Orechový trhanec
Orechový trhanec

Orechový trhanec s hruškovým kompótom

Zoltán Bako
šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove, 4. decembra 2018
Orechový trhanec s hruškovým kompótom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

3 ks (veľkosť M)
200 g
1/2 bal.
50 g mleté
2 PL
1 PL
150 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme na penu. Múku zmiešame s práškom do pečiva, práškovým cukrom, so škoricou a s mletými orechmi. Pridáme žĺtky, rum, mlieko a vypracujeme cesto, do ktorého potom pridáme vyšľahaný sneh.

  2. 2

    Do panvice alebo pekáča (musia byť ohňovzdorné) dáme maslo, vylejeme pripravenú masu a na miernom ohni niekoľko minút pečieme dozlata.

  3. 3

    Potom dáme panvicu do rúry rozohriatej na 175 °C asi na 20 minút. Po miernom ochladení natrháme, posypeme práškovým cukrom a podávame s hruškovým kompótom.

Diskusia k receptu

bubaya
Je to síce moderné, ale furt to vyzerá, ako keď pozhŕňam zbytky z obeda na jeden tanier. Že je to trhanec, by ma v živote nenapadlo.
evanaaa
@Bubaya , a pôvodne je to Cisársky trhanec (bez tých orechov), ale to asi vieš. No a keď to nevadilo cisárovi, nemalo by to ani tebe, haha :-) Ale to len žartujem, inak, z toho cesta sa dá aj niečo iné spraviť. Ja by som si to poliala čokopudingom (ako tie šomló halušky).....
1x bubaya
bubaya
Určite nedali Francjozefovi na tanier takýto unordnung, to by im pekne prehnal faldy a oriešky by mu liezli do protézy. Dostal len pocukrované kajzeršmarn a do mištičky cvečkenrosti a bolo. :DDDDDD


zivestriebro
bubaya@ a ako podľa teba vyzerá solená a sušená ryba, ktoré mnohé národy milujú... :-) Ty v tom vidíš zvyšky a iní zase výborné jedlo pre tých, čo majú radi sladké a múčne...