Orechový chlieb

Autor receptu: hanee

Ostali vam po sviatkoch doma vlasske orechy? Ozvlastnite si nimi domaci chlebik.

2
porcie
90 minút
príprava
55 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskor si zarobime kvasok. Do misky s vlaznou vodou nadrobime kocku kvasnic, pridame polievkovu lyzicu kystaloveho cukru a mierne zasypeme hladkou mukou. Nechame na teplom mieste postat 15 minut.
  2. Do misy, kde budeme cesto spracovavat vsypeme hladku muku, primiesame do nej polievkovu lyzicu soli, cajovu lyzicku kminu (ak nemate radi cely, pokojne dajte drveny), na hruho nasekane vlasske orechy ( uvadzam 100g, ale dala som za hrst, nevazene). Staci cez ne dva tri krat prejst nozom, nesnazte sa ich drvit ma male kusky. Nebojte, v chlebiku sa pocas pecenia krasene naparia a zmaknu, budu sa krajat ako maslo .o) Suchu zmes pomiesame.
  3. Do zmesi prilejeme kvasok, pridame olej a ocot a podla potreby este vlaznu vodu, mne to vychadza asi na 300 ml, ale zalezi kolko vody ste pouzili na pripravu kvasku. Vodu radsej pridavajte postupne. Cesto ma byt skor tuhe, ako riedke. Spracovaniu cesta sa venujte podla lubovole, minimalne vsak do doby kym nieje pekne hladke a neodlepuje sa lahko od stien nadoby. Mna to celkom bavi, tak ho s varechou po mise nahanam tak 10 minut, aby som do neho nahnala vzduch a chlebik mal peknu strukturu s dierami.
  4. Ked je cesto vypracovane, opat povrch zasypte trochou hladkej muky, prekryte utierkou a nechajte ASPON hodinu kysnut, idealne na teplom mieste. Ak to bude dlhsie, tym lepsie. Ja mam zvyk po tej hodine cesto vybrat na dosku, trocha premiesit a nechat kysnut este aspon 20 minut znova (babka tak piekli)
  5. Ked je cesto vykysnute, na doske z neho vytvarujte bochnik, suchy plech trocha posypte mukou a dajte na neho chlieb piect do rury, prvych 15 minut na max, potom mozete teplotu trocha stiahnut a dopekat tak 35 - 45 minut... uvidite podla faby. U nas je hit korka, takze z tejto davky spravim radsej dva mensie okruhle bochnicky, nech je korky dost .o)
  6. Chlebik nepotieram pocas pecenia vodou, pridavam misku s vodou do rury, nech sa tam odparuje. Urobte ako je vam pohodlnejsie. Ak zabudnete, URCITE po dopeceni chlebik pokropte vodou a prikrite utierkou, nech sa troska napari a da sa pekne krajat.