Orechovo-krupicový dezertík fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 12. marca 2016
Orechovo-krupicový dezertík (fotorecept)
Foto: cesminaz

Irmik tatlısı "sladký" a šťavnatý koláčik :-)

30 minút
na 180 °C

Suroviny

2 dl
2 dl
2 dl
2 dl
1 dl
1 dl
3 ks
2 ks
1 ks (12 g)
štipka
Sirup cukrový:
5 dl
5 dl
1 PL




Postup

  1. 1

    Ja som si vsetko odmerala uz dopredu, aby som to mala hned po ruke..

    Orechovo-krupicový dezertík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako prve si urobime sirup. Odmeriame do hrnca 5 dl vody a 5 dl cukru. Dame hore varit a od bodu varu, nechame vriet - varit 5 minut. Potom pridame 1 pl citronovu štavu a nechame s nou este 2 - 3minutky povarit. Nasledne nechame sirup vychladnut.

    Orechovo-krupicový dezertík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najprv si dopenista vyslahame cele vajcia s cukrom a van.cukrom. Potom pridame jogurt a olej a znova poriadne vyslahame. Napokon pridame uz dopedu premiesanu muku, krupicu, sol a PDP. A aj mlete orechy. Ja som pouzila vlasske, ale mozete aj lieskove. Dobre preslahame mixerom.

    Orechovo-krupicový dezertík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vylejeme do pekaca, ktory sme vytreli len olejom. Moj mal vnutorny rozmer 28 cm. Napokon dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na cca 30 minut. To budete vidiet, kolac sa pekne do zlatista upecie. Treba spravit aj skusku ihlou. Mne sa pri peceni vzdy spravia niekolko dierok v ceste, neviem preco :-) no na chuti mu to neuberie :-)

    Orechovo-krupicový dezertík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hned horuce, ako vyberieme z rury ho pokrajame a pozalievame vychladnutym sirupom. Dajte cely sirup, nemusite sa bat, ze sa rozmoci, drži dobre pokope :-) Potom ozdobime kazdy kusok drvenymi orechami a nechame na chladnom mieste aspon 5 hodin stat. Ja to zvyknem robit bud rano, k vecernemu caju, alebo vecer, aby cez noc stalo :-)

    Orechovo-krupicový dezertík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kto ma rad sladke a štavnate kolačiky, ten si aj pri tomto pride na svoje :-) Pochutnajte si ;-P

Diskusia k receptu

sovka62
Ach, @cesminaz , stačí prečítať recept a pozrieť sa na obrázky a prenesiem sa do Turecka, kde som strávila toľko dovoleniek a hlavne poznávacích zájazdov, že ich ani neviem presne spočítať. Takéto a podobné koláčiky (krupicové+sirup) nikdy nechýbali na bufetových stoloch. Pre niektorých Slovákov presladené, pre mňa akurát, chutili mi až tak, že z hlavného jedla som zjedla len trošičku a dojedala som sa koláčikmi, aby som ich mohla ochutnať čo najviac. Recept ukladám, určite vyskúšam, ďakujem.
monty469
Velmi dobrý recept a zaujímavý , ukladám do k.k a posielam 5*
haji
Vypadá to dobře a jistě je to slaďoučké jako cumel... jiný kraj, jiný mrav. Dnes by mi doma "kopl", bo nemám sladkého doma ani nic a chuť by byla veliká!
evanaaa
@cesminaz , ani nevieš, ako by som si tento sladučký koláčik dala, asi preto, že zakázané ovocie......atď.,iste to poznáš:). Najprv som si myslela, že tie dierky si naschváľ porobila, aby sa lepšie vsiakla tá cukrová voda, ale ony sa spravili samé, asi vedeli prečo :)) Tá krupica je múka ( krupicová)? Iste to nie je detská krupica, mňa to vždy mätie, tie krupice.
cesminaz
@sovka :-) aj ja som na nich zavisla,1 ochutnam a uz neviem prestat ;-))) Verim,ze ti bude chutit :-) @monty469 @ancicka @izabelka @haji dakujem vam mile komentare :-) Som rada,ze vas recept oslovil. @evanaaa ano viem,ty mas cukrovku :-( no zial,co sa da robit.Co sa tyka tych diero mas pravdu,ze ani niesu na skodu :-) este lepsie vsiakne sirup ;-P A krupicu som pouzila normalnu psenicnu hrubu krupicu.Nie detsku jemnu a ani nie krupicovu muku.Viem,ze u vas na Slovensku je "hruba muka" ako krupica,ale nie taku som pouzila-u nas taka nieje.Pouzila som celkom obycajnu krupicu namletu nahrubo :-)
luss44
pamätám si ich z dovolenky v Turecku, aj ked pre mňa to bolo moc sladké, ale ochutnala som.
smejkad
teraz na mna pozriet - slinotok neovladatelny, jaaaaaaj
taka otazka - ale tipujem ze bezpredmetna - ako dlho vydrzia?
cesminaz
@luss44 no hej,nie kazdy ma rovnake chute.Ja turecke desertiky zboznujem! ;-) Mila @smejkad ..si ma rozosmiala :-))) tvoja uz obvykla otazka.Co urcite viem je,ze 4-5dni vydrzia 100% ak sa clovek ovlada :-) No ci vydrzia dlhsie,tak to si budes musiet zistit sama :-)) a potom nam dat vediet. @terinka55 vdaka :-)
smejkad
no, obavam sa, ze ked uz stvorim, ani pri najvacsej snahe tych 4-5 dni nevydrzia, no :-)))
havino
@cesminka , tá fotka je tak lákavá, že až no, ja by si ukrojila kúsok a do toho sirupu ho ešte poobtierala a lahoda, ja si recept uložím, ale len pre strýčka náhodu, ked bude nejaké viacčlenné posedenie a budú takí na návšteve, čo cukor môžu
cesminaz
Mila @havino dakujem za mile slova :-) U nas to veru ma kto zjest,stym sme nikdy problem nemali :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia