Orgol Chorchoj pod perinou,Fazuľová polievka s kapustou a Mäsové guľky Mimochodom v hubovej omáčke.

Autor receptu: pacun110

Orgol Chorchoj,tiež Allghoi Khorkhoi, je mýticý piesočný červ žijúci v južnej časti Mongolskej púšte Gobi.A keď som vymýšľal toto jedlo,tak som si predstavoval,že by mohol takto vypadať... schovaný pod perinou.

Suroviny

Postup

  1. Ono to vyzerá,že varím polievku zo šiestich guličiek Nového korenia,ale nie je to celkom tak! Polievka bude fazuľová,z bielej fazule namočenej ráno,tá fazuľa je pod tou penou na dne a nové korenie – neviem prečo,pláva na povrchu.
  2. Polievka je už vypenená,pekne to teraz vidno a tie guličky korenia,ladne splynuli z davom bielej fazule. V malom hrnci varím niekoľko,za v marci veľmi výhodnú cenu 0,99 € kúpených paradajok, 2 menšie na mesiačiky pokrájané a obielené cibule,1 papriku,už nie v takej výhodnej cenovej relácii ako paradajky, niekoľko strúčikov cesnaku a bobkový list pre vôňu,všetko dostatočne osolené a okorenené.Ďalej mám pripravený plnetučný tvaroh,mleté mäso,zemiaky,grilovaciu klobásu, 2 vajcia a peknú prerastanú slaninu na obalenie.
  3. Zemiaky som ,očistené, postrúhal,spolu z cesnakom na takom elektrickom strúhači,pridal trochu,len tak na spojenie polohrubej múky,2 vajcia, mleté korenie,soľ a trochu viac ako je obvyklé majoránky ,ako moja čiperná 89 ročná starká vraví “majarúňu”.A jeden zemiak som pokrájal na také maličké kocôčky!!! V druhej miske,tam naľavo,mám mleté mäso,2 vajcia,2 nadrobno pokrájané cibule, cesnak, korenie,soľ a majoránku.Tu musím podotknúť,že sa tu viac ako majoránka hodí petržlenová vňať,ale keďže zásoby v mrazničke došli,tak bude len majoránka!!! A vľavo hore som si ešte pridal kyslú kapustu!
  4. Potom som to všetko poriadne premiešal a tu hľa,aha – z ničoho nič mám mäsovú zmes na fašírky a haruľové cesto!!!A čosi kamsi som si pokrájal za 2 hrste kapusty surovej a niekoľko menších zemiakov.A vľavo hore som si ešte pridal paradajkový pretlak.A jeden aj napravo,na tvaroh.
  5. A teraz sa povenujem trošku len polievke!Tú povarenú zmes z paradajky,papriky, cibule a cesnaku som prelial do polouvarenej fazule,zeleninu klasicky prepasíroval cez sitko a urobil si typickú zápražku...
  6. ...kde som po chvíli pridal obidva paradajkové pretlaky,zase trochu popražil a následne nežne a so šarmom mne vlastným,zalial STUDENOU vodou,aby sa mi to nezhrčkavelo a pomaličky,keďže to má tendenciu vyvrieť,varil. K fazuli som pridal pokrájané zemiaky a surovú kapustu a pomaličky varil.Do misy z Jánskeho skla som si dal olej,tie grilovacie klobásky som obalil do fašírkovej zmesi a slaniny a pozorne naukladal do tej misy.Tvaroh stále čaká...
  7. Klobásky sú už pripravené v mise,kým sa zohreje rúra,do polievky som vylial zápražku s pretlakom,zaliatu vodou a povarenú a začínam robiť aj malé haruľky..
  8. No...podľa mňa by sa toto malo volať,že – Lienka sedembodková (Coccinella septempunctata),alebo Slunéčko sedmitečné a nie dajaký chrobák!!!No nie?
  9. Mäso sa už v rúre smaží vo vlastnej šťave sťa by v pekle...
  10. A zhruba po hodine a pol je už - teda,najprv po hodine dusenia a asi pol hodine,zapečenia do chrumkava, mäso upečené a akurát mi končia aj haruľky...Mäso podávam z haruľkami a surovou kyslou kapustou –a viete aké je to s tou kapustou fááájné???
  11. Hahááá!!!Lenže,keďže mi ostalo asi štvrť kila mletého mäsa a nemám dobré skúsenosti s tým,keď ho dám do mrazničky (keď ho vytiahnem,je také dajaké beztvárne,zlej konzistencie,skrátka také nemrdom a bledé...),tak som sa rozhodol,že si urobím dajaké mäsové guľky v dajakej omáčke! A urobím si ich takéto – uvarím si sáčok ryže,2 chlapské(rozumej väčšie) hrste sušených dubákov,nazbierané počas splnu vo Vlkanovej,dám namočiť do vody,trošku z nich pokrájam na úplné drobno,podusím na cibuli,zvyšok podusím na inej cibuli,len tak – nepokrájané,tie drobné a ryžu dám vychladiť na balkón,keď vychladnú,tak ich zmiešam z mletým mäsom,aj polovicu množstva mäsa,ryže(čiže,keď je mäsa asi 300 gramov,takm polovica množstva mäsa ryže je 150...) a ešte 1 vajcom, osolím a okorením a nechám postáť.
  12. Tie druhé,väčščie huby,keď som ich podusil,som zalial vodou z húb,ochutil soľou a korením, rozmixoval do hladka,vlial tam jednu šľahačkovú smotanu,v ktorej som rozmiešal 2 -3 lyžice hladkej múky,pridal aj muškátový oriešok,doplnil asi do jedného objemového litra a potom som tam pomalička vkladal a varil guľky veľkosti menšej tenisovej loptičky,alebo väčšej ping pongovej, ktoré som si robil z tej masy,čo som nechal postáť...a k tomu som si uvaril zemiaky, lebo osobne sa veľmi s knedľou nekamarátim...
  13. A takto vyzerajú Mäsové guľky ´Mimochodom´ v hubovej omáčke.
  14. A takto Fazuľová polievka s kapustou.A až teraz som si všimol...do kelu!Veď ja som si nachystal aj tvaroh a teraz vidím,že mi ostal a veru vôbec ani netuším kde a načo som ho chcel použiť.Jááááj..!