Foto: cesminaz
Irmik tatlısı "sladký" a šťavnatý koláčik :-)
na 180 °C
Postup
-
1
Ja som si vsetko odmerala uz dopredu, aby som to mala hned po ruke..
-
2
Ako prve si urobime sirup. Odmeriame do hrnca 5 dl vody a 5 dl cukru. Dame hore varit a od bodu varu, nechame vriet - varit 5 minut. Potom pridame 1 pl citronovu štavu a nechame s nou este 2 - 3minutky povarit. Nasledne nechame sirup vychladnut.
-
3
Najprv si dopenista vyslahame cele vajcia s cukrom a van.cukrom. Potom pridame jogurt a olej a znova poriadne vyslahame. Napokon pridame uz dopedu premiesanu muku, krupicu, sol a PDP. A aj mlete orechy. Ja som pouzila vlasske, ale mozete aj lieskove. Dobre preslahame mixerom.
-
4
Vylejeme do pekaca, ktory sme vytreli len olejom. Moj mal vnutorny rozmer 28 cm. Napokon dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na cca 30 minut. To budete vidiet, kolac sa pekne do zlatista upecie. Treba spravit aj skusku ihlou. Mne sa pri peceni vzdy spravia niekolko dierok v ceste, neviem preco :-) no na chuti mu to neuberie :-)
-
5
Hned horuce, ako vyberieme z rury ho pokrajame a pozalievame vychladnutym sirupom. Dajte cely sirup, nemusite sa bat, ze sa rozmoci, drži dobre pokope :-) Potom ozdobime kazdy kusok drvenymi orechami a nechame na chladnom mieste aspon 5 hodin stat. Ja to zvyknem robit bud rano, k vecernemu caju, alebo vecer, aby cez noc stalo :-)
-
6
Kto ma rad sladke a štavnate kolačiky, ten si aj pri tomto pride na svoje :-) Pochutnajte si ;-P
taka otazka - ale tipujem ze bezpredmetna - ako dlho vydrzia?