkou, ide sa na chatu. Šťastný nový rok prajem .
mariaklara
Mám svoje rodinné zemiakové, osvedčené, ale lákajú ma aj oškvarkové...ukladám, v pondelok sme zabíjali, mám oškvarky, vyskúšam...:-)to foto pridaj....
marienka44
@Veresvaran , pozorne som si precitala tvoj recept. Tak do prveho cesta (bod č.1 a 2) sa soľ nepridýva? Solí sa az v bode č.3 a spoliehame sa, ze oskvarky su dost slane? :-)
Na zaver sa posolia uz potrete s vajickom.
Vyskúšam,lebo ja mavam pagaciky pomerne suche a ta Hera sa postara o to, aby neboli.Ukladam a najblizsie upeciem podla Teba.
veresvaran
ahoj marienka44, soľ môžeš pridať v každom bode, ja som naučený soliť menej. mali sme ich na silvestrovskej chate, priateľom sa zdali byť ok. rodičia solia v každnom bode, preto vyskúšaj aj ty, ale opatrne. uvidíš, keď-tak si recept upraviíš. daj vedieť, ako si dopadla. na záver som ich solil aj ja.
xenya
ahojte, nie je mi jasný krok 4, preložiť prvý krát - keď je to potreté maslom a oškvarkami to je ešte jasné, ale potom preložiť 2 krát znamená znovu natrieť a potom preložiť?
Dikes