Foto: pusta
V nedeľu bývajú u nás takmer vždy už tradične žiadané sladké raňajky, upiekla som tento chutný a výborný orechovo - kokosový kysnutý koláč, moji Zobraziť celý popisV nedeľu bývajú u nás takmer vždy už tradične žiadané sladké raňajky, upiekla som tento chutný a výborný orechovo - kokosový kysnutý koláč, moji chlapi ho mali s kakaom a ja s dobrou esspreso kávičkou :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
15 g čerstvé |
|
2 PL tekutý |
|
1 štipka |
|
150 - 200 ml vlažné |
|
2 ČL domáci |
|
90 g čerstvé rozpustené |
|
Náplň: | |
4 PL mleté |
|
4 PL strúhaný |
|
4 PL |
|
90 g čerstvé rozpustené |
|
Zálievka: | |
50 ml vlažné |
|
30 g čerstvé rozpustené |
|
1 ČL |
|
Ostatné: | |
podľa potreby na vymazanie formy |
|
podľa potreby navymazanie formy |
|
Pomôcky na pečenie: | |
24 cm o priemere |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Najprv som pripravila náplň, do misky som dala mleté vlašské orechy, strúhaný kokos, práškový cukor a všetko som spolu premiešala.
-
2
Pridala som rozpustené maslo, premiešala spolu na roztierateľnú konzistenciu, je dôležité, aby tam bolo dosť masla, potom náplň z cesta počas spracovania koláča nevypadáva a nedrobí sa.
-
3
Do preosiatej múky premiešanej so soľou som spravila jamku, pridala som do nej rozdrobené droždie, tekutý med, zaliala som asi 50 ml vlažného mlieka, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút, potom som pridala vaječný žĺtok, domáci vanilkový extrakt, rozpustené maslo, ....
-
4
....postupne som pridávala zvyšok vlažného mlieka po troškách a spracovala som všetko spolu dôkladne rukami na hladké pružné lesklé polotuhé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť bublinky, cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 a 1/2 hodiny, potom som ho vyklopila na jemne pomúčenú dosku, s cestom sa výborne pracuje, preto netreba už dalej nepodsypávať žiadnou múkou. nelepí sa,...
-
5
...cesto som rozvaľkala na obdĺžnik o hrúbke cca 1 - 2 mm, potrela som ho výdatne rozpusteným maslom tak, že som po obvode vynechala voľný pás o šírke asi 2 cm, potrela som ho rovnomerne pomocou chrbta polievkovej lyžice pripravenou orechovo - kokosovou náplňou, stočila som ho na pevno do závinu a oba konce som spojila stlačením dlaňami,...
-
6
...závin som rozrezala ostrým nožom v strede od horného konca , ktorý som nechala spojený, po celej dĺžke až dole na spodok a splietla som ho do jednoduchého vrkoča, dolný koniec vrkoča som spojila rukami pevným stisnutím oboch vzniknutých koncov k sebe, vrkoč treba splietať tak, aby rozrezaná otvorená vejárovitá časť bola vždy hore, potom bude váš koláč veľmi pekný aj esteticky.
-
7
Pre záujemcov vkladám postup z netu.
-
8
Tortovú formu som ešte na začiatku pred začatím vlastnej práce vymazala tuhým maslom a vysypala polohrubou múkou, vrkoč som stočila do kruhu a oba spojené konce som stlačila k sebe, čím vznikol tvar krúteného venca, veniec som vložila do pripravenej tortovej formy, prikryla som ho čistou utierkou a nechala na teple podkysnúť ešte 30 minút, tesne pred pečením som veniec preliala pripravenou zálievkou z cukru, vlažného mlieka a vlažného masla, ktorá na povrchu venca počas krásne skaramelizuje a ešte vylepší výslednú chuť.
-
9
Zálievku som pripravila tak, že som zmiešala vlažné mlieko s vlažným rozpusteným maslom, pridala som cukor a poriadne rozmiešala do hladka.
-
10
Piekla som 30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, kým sa na povrchu nevytvoril pekný a chutný hnedý karamel.
-
11
Koláč som vybrala z tortovej formy a nechala som ho úplne vychladnúť.
-
12
Hotový vychladnutý koláč som pokrájala na porcie a podávala som ho pre mojich chlapov na sladké nedeľné raňajky s ich milovaným horúcim kakaom a pre mňa bol s mojou obľúbenou esspreso kávičkou :-)
-
13
záber zblízka: tento koláč je veľmi chutný a šťavnatý, nie je presladený, kto má rád sladšie, odporúčam ho preliať teplou karamelovou omáčkou, nám nebolo treba, chutil úžasne takto, ako je sám o sebe, koláč je vhodný aj ako II. chod po sýtej polievke, tiež na desiatu či olovrant k dobrej kávičke, odporúčam vrelo vyskúšať všetkým milovníkom sladkých orechovo - kokosových kysnutých koláčov, prajem vám Dobrú chuť :-)
tvoj obdiv ma veľmi teší :-)
dakujem za poklonu, uloženie receptu do kk a za 5*
ja som zadala v mojom recepte kombináciu orechy, maslo, cukor a kokos, to už nechám na tebe, ako sa rozhodneš sama.
išli by iné druhy orechov napr. mandle, lieskové oriešky, aj arašidy.
dakujem za otázku, dúfam, že som odpovedala na to, čo si chcela vedieť.
u nás doma sa po tomto koláči len tak zaprášilo :-)))
rozmýšľam, že na budúce do náplne pridám aj rum, to spolu veľmi pôjde.
som rada, že ťa môj koláč zaujal.
tvoja pochvala ma veľmi teší, vážim si to od teba.
dakujem za pekné hodnotenie a za 5*
teba by som na ten preklep neprišla DDDDD
striehneš, čo?
nevadí...
dakujem.
dakujem za uznanie, za uloženie do kk a za 5*
je skutočne výborný.
dakujem za krásne hodnotenie, mám z neho radosť, potešila si ma :-)
vdaka za uloženie do kk i za 5*
Pekný večer prajem aj ja tebe :-)
Alebo ste si privstala a začala už o 04:00 alebo ste raňajkovali "koláčik s kakavkom" na obed...
som rada, že sa ti môj receptík páči :-)
potom tvoji chlapi sú takí ako tí moji DDD
som presvedčená o tom, že im bude tiež veľmi chutiť i vám všetkým.
dakujem ti za uznanie za uloženie do kk.
veľmi ma poteší, ak aj ty vyskúšaš, poprosím pekne, potom daj vedieť :-)
dakujem ti za pekné hodnotenie a 5*
práve robím koláčik, ale v rozpise surovín nie je uvedený žĺtok a potom v bode 3, kde je rozpísaný poskup (ktorý som nečítala) je "pridať žĺtok." Tak ja mám cesto zamiesené bez vajca. Uvidím. To je tak, keď najprv robím, poom dôkladne čítam.
Ďakujem za recept, uložený v KK.
teší ma, že môj recept robíš, myslím, že bez vaječného žĺtka sa žiadna veľká chyba nestala.
to ja dakujem tebe za vyskúšanie a za uloženie do kk.
tvoju krásnu pochvalu si veľmi vážim a dakujem.
teší ma, že tebe sa môj recept páči. :-)
tvoja pochvala ma nesmierne hreje pri srdci :-))
dakujem krásne za pekné hodnotenie receptu a pochvalu koláča.
nebud drzá!!!
čo si to voči mne dovoľuješ vôbec???
pokiaľ viem @jozefj tu bol dávno pred tebou, a dokonca aj predo mnou :-)))
prestaň spamovať všetky moje recepty a chod sa vtierať svojim priateľom, však dobre vieš ktorým :-)))
mňa do svojho sporu s iným používateľom nezaťahuj!!!!
prestaň ma rozoberať, ako aj moje komentáre tu alebo inde, ked nepatria ani tebe, tiež neútoč na komentujúcich varecháčov pod mojimi receptami, si vrcholne trapná!!! tvoje info a dojmy ma nezaujímajú, nebudem sa s tebou vybavovať!
ak absentuješ výchovu z domu, ja ťa vychovávať nemienim :-)
však ťaporiadne prefacká sám život, ver mi, že áno a potom si spomenieš...
nemáš čo robiť???
máš doma rozkošné malé dieťa, venuj mu všetok svoj čas, lebo prídeš o najkrajšie chvíle svojho života, veľmi rýchlo vyrastie a ty budeš trpko ľutovať.
svoje voľné chvíle môžeš stráviť aj oveľa užitočnejšie, ako somarinami, napr. pridávaním pekných receptov,
skončila som s tebou navždy, neodpoviem ti viac.
tvoja odpoved mi je úplne ukradnutá :-)
Dobre pripravený, ofotený, upečený koláčik.
verím, že by si si z neho dala :-) dakujem za krásne hodnotenie, za uloženie do kk, pochvala fotenia ma veľmi potešila :-)