Foto: tatranka
Tento môj recept má už asi 35 rokov.. Mám ho od priateľky.Priateľky už niet,ale chutný recept mi po nej ostal.Robievam ho tak tri krát Zobraziť celý popisTento môj recept má už asi 35 rokov.. Mám ho od priateľky.Priateľky už niet,ale chutný recept mi po nej ostal.Robievam ho tak tri krát do roka.Je to malý a hádam aj slávnostný zákusok. Dá sa aj zamraziť. Vidím tu podobné recepty,no rôzne gramáže.Tento môj mám už rokmi overený a určite vás nesklame.
príprava
na 180-170 °C
Suroviny
3 ks |
|
Cesto: | |
6 ks |
|
250 g |
|
3 PL |
|
200 g |
|
1,5 ČL |
|
Plnka: | |
250 g |
|
200 g |
|
2 ČL |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Na posypanie koláča: | |
60 g |
|
60 g |
|
Postup
-
1
Plech na ktorom budeme piecť zákusok by mal byť vyšší. Dno plechu vysteliem oblátkami.Ak vám ostane nejaká medzierka,kľudne vyrežte kúsok oblátky a doplňte.Cesto spojí tieto nadstavené kúsky.
-
2
Pripravíme si cesto zo 6 žĺtok,práškového cukru.Dobre našlaháme,až sa tvoria bublinky.Postupne do cesta pridáme zomleté orechy a v strúhanke zamiešaný prášok do pečiva.postupne pridáme do vyšlahaných žĺtok a spolu premiešame.Vznikne nám hutná masa.
-
3
Zo 6 bielkov vyšľaháme sneh so štipkou soli do tuha.Sneh pridám do hutnej orechovej zmesy,po lyžiciach a zapracovávam ho do nej.
-
4
Po spracovaní snehu do zmesi,obsah vylejeme na oblátky v plechu.
-
5
Plát pečiem pri 180 -170 stupňoch,kým vrch korpusu nezružovie.Nechám dobre vychladnúť.Nevyberám z plechu!
-
6
Medzi tým si vyšľahám maslo,izbovej teploty s práškovým cukrom a rozšľahaným celým vajíčkom a dobre mixerom vyšľahám.Nakoniec pridám dve kávové lyžičky mletej čiernej,zrnkovej kávy.Natriem na vychladený plát.
-
7
Na koniec plnku posypem posekanými vlašskými a lieskovými orechmi a postrúhanou čokoládou.
-
8
A potom už len chutný zákusok úhľadne pokrájať a núkať sa ku dobrej kávičke.
-
9
A ešte záber na štruktúru zákuska.
nepokazim ked ho nepridam....
a ti moji ho chtějí vždy, když mají narozeniny nebo něco slaví :-)
@zdenka1009 aj mne kokosový veľmi chutil, a určite bude na stole aj na vianočné sviatky.Je to zákusok,ktorý môže aj dlhšie stáť.Nevyschne.A tak je to aj s orechovým koláčikom na oblátke.
@letisia ja to mám s týmto zákuskom presne tak nejako ako ty.Nikdy to neostane pri jednom ponúknuti..... Tiež sa musím strážiť.Na šťastie je to dezert,ktorý sa dá aj zamraziť.Takže,keď ho mám hotový,pokrájam a hneď naložím do krabice a putujú zákusky do mrazničky.Nechám len pár na tanieriku.
Takto sme prinútený aj s manželom,dodržiavať určitú normu...xixixi
,, Navrhnite tip na dobrý zákusek ,, tam ho najdeš :-)
No čo už,zase sme v gastronómii múdrejší.
vydaril a chutil.