Orechovo-karamelové tartletky

sisok - fotkasisok, 26. februára 2013
Orechovo-karamelové tartletky
Foto: sisok

Vynikajúce malé koláčiky vhodné na poobednajšie maškrtenie pri kávičke.

4-6
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
40 g
1 ks
200 g
80 g
80 g
Na náplň:
100 g
10 cl
120 g




Postup

  1. 1

    Nazačiatok si pripravíme cesto. Maslo si vybrieme vopred z chladničky, aby trochu zmäklo. Múku si preosejeme cez sitko. Vajíčko si v mise vymiešame s cukrom, až kym nezbledne. Prisypeme múku, prihodíme zmäknuté maslo, mandľovú múčku a štipku soli. Vypracujeme na hladké cesto, obalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky minimálne na 30minút.

  2. 2

    Rúru predohrejeme na 180°C. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme ho na hrúbku 1-2 mm. Hrúbka je fakt dôležitá, ja som nepredpokladala, že sa cesto takto nafúkne, takže sa nebojte a vaľakjte na tenké. Cesto vložíme do formičiek podľa vlastného gusta. Ja mám formy na tartelettes, na tartletky, alebo môžete použiť kovovú vykrajovačku. Ak použijete kovovú vykrajovačku, treba z cesta vykrojiť dno, nechať vo vykrajovačke a boky obložiť cestom. Vložíme na 20minút do chladničky. Z papiera na pečenie si vystrihneme kruh, ktorý vložíme na dno formičiek. Na dno šupneme kuchynské závažia - buď fazuľu alebo špeciálne závažia, ktoré znesú vysokú teplotu. Samozrejme, ak použijete fazuľu, tá sa už nebude dať použiť na varenie obeda :( Takto pripravené tartletky vložíme na 10minút do predohriatej rúry.

  3. 3

    Cukor a 2 polievkové lyžice vody si roztopíme na karamel a prilejeme šľahačkovú smotanu. Ja som dala aj štipku soli, nech to má grády. Necháme zovrieť a na slabom ohni variť, až kým nedostaneme hladkú karamelovú hmotu. Karamelom zalejeme tartletky a prisypeme vlašské orechy. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

ola111
Aj mne sa páčia tvoje tartletky,ja kávu pijem,tak ako stvorené pre mňa:)
babidka
Velmi jednoduche a velmi dobre - idem piect ! Formu mam a sama som uz skusila , ze to cesto naozaj treba vyvalkat na tenko a aj zatazit .Mne sa"zbehlo" a urobili sa mi take male lokse :-))) Bolo to sice chutne ale nevzhladne ....Ta plnka bude vyborna , tesim sa .
sisok
@babidka - no, ja nejako nemam v oku 1-2mm a necakala som, ze cesto sa tak nafukne. Drzim palce nech vyjde :)
babidka
Piekla som az dnes ...Vyslo to a su neskutocne dobreeee:-) Namiesto orechov som tak pekne poukladala lupane mandle ktore mam ovela radsej ako vlasske orechy .No a nabuduce musim urobit viacej karamelovej plnky , kazdemu sa zdalo, ze ta asi 2 mm vrstvicka je malo :-))))
sisok
Tak to som rada, ze chutilo. Vzdy je tej plnky malo, niekto ju jedava iba samu s lyzickou :)
alena45
a to kde som ja bola, keď tu bol tento recept ? Tiež už hľadám čo budem piecť a ako vždy, chcem aj nové veci, tak len pridávajte linky, nech mi to zasa hlavu zamotá.
alena45
@sisok , prosím Ťa, akú majú približne trvanlivosť, keď tam ide šľahačka ? Košíčky si pripravím skôr, samozrejme.
sisok
@alena45 - to je velmi dobra otazocka. Ja som ich jedla este aj 4dni po upeceni a nic mi nebolo ;)
babidka
@alenka , kludne vydrzia aj tyzden - ak ich niekto nezje skor :-)Nuz , mne sa akosi minule "zadarilo" jeden zabudnut v chladnicke a po tyzdni som ho nasla .
Bola som taka naradostena z vidiny necakaneho maskrtenia , ze som ani neuvazovala nad tym , ze by mozno boli nejedle :-) Jedle boli/ az privelmi/ a mne sa zda , ze mi to chutilo este viac ako "za cerstva" :-)))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia