Orechovo-kokosový kysnutý koláč (fotorecept)
Autor receptu: pusta
V nedeľu bývajú u nás takmer vždy už tradične žiadané sladké raňajky, upiekla som tento
chutný a výborný orechovo - kokosový kysnutý koláč, moji chlapi ho mali s kakaom a ja s
dobrou esspreso kávičkou :-)
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup- Najprv som pripravila náplň, do misky som dala mleté vlašské orechy, strúhaný kokos, práškový cukor a všetko som spolu premiešala.
- Pridala som rozpustené maslo, premiešala spolu na roztierateľnú konzistenciu, je dôležité, aby tam bolo dosť masla, potom náplň z cesta počas spracovania koláča nevypadáva a nedrobí sa.
- Do preosiatej múky premiešanej so soľou som spravila jamku, pridala som do nej rozdrobené droždie, tekutý med, zaliala som asi 50 ml vlažného mlieka, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút, potom som pridala vaječný žĺtok, domáci vanilkový extrakt, rozpustené maslo, ....
- ....postupne som pridávala zvyšok vlažného mlieka po troškách a spracovala som všetko spolu dôkladne rukami na hladké pružné lesklé polotuhé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť bublinky, cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 a 1/2 hodiny, potom som ho vyklopila na jemne pomúčenú dosku, s cestom sa výborne pracuje, preto netreba už dalej nepodsypávať žiadnou múkou. nelepí sa,...
- ...cesto som rozvaľkala na obdĺžnik o hrúbke cca 1 - 2 mm, potrela som ho výdatne rozpusteným maslom tak, že som po obvode vynechala voľný pás o šírke asi 2 cm, potrela som ho rovnomerne pomocou chrbta polievkovej lyžice pripravenou orechovo - kokosovou náplňou, stočila som ho na pevno do závinu a oba konce som spojila stlačením dlaňami,...
- ...závin som rozrezala ostrým nožom v strede od horného konca , ktorý som nechala spojený, po celej dĺžke až dole na spodok a splietla som ho do jednoduchého vrkoča, dolný koniec vrkoča som spojila rukami pevným stisnutím oboch vzniknutých koncov k sebe, vrkoč treba splietať tak, aby rozrezaná otvorená vejárovitá časť bola vždy hore, potom bude váš koláč veľmi pekný aj esteticky.
- Pre záujemcov vkladám postup z netu.
- Tortovú formu som ešte na začiatku pred začatím vlastnej práce vymazala tuhým maslom a vysypala polohrubou múkou, vrkoč som stočila do kruhu a oba spojené konce som stlačila k sebe, čím vznikol tvar krúteného venca, veniec som vložila do pripravenej tortovej formy, prikryla som ho čistou utierkou a nechala na teple podkysnúť ešte 30 minút, tesne pred pečením som veniec preliala pripravenou zálievkou z cukru, vlažného mlieka a vlažného masla, ktorá na povrchu venca počas krásne skaramelizuje a ešte vylepší výslednú chuť.
- Zálievku som pripravila tak, že som zmiešala vlažné mlieko s vlažným rozpusteným maslom, pridala som cukor a poriadne rozmiešala do hladka.
- Piekla som 30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, kým sa na povrchu nevytvoril pekný a chutný hnedý karamel.
- Koláč som vybrala z tortovej formy a nechala som ho úplne vychladnúť.
- Hotový vychladnutý koláč som pokrájala na porcie a podávala som ho pre mojich chlapov na sladké nedeľné raňajky s ich milovaným horúcim kakaom a pre mňa bol s mojou obľúbenou esspreso kávičkou :-)
- záber zblízka: tento koláč je veľmi chutný a šťavnatý, nie je presladený, kto má rád sladšie, odporúčam ho preliať teplou karamelovou omáčkou, nám nebolo treba, chutil úžasne takto, ako je sám o sebe, koláč je vhodný aj ako II. chod po sýtej polievke, tiež na desiatu či olovrant k dobrej kávičke, odporúčam vrelo vyskúšať všetkým milovníkom sladkých orechovo - kokosových kysnutých koláčov, prajem vám Dobrú chuť :-)
|