Tento môj recept má už asi 35 rokov.. Mám ho od priateľky.Priateľky už niet,ale chutný recept mi po nej ostal.Robievam ho tak tri krát do roka.Je to malý a hádam aj slávnostný zákusok. Dá sa aj zamraziť. Vidím tu podobné recepty,no rôzne gramáže.Tento môj mám už rokmi overený a určite vás nesklame.
príprava
na 180-170 °C
Suroviny
3 ks |
|
Cesto: | |
6 ks |
|
250 g |
|
3 PL |
|
200 g |
|
1,5 ČL |
|
Plnka: | |
250 g |
|
200 g |
|
2 ČL |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Na posypanie koláča: | |
60 g |
|
60 g |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Plech na ktorom budeme piecť zákusok by mal byť vyšší. Dno plechu vysteliem oblátkami.Ak vám ostane nejaká medzierka,kľudne vyrežte kúsok oblátky a doplňte.Cesto spojí tieto nadstavené kúsky.
-
2
Pripravíme si cesto zo 6 žĺtok,práškového cukru.Dobre našlaháme,až sa tvoria bublinky.Postupne do cesta pridáme zomleté orechy a v strúhanke zamiešaný prášok do pečiva.postupne pridáme do vyšlahaných žĺtok a spolu premiešame.Vznikne nám hutná masa.
-
3
Zo 6 bielkov vyšľaháme sneh so štipkou soli do tuha.Sneh pridám do hutnej orechovej zmesy,po lyžiciach a zapracovávam ho do nej.
-
4
Po spracovaní snehu do zmesi,obsah vylejeme na oblátky v plechu.
-
5
Plát pečiem pri 180 -170 stupňoch,kým vrch korpusu nezružovie.Nechám dobre vychladnúť.Nevyberám z plechu!
-
6
Medzi tým si vyšľahám maslo,izbovej teploty s práškovým cukrom a rozšľahaným celým vajíčkom a dobre mixerom vyšľahám.Nakoniec pridám dve kávové lyžičky mletej čiernej,zrnkovej kávy.Natriem na vychladený plát.
-
7
Na koniec plnku posypem posekanými vlašskými a lieskovými orechmi a postrúhanou čokoládou.
-
8
A potom už len chutný zákusok úhľadne pokrájať a núkať sa ku dobrej kávičke.
-
9
A ešte záber na štruktúru zákuska.
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu