Oškvarkové pagáče

Autor receptu: veresvaran

Síce nie je z mojej hlavy, ale patrí medzi poklady našej kuchyne. Mama ich ľúbi robiť na rozne rodinné akcie, kde zožali patričný úspech. Recept si dokonca vypýtal aj majiteľ reštaurácie. Dúfam, že zachutia tak, ako nám. Doma ich robíme raz za jeden-dva mesiace.

120 minút
príprava
13 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc.
  2. Preosejeme si múku, pridáme kvások olej a smotanu. Vypracujeme si cesto. Necháme 1 hodinu kysnúť.
  3. Cesto si položíme na pomúčnenú dosku a s rukami rozmasírujeme. Rozvalkáme a na rozvalkané cesto netrieme heru. Na heru následne natrieme oškvarky. Druhá možnosť je, keď si oškvarky zamiešame v miske s roztopenou herou a celé potrieme,..je to tekutejšie. Každý, ako mu je lepšie. Osolíme.
  4. Preložíme. Po 15. minútach preložíme nanovo. Opať počkáme 15 minút a preložíme posledný krát.
  5. Vykrajujeme kruhy, veľkosť si zvolíme, každý podľa svojho gusta. Pamatáme na to, že pagáče nechávame ešte trochu podkysnúť a teda zvačšia objem. Nakoniec potrieme s vajcom a poslolíme. Kto chce, može dať na vrch sezamové semienka, alebo mak. So soľou opatrne, oškvarky sú slané samé osebe. Pečieme pri teplote 200°C asi 13 minút, kým nám pekne nezhnednú vršáky. My ich ľúbime pojedaťhneď po vychladnutí, kým sú ešte chrumkavé, a teda odporúčam skonzumovať ešte v ten deň. Samozrejme, dajú sa odložiť aj na neskor, ale to už potom nie je ono. Prajem dobrú chuť!