Orechovo-kokosový kysnutý koláč (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V nedeľu bývajú u nás takmer vždy už tradične žiadané sladké raňajky, upiekla som tento chutný a výborný orechovo - kokosový kysnutý koláč, moji chlapi ho mali s kakaom a ja s dobrou esspreso kávičkou :-)

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som pripravila náplň, do misky som dala mleté vlašské orechy, strúhaný kokos, práškový cukor a všetko som spolu premiešala.
  2. Pridala som rozpustené maslo, premiešala spolu na roztierateľnú konzistenciu, je dôležité, aby tam bolo dosť masla, potom náplň z cesta počas spracovania koláča nevypadáva a nedrobí sa.
  3. Do preosiatej múky premiešanej so soľou som spravila jamku, pridala som do nej rozdrobené droždie, tekutý med, zaliala som asi 50 ml vlažného mlieka, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút, potom som pridala vaječný žĺtok, domáci vanilkový extrakt, rozpustené maslo, ....
  4. ....postupne som pridávala zvyšok vlažného mlieka po troškách a spracovala som všetko spolu dôkladne rukami na hladké pružné lesklé polotuhé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť bublinky, cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 a 1/2 hodiny, potom som ho vyklopila na jemne pomúčenú dosku, s cestom sa výborne pracuje, preto netreba už dalej nepodsypávať žiadnou múkou. nelepí sa,...
  5. ...cesto som rozvaľkala na obdĺžnik o hrúbke cca 1 - 2 mm, potrela som ho výdatne rozpusteným maslom tak, že som po obvode vynechala voľný pás o šírke asi 2 cm, potrela som ho rovnomerne pomocou chrbta polievkovej lyžice pripravenou orechovo - kokosovou náplňou, stočila som ho na pevno do závinu a oba konce som spojila stlačením dlaňami,...
  6. ...závin som rozrezala ostrým nožom v strede od horného konca , ktorý som nechala spojený, po celej dĺžke až dole na spodok a splietla som ho do jednoduchého vrkoča, dolný koniec vrkoča som spojila rukami pevným stisnutím oboch vzniknutých koncov k sebe, vrkoč treba splietať tak, aby rozrezaná otvorená vejárovitá časť bola vždy hore, potom bude váš koláč veľmi pekný aj esteticky.
  7. Pre záujemcov vkladám postup z netu.
  8. Tortovú formu som ešte na začiatku pred začatím vlastnej práce vymazala tuhým maslom a vysypala polohrubou múkou, vrkoč som stočila do kruhu a oba spojené konce som stlačila k sebe, čím vznikol tvar krúteného venca, veniec som vložila do pripravenej tortovej formy, prikryla som ho čistou utierkou a nechala na teple podkysnúť ešte 30 minút, tesne pred pečením som veniec preliala pripravenou zálievkou z cukru, vlažného mlieka a vlažného masla, ktorá na povrchu venca počas krásne skaramelizuje a ešte vylepší výslednú chuť.
  9. Zálievku som pripravila tak, že som zmiešala vlažné mlieko s vlažným rozpusteným maslom, pridala som cukor a poriadne rozmiešala do hladka.
  10. Piekla som 30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, kým sa na povrchu nevytvoril pekný a chutný hnedý karamel.
  11. Koláč som vybrala z tortovej formy a nechala som ho úplne vychladnúť.
  12. Hotový vychladnutý koláč som pokrájala na porcie a podávala som ho pre mojich chlapov na sladké nedeľné raňajky s ich milovaným horúcim kakaom a pre mňa bol s mojou obľúbenou esspreso kávičkou :-)
  13. záber zblízka: tento koláč je veľmi chutný a šťavnatý, nie je presladený, kto má rád sladšie, odporúčam ho preliať teplou karamelovou omáčkou, nám nebolo treba, chutil úžasne takto, ako je sám o sebe, koláč je vhodný aj ako II. chod po sýtej polievke, tiež na desiatu či olovrant k dobrej kávičke, odporúčam vrelo vyskúšať všetkým milovníkom sladkých orechovo - kokosových kysnutých koláčov, prajem vám Dobrú chuť :-)