Orieškový závin

izabella929 - fotkaizabella929, 13. decembra 2011

Najčastejšie ho pečiem na Vianoce, kedy robím tri záviny a každý s inou plnkou. Jedna je s makovou, druhá s tvarohovou a tretia Zobraziť celý popisNajčastejšie ho pečiem na Vianoce, kedy robím tri záviny a každý s inou plnkou. Jedna je s makovou, druhá s tvarohovou a tretia je orechová alebo s lieskovými orieškami. Dnes ponúkam s plnkou s lieskovými orieškami a s makovou plnkou.

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
50 g
2 ks
3 dc
3,5 dg
1 lyžica
1 ks
1 ks
3 lyžice
250  g
150 g




Postup

  1. 1

    V mlieku si nechám vykysnúť kvások. Pripravím si preosiatu múku, pridám soľ, lyžicu cukru, žltka a vykynutý kvások. Množstvo mlieka budem pridávať podľa toho, koľko bude potrebné. Vypracujem polotuhé vláčne cesto , posypem ho hladkou múkou a dám na teplé miesto vykysnúť.Zatial si pripravím oriešky, ktoré zomeliem a zmiešam s vanilkovým a práškovým cukrom.Jablko očistím, postrúham a zmiešam s plnkou. Vykysnuté cesto rozdelím na 3 časti. Cesto rozvaľkám, pokvapkám roztopeným maslom a posypem plnkou.Stočím, potriem žltkom , popichám vidličkou a nechám ešte pol hodinu podkysnúť.

    Orieškový závin - obrázok 1
  2. 2

    Trúbu som rozohriala na 180 st.C a piekla som 20 min.Upečený koláč som znuvu potrela roztopeným maslom..posypala práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

marianne69
veru ano,aj mne sa paci a mne sa vidi,ze ten vrchny obrazok bude s lieskovcovou plnkou a ten spodny s makovou,ale nie som si ista:-)
izabella929
tetris...nuž ja som mala dobrú úrodu lieskovcov, takže ich nekupujem a dala som 250 g.ale každý si dá podľa uváženia.
izabella929
marianne69 ano je lieskovcový a druhý je makový a robila som aj tvarohový, ale zabudla odfotiť...nabudúce...
izabella929
3sandra3 .. ano dobrý, veď lieskové oriešky sú aj bez cesta mňamkové...mávali sme veľa, ale zlé počasie sa na tom vždy podpíše..ale niečo vždy máme a zákusky sú vynikajúce s nimi.-)
hubata
Čože - ty máš aj lieskovce? Ty máš všetko, musíš byť veľmi dobrá gazdinka a hádam okrem elektriky a plynu ani nič nekupuješ.......hehe! Závin potieram mliekom, takže nechám si od teba poradiť a budem ho po vytiahnutí z rúry tiež potierať maslom. Prejde to cez to vajíčko?
tatranka
Musia byť veľmi chutné,pretože náplne máš bohato.To by som si pochutila.
izabella929
hubata...uhádla si veru mám, také ozruty...mali to byť kríky, ale som to nepostrehla a sú z toho 8m stromy......nuž veru máš pravdu, počas leta veru skoro nič nekupujem, okrem múky, soli a cukru...aj chlieb si pečiem sama..máš pravdu, každý závin po vytiahnutí z trúby potieram maslom, je mňamkový...krásne sa leskne a má chutnú kôrku..
izabella929
Martička, je to tak, ja plnkou nešetrím...obzvášť nie orieškovou, tieto plnky sú nenahraditeľné...ba priam luxusné...
zdenkas
Vypadajú výýborne,hneď by som si dala.Musím upiecť.
orchidea
Výborne vyzerajú a s takou úžasnou plnkou... ukladám si.
izabella929
orchidea ano, oriešky sú vynikajúce, čo len tak pri pozeraní TV si vylusknúť niekoľko orieškov...tak mi chutia najlepšie...vopred očistené mi nechutia, je v tom také príjemné čaro..))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia