Orechové rezy na oblátke fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 24. septembra 2013
Orechové rezy na oblátke (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento môj recept má už asi 35 rokov.. Mám ho od priateľky.Priateľky už niet,ale chutný recept mi po nej ostal.Robievam ho tak tri krát Zobraziť celý popisTento môj recept má už asi 35 rokov.. Mám ho od priateľky.Priateľky už niet,ale chutný recept mi po nej ostal.Robievam ho tak tri krát do roka.Je to malý a hádam aj slávnostný zákusok. Dá sa aj zamraziť. Vidím tu podobné recepty,no rôzne gramáže.Tento môj mám už rokmi overený a určite vás nesklame.

40 minút
príprava
30 minút
na 180-170 °C

Suroviny

3 ks
Cesto:
6 ks
250 g
3 PL
200 g
1,5 ČL
Plnka:
250 g
200 g
2 ČL
1 ks
štipka
Na posypanie koláča:
60 g
60 g




Postup

  1. 1

    Plech na ktorom budeme piecť zákusok by mal byť vyšší. Dno plechu vysteliem oblátkami.Ak vám ostane nejaká medzierka,kľudne vyrežte kúsok oblátky a doplňte.Cesto spojí tieto nadstavené kúsky.

    Orechové rezy na oblátke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si cesto zo 6 žĺtok,práškového cukru.Dobre našlaháme,až sa tvoria bublinky.Postupne do cesta pridáme zomleté orechy a v strúhanke zamiešaný prášok do pečiva.postupne pridáme do vyšlahaných žĺtok a spolu premiešame.Vznikne nám hutná masa.

    Orechové rezy na oblátke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zo 6 bielkov vyšľaháme sneh so štipkou soli do tuha.Sneh pridám do hutnej orechovej zmesy,po lyžiciach a zapracovávam ho do nej.

    Orechové rezy na oblátke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po spracovaní snehu do zmesi,obsah vylejeme na oblátky v plechu.

    Orechové rezy na oblátke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plát pečiem pri 180 -170 stupňoch,kým vrch korpusu nezružovie.Nechám dobre vychladnúť.Nevyberám z plechu!

    Orechové rezy na oblátke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzi tým si vyšľahám maslo,izbovej teploty s práškovým cukrom a rozšľahaným celým vajíčkom a dobre mixerom vyšľahám.Nakoniec pridám dve kávové lyžičky mletej čiernej,zrnkovej kávy.Natriem na vychladený plát.

    Orechové rezy na oblátke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na koniec plnku posypem posekanými vlašskými a lieskovými orechmi a postrúhanou čokoládou.

    Orechové rezy na oblátke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A potom už len chutný zákusok úhľadne pokrájať a núkať sa ku dobrej kávičke.

    Orechové rezy na oblátke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A ešte záber na štruktúru zákuska.

    Orechové rezy na oblátke (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ilusa
robim podobny a je vyborny a hlavne vzdy sa podari
ilusa
a aby som nezabudla,mas ho aj krasne nafoteny
torticka
Krásny koláčik. Tento mám rada. Ja ale oblátky natieram jahodovým lekvárom, alebo kyslejším lekárom. Ale ukladám do KK.
sonulienka
Olinka hneď som vedela od kiaľ vietor fúka keď som videla obrázky.Ako vždy všetko od Teba pekne spracované a veľmi chutné nie chutné výborné. Už je v KK.
sonulienka
Prerpáč neviem prečo stále píšem "Olinka" a nie Martuška ospravedňujem sa.
paploska
@tatranka tak tento robila moja babka a nemala som recept. super, že sa našiel. už som ho teda dávno nejedla. KKKKKKKKK :-)
tatranka
@sonulienka to nevadí to premenovanie.Páčilo by sa mi byť aj Olinkou.Veď je to veľmi pekné meno.Ďakujem ti za koment.
daguska
Poznam tento zakusok s karamelovou plnkou. Je to osvedceny a naozaj vynikajuci recept. A tvoj je nadherny, lakavy...
babav
Krasny zakusok !Vdaka za recept @tatranka , ukladam si ho do KK,prilezitostne upeciem. Myli ma surove vajce v plnke , snad
nepokazim ked ho nepridam....
tatranka
@babav ,nemusíš pridať to surové vajíčko.Ide len o ľahšie a hladšie našlahanie plnky.Ona tým vajíčkom sa tak nadnesie.
elisticka
Martuska dakujem za receptik .. uz idem piect na moje narodky :-) mas 5* :-)
hanka56
skoro stejný recept jsem sem nedavno dala, také ho peču hooodně roků
a ti moji ho chtějí vždy, když mají narozeniny nebo něco slaví :-)
eviana
@tatranka , prekrásny zákusok, orechové mám veľmi rada, ukladám, isto vyskúšam, ďakujem za super inšpiráciu :)
tatranka
Nie je to náročný zákusok a na to aký je chutný,sa naozaj oplatí si ho vyskúšať a určite si nájde miesto vo vašich sladkých receptoch.
tatranka
@hanka56 chcela som si porovnať tvoj recept s mojim,no na tvojej stránke som nijaký recept nenašla.Asi si ho dala na inú stránku a nie na Varechu.No ale veď nie o to ide.Aj u nás tak ako u teba sa tento zákusok pečie sviatočne.Tiež ho máme veľmi radi.
aroooo
Martuška ďakujem za pripomenutie, niečo podobné som robievala aj ja, na oplátke, bolo to tuším z knihy p.Horákovej alebo Recepty zo života, idem hľadať, toto samozrejme ukladám a 5*
janara
robievam tiež, ale plnka je maslo + skaramelizované Salko, posypané nahrubo posekanými a opraženými vlašskými orechami..famózny
zdenka1009
Ja som tento orechový na oblátke ešte nerobila...uložila som do KK...ale, prvý čo budem piecť sú tvoje kokosové rezy, na ten nám obrovskú chuť ako sa tu objavil...robím aj ja troška inej podobe :-)
coldbery
Martuška úžasny koláčik...orechove mám rada.....urobím ho na nedeľu....krásne nafoteny ( ako vždy ) ♥
tatranka
Moje milé vareškárky,nech sa vám koláčik vydarí a nech chutí.
@zdenka1009 aj mne kokosový veľmi chutil, a určite bude na stole aj na vianočné sviatky.Je to zákusok,ktorý môže aj dlhšie stáť.Nevyschne.A tak je to aj s orechovým koláčikom na oblátke.
havino
ja som takýto na oblátke ešte nepiekla a ukladám, lebo sa mi bude dať v ňom dobre kombinovať so steviou na dia, ked aspoň z časti, krásny je @tatranka , veľmi chutne vyzerá
letisia
Kedysi som presne tento zákusok robievala a musela som prestať, lebo som sa nevedela zastaviť v konzumovaní, tak bol dobrý. No ale teraz si ma navnadila, budú v rodine viaceré oslavy, tak ho znovu urobím.
monda
aj ja mám tento recept v mojej písanke čo mám recepty,, ja som ho už piekla tento koláčik na oblátke, je fajnový a tvoj je aj krásne nafotený ako vždy, dáš si záležať na fotkách , veľmi peknééé,no krása pozrieť :-)))
tatranka
@monda ďakujem za komentárik.Už dlhšie sledujem tvoju stránku receptov a veľmi sa mi páčia.Si šikovná!
@letisia ja to mám s týmto zákuskom presne tak nejako ako ty.Nikdy to neostane pri jednom ponúknuti..... Tiež sa musím strážiť.Na šťastie je to dezert,ktorý sa dá aj zamraziť.Takže,keď ho mám hotový,pokrájam a hneď naložím do krabice a putujú zákusky do mrazničky.Nechám len pár na tanieriku.
Takto sme prinútený aj s manželom,dodržiavať určitú normu...xixixi
hanka56
tatranka já jsem napsala můj zákusek do diskuse
,, Navrhnite tip na dobrý zákusek ,, tam ho najdeš :-)
sracz
... až som "híííííííkol" od prekvapenia! Moja "Guraľečka" spod milovaných Tatier, pridala "fajnotkový" rcp a opäť v pohľadnicovom prevedení! -:))) Keby sa náš Tomáš rozhodol, že aj Varecha.sk sa bude propagovať aj pomocou pohľadnicových rcp, v Tebe, milá @tatranka by mal výbornú externú spolupracovníčku! Pozdravujem KežmarEk!
tatranka
@sracz ty ma vždy svojim komentárikom vieš povzbudiť a potešiť.Ďakujem.A ďakujem za pozdrav do Kežmarku.Ešte keby som tak vedela koho mám od teba pozdraviť...No takto patrí pozdrav všetkým Kežmarčanom.
evicka63
mňam,mňam ..... mňam aj napriek tomu, že som dnes na trhu objavila vylúpané orechy "len" po 12 EUR za kilo, ach jaj.... :)
tatranka
@evicka63 tie orechy sú naozaj teraz veľmi drahé.No z orechov sú tie najlepšie zákusky.Nezoschnú,majú báječnú chuť a dovolím si povedať,že sú málinko luxusné aj keď tvar nie je luxusný.Proste oriešok je ako dobrota predurčený.Tak neľutujme euríčka... Upeč,neoľutuješ.
medovnicek
vďaka za recept, takýto koláčik nám nosí jedna kolegyňa, keď má sviatok a mne veľmi chutí, takže teraz už viem ako si ho môžem pripraviť:)
tatranka
@medovn ícek vieš ako som váhala umiestniť tento zákusok na Varechu?Mala som pocit,že ho každý pozná.Teraz už viem,že čo mám staršie recepty,môžem ich smelo umiestňovať.
damisa
tiež robievam tento zákusok a mám ho pod názvom bokáčo, dala mi ho kamarátka už dávno, ktovie kto ho takto pomenoval.
marta5
ďakujem za skvelý recept na tento zákusok,hľadala som ho dávnejšie, teraz mi prišiel vhod,v nedeľu mám narodeniny,tak určite bude na našom stole.Si proste jednička ako vždy @tatranka
trubica
fantastický koláčik, pekne sa podaril, len neviem či do nedele vydrží, keby nezostal, urobím repete, iba to surové vajíčko som nahradila 2 PL medu, vďaka za recept...
stacy77777
tomuto receptu som sa veľmi potešila,robila som zákusok veľmi-veľmi dávno,len recept som kamsi podela...krásne spracovaný recept aj foto milá @tatranka ,ako vždy
tatranka
Ďakujem vám za priazeň.@trubica vieš ako ohromne si to vymyslela s tým medom? Budem to robiť aj ja tak.Ďakujem.To surové vajíčko je povážlivé,ja viem.No chvála zatiaľ sme to zvládli.A keď si pomyslím,ako deti,keď sme boli dobrí,nám mamka dobrotu žĺtko s cukrom,dovolila vymiešať a pochutiť si na ňom...
No čo už,zase sme v gastronómii múdrejší.
majsterka
tento zákusok je dosť starý ale taký dobrý,že sa za ním vždy zapráši keď ho upečiem
tatranka
@majsterka uviedla som že je to recept,ktorý mám už veľmi dlho.A presne tak ako si uviedla.Aj u nás sa veru za ním len tak " zapráši "!
helaxa
aj ja urobím v sobotu taký - zaprášený - zákusok, už sa teším
tatranka
@helaxa ako si to zaujímavo nazvala-tu posýpku na koláči.Vraj zaprášený.Tak len hodne napráš,lebo aj to je na zákusku dôležité.
helaxa
Tak oplatky už mám, orechy sú nalúpané, verím, že sa za nim tiež zapráši
tatranka
@marta5 prosím ťa,dostaň ma do obrazu,ja som niečo vyhrala?Prepáč,ale naozaj o tom neviem.Ináč,ak je to tak,veľmi pekne ti ďakujem.
paris
Tento recept poznám, moja mamina si ho vystrihla z časopisu Život pred veeeľa rokmi, odvtedy je to náš tradičný vianočný zákusok. Vrelo odporúčam!
martina1978
Včera som tento zákusok robila,podaril sa na prvý krát.Len som na vrch dala iba strúhanú čokoládu.Nemala som toľko orechov.Výborný,čo viac k tomu dodať :-D Tí,čo ho ešte neskúsili upiecť,vrelo doporučujem!
tatranka
@finczi poznáš tento zákusok? robievaš ho? je to môj obľúbený a rada ho pečiem na sviatočné dni.Ďakujem za komentárik.
marienka44
@Tatranka , krásne prevedenie, krásne foto. Moja dcéra ho má veľmi rada. Ja tie orechy na posýpku trochu opečiem na suchej panvici, je to potom aromatickejšie. Gratulujem, ako vždy perfektné.
tatranka
@marienka44 aj my máme veľmi radi tento zákusok.Hoci radšej bez plniek,ale tento orechovi je naozaj veľmi chutný.Ďakujem za radu s tým opečením orieškov.Určite to vylepší arómu koláča.
majka2111
ja tiež robím tento koláč....mám ho od bývalej kolegyne ešte spred 25 rokov....volá sa PODRÁŽKA....ale krém robím tak, že v uvarenej čiernej káve rozmiešam hl. múku pridám žĺtko uvarím krém a po vychladnutí ho zmiešam s cukrovým maslom natriem na vychladnuté cesto a zasypem nasekanými orechami a trochou nastrúhanej čokolády
olinka12
Recept mám dlho uložený dnes som ho piekla na zajtrajšiu oslavu vydaril sa
myalab
krem robim tak, ze zltka s cukrom slaham nad parou, pridam aj silnu ciernu kavu a potom do vychladnuteho pridavam k vymiesanemu maslu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia