Orgol Chorchoj pod perinou,Fazuľová polievka s kapustou a Mäsové guľky Mimochodom v hubovej omáčke.
Foto: pacun110
Orgol Chorchoj,tiež Allghoi Khorkhoi, je mýticý piesočný červ žijúci v južnej časti Mongolskej púšte Gobi.A keď som vymýšľal toto jedlo,tak som si predstavoval,že by Zobraziť celý popisOrgol Chorchoj,tiež Allghoi Khorkhoi, je mýticý piesočný červ žijúci v južnej časti Mongolskej púšte Gobi.A keď som vymýšľal toto jedlo,tak som si predstavoval,že by mohol takto vypadať... schovaný pod perinou.
Suroviny
1 kg mleté |
|
5 ks |
|
3-4 ks |
|
5 plátkov |
|
1 hlávka |
|
na haruľu |
|
na polievku |
|
na prílohu |
|
150 gr |
|
100 gr surová |
|
2 malé konzervy |
|
1 kelímok |
|
ako príloha |
|
1 kelímok |
|
|
Postup
-
1
Ono to vyzerá,že varím polievku zo šiestich guličiek Nového korenia,ale nie je to celkom tak! Polievka bude fazuľová,z bielej fazule namočenej ráno,tá fazuľa je pod tou penou na dne a nové korenie – neviem prečo,pláva na povrchu.
-
2
Polievka je už vypenená,pekne to teraz vidno a tie guličky korenia,ladne splynuli z davom bielej fazule. V malom hrnci varím niekoľko,za v marci veľmi výhodnú cenu 0,99 € kúpených paradajok, 2 menšie na mesiačiky pokrájané a obielené cibule,1 papriku,už nie v takej výhodnej cenovej relácii ako paradajky, niekoľko strúčikov cesnaku a bobkový list pre vôňu,všetko dostatočne osolené a okorenené.Ďalej mám pripravený plnetučný tvaroh,mleté mäso,zemiaky,grilovaciu klobásu, 2 vajcia a peknú prerastanú slaninu na obalenie.
-
3
Zemiaky som ,očistené, postrúhal,spolu z cesnakom na takom elektrickom strúhači,pridal trochu,len tak na spojenie polohrubej múky,2 vajcia, mleté korenie,soľ a trochu viac ako je obvyklé majoránky ,ako moja čiperná 89 ročná starká vraví “majarúňu”.A jeden zemiak som pokrájal na také maličké kocôčky!!! V druhej miske,tam naľavo,mám mleté mäso,2 vajcia,2 nadrobno pokrájané cibule, cesnak, korenie,soľ a majoránku.Tu musím podotknúť,že sa tu viac ako majoránka hodí petržlenová vňať,ale keďže zásoby v mrazničke došli,tak bude len majoránka!!! A vľavo hore som si ešte pridal kyslú kapustu!
-
4
Potom som to všetko poriadne premiešal a tu hľa,aha – z ničoho nič mám mäsovú zmes na fašírky a haruľové cesto!!!A čosi kamsi som si pokrájal za 2 hrste kapusty surovej a niekoľko menších zemiakov.A vľavo hore som si ešte pridal paradajkový pretlak.A jeden aj napravo,na tvaroh.
-
5
A teraz sa povenujem trošku len polievke!Tú povarenú zmes z paradajky,papriky, cibule a cesnaku som prelial do polouvarenej fazule,zeleninu klasicky prepasíroval cez sitko a urobil si typickú zápražku...
-
6
...kde som po chvíli pridal obidva paradajkové pretlaky,zase trochu popražil a následne nežne a so šarmom mne vlastným,zalial STUDENOU vodou,aby sa mi to nezhrčkavelo a pomaličky,keďže to má tendenciu vyvrieť,varil. K fazuli som pridal pokrájané zemiaky a surovú kapustu a pomaličky varil.Do misy z Jánskeho skla som si dal olej,tie grilovacie klobásky som obalil do fašírkovej zmesi a slaniny a pozorne naukladal do tej misy.Tvaroh stále čaká...
-
7
Klobásky sú už pripravené v mise,kým sa zohreje rúra,do polievky som vylial zápražku s pretlakom,zaliatu vodou a povarenú a začínam robiť aj malé haruľky..
-
8
No...podľa mňa by sa toto malo volať,že – Lienka sedembodková (Coccinella septempunctata),alebo Slunéčko sedmitečné a nie dajaký chrobák!!!No nie?
-
9
Mäso sa už v rúre smaží vo vlastnej šťave sťa by v pekle...
-
10
A zhruba po hodine a pol je už - teda,najprv po hodine dusenia a asi pol hodine,zapečenia do chrumkava, mäso upečené a akurát mi končia aj haruľky...Mäso podávam z haruľkami a surovou kyslou kapustou –a viete aké je to s tou kapustou fááájné???
-
11
Hahááá!!!Lenže,keďže mi ostalo asi štvrť kila mletého mäsa a nemám dobré skúsenosti s tým,keď ho dám do mrazničky (keď ho vytiahnem,je také dajaké beztvárne,zlej konzistencie,skrátka také nemrdom a bledé...),tak som sa rozhodol,že si urobím dajaké mäsové guľky v dajakej omáčke! A urobím si ich takéto – uvarím si sáčok ryže,2 chlapské(rozumej väčšie) hrste sušených dubákov,nazbierané počas splnu vo Vlkanovej,dám namočiť do vody,trošku z nich pokrájam na úplné drobno,podusím na cibuli,zvyšok podusím na inej cibuli,len tak – nepokrájané,tie drobné a ryžu dám vychladiť na balkón,keď vychladnú,tak ich zmiešam z mletým mäsom,aj polovicu množstva mäsa,ryže(čiže,keď je mäsa asi 300 gramov,takm polovica množstva mäsa ryže je 150...) a ešte 1 vajcom, osolím a okorením a nechám postáť.
-
12
Tie druhé,väčščie huby,keď som ich podusil,som zalial vodou z húb,ochutil soľou a korením, rozmixoval do hladka,vlial tam jednu šľahačkovú smotanu,v ktorej som rozmiešal 2 -3 lyžice hladkej múky,pridal aj muškátový oriešok,doplnil asi do jedného objemového litra a potom som tam pomalička vkladal a varil guľky veľkosti menšej tenisovej loptičky,alebo väčšej ping pongovej, ktoré som si robil z tej masy,čo som nechal postáť...a k tomu som si uvaril zemiaky, lebo osobne sa veľmi s knedľou nekamarátim...
-
13
A takto vyzerajú Mäsové guľky ´Mimochodom´ v hubovej omáčke.
-
14
A takto Fazuľová polievka s kapustou.A až teraz som si všimol...do kelu!Veď ja som si nachystal aj tvaroh a teraz vidím,že mi ostal a veru vôbec ani netuším kde a načo som ho chcel použiť.Jááááj..!
Uz píšem. Ale vážne !