Orechovo-krupicový dezertík (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Irmik tatlısı "sladký" a šťavnatý koláčik :-)

30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ja som si vsetko odmerala uz dopredu, aby som to mala hned po ruke..
  2. Ako prve si urobime sirup. Odmeriame do hrnca 5 dl vody a 5 dl cukru. Dame hore varit a od bodu varu, nechame vriet - varit 5 minut. Potom pridame 1 pl citronovu štavu a nechame s nou este 2 - 3minutky povarit. Nasledne nechame sirup vychladnut.
  3. Najprv si dopenista vyslahame cele vajcia s cukrom a van.cukrom. Potom pridame jogurt a olej a znova poriadne vyslahame. Napokon pridame uz dopedu premiesanu muku, krupicu, sol a PDP. A aj mlete orechy. Ja som pouzila vlasske, ale mozete aj lieskove. Dobre preslahame mixerom.
  4. Vylejeme do pekaca, ktory sme vytreli len olejom. Moj mal vnutorny rozmer 28 cm. Napokon dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na cca 30 minut. To budete vidiet, kolac sa pekne do zlatista upecie. Treba spravit aj skusku ihlou. Mne sa pri peceni vzdy spravia niekolko dierok v ceste, neviem preco :-) no na chuti mu to neuberie :-)
  5. Hned horuce, ako vyberieme z rury ho pokrajame a pozalievame vychladnutym sirupom. Dajte cely sirup, nemusite sa bat, ze sa rozmoci, drži dobre pokope :-) Potom ozdobime kazdy kusok drvenymi orechami a nechame na chladnom mieste aspon 5 hodin stat. Ja to zvyknem robit bud rano, k vecernemu caju, alebo vecer, aby cez noc stalo :-)
  6. Kto ma rad sladke a štavnate kolačiky, ten si aj pri tomto pride na svoje :-) Pochutnajte si ;-P