Orechovo-karamelové tartletky
Autor receptu: sisok
Vynikajúce malé koláčiky vhodné na poobednajšie maškrtenie pri kávičke.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Nazačiatok si pripravíme cesto.
Maslo si vybrieme vopred z chladničky, aby trochu zmäklo.
Múku si preosejeme cez sitko.
Vajíčko si v mise vymiešame s cukrom, až kym nezbledne. Prisypeme múku, prihodíme zmäknuté maslo, mandľovú múčku a štipku soli. Vypracujeme na hladké cesto, obalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky minimálne na 30minút.
- Rúru predohrejeme na 180°C. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme ho na hrúbku 1-2 mm. Hrúbka je fakt dôležitá, ja som nepredpokladala, že sa cesto takto nafúkne, takže sa nebojte a vaľakjte na tenké. Cesto vložíme do formičiek podľa vlastného gusta. Ja mám formy na tartelettes, na tartletky, alebo môžete použiť kovovú vykrajovačku. Ak použijete kovovú vykrajovačku, treba z cesta vykrojiť dno, nechať vo vykrajovačke a boky obložiť cestom. Vložíme na 20minút do chladničky.
Z papiera na pečenie si vystrihneme kruh, ktorý vložíme na dno formičiek. Na dno šupneme kuchynské závažia - buď fazuľu alebo špeciálne závažia, ktoré znesú vysokú teplotu. Samozrejme, ak použijete fazuľu, tá sa už nebude dať použiť na varenie obeda :(
Takto pripravené tartletky vložíme na 10minút do predohriatej rúry.
- Cukor a 2 polievkové lyžice vody si roztopíme na karamel a prilejeme šľahačkovú smotanu. Ja som dala aj štipku soli, nech to má grády. Necháme zovrieť a na slabom ohni variť, až kým nedostaneme hladkú karamelovú hmotu.
Karamelom zalejeme tartletky a prisypeme vlašské orechy.
Dobrú chuť!