Orechová bábovka
Orechová bábovka

Orechová bábovka

marienka44 - fotkamarienka44, 2. mája 2022

Upiekla som túto bábovku, aby som vyskúšala mleté orechy, ktoré som kúpila v obchodnom reťazci. Sú balené v ochrannej atmosfére dusíka.
Zdroj: http://raspberrybrunette.blogspot.com/2019/11/orechova-babovka.html

10
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
na 160 °C

Suroviny

4 ks
200 g jemný
100 ml vlažná
100 ml
160 g
120 g mleté
1 bal.
štipka
1 bal. (alebo vanilka)
 (nemusia byť)




Postup

  1. 1

    Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme s 1 PL cukru (z odváženého) na tuhý sneh. Kto nemá čas, môže šľahať celé vajcia. Žĺtky vymiešame ručným šľahačom so zvyšným cukrom a vanilkou do biela, postupne pridáme za stáleho miešania striedavo vlažnú vodu a olej. Ja som dala vanilkový extrakt.

  2. 2

    Múku preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom. Pridala som aj štipku sódy bikarbóny, ale pôvodný recept to neuvádza. Múku postupne dôkladne vmiešame do žĺtkovej zmesi, najlepšie ručne pomocou stierky.

  3. 3

    Nakoniec pridáme striedavo mleté orechy a sneh s cukrom. Pridať orechy do múky je praktickejšie, ale som sa riadila receptom. Do cesta môžeme pridať aj sušené hrozienka, ktoré sme si predtým umyli, osušili a obalili v troche múky. Ja som hrozienka nedala.

    Orechová bábovka - obrázok 3
  4. 4

    Bábovkovú formu vymastíme olejom, vysypeme múkou a cesto do nej nalejeme. Pre lepšiu manipuláciu postavíme bábovkovú formu na plech, ktorý som umiestnila nižšie ako je stred rúry.

  5. 5

    Pečieme v predohriatej rúre najprv asi 10 minút na 180 stupňov a potom znížime teplotu na 160 stupňov po dobu asi 50 minút. Treba otestovať so špajdľou, či je bábovka prepečená. Špajdľa musí byť po vytiahnutí z cesta suchá. Počas pečenia sa treba vyvarovať nárazom formy, lebo nadýchaná masa klesne. Po upečení bábovku vyklopíme na mriežku, prípadne na tanier. Po vychladnutí jemne pocukrujeme.

    Orechová bábovka - obrázok 5
  6. 6

    Poznámka: Kdesi som čítala, že bábovka je vláčnejšia, keď nahradíme časť múky škrobom. Takže pri vážení múky som dala na misku asi 1 PL zemiakového škrobu a dovážila som múkou do požadovaných 160 gramov. Skutočne bábovka bola mäkká a jemná.

    Orechová bábovka - obrázok 6

Diskusia k receptu

terinka55
Bábovka sa Ti vydarila. Vyzerá fajnová.
Včera som piekla podľa Tvojho rcpt bublaninu s čučoriedkami, veľmi chutila😀
1x haji
marienka44
@martamm (2.5.2022 17:55)

Mám núdzu o orechy, tak som kúpila mleté v Kauflande. Boli také iné, ako keď si sama nameliem vylúpané jadrá. V tejto bábovke to nevadilo a všetkým doma chutila.
Ďakujem za nahliadnutie, vyskúšajte. Ešte sa chystám urobiť kysnutú orechovú bábovku.
helena10
Vyzerá dobre. Ľúbim orechové 😋 napriek tomu, že u nás v chladnejšom podnebí orechy kupujem. Nevadia mi koláče predimenzované orechami.
Vidím, že tiež nemáš problém s orechami, lebo pečieš s orechami ...
Pekný víkend prajem. 🌞




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia