Orechová bábovka

Orechová bábovka

Autor receptu: marienka44

Upiekla som túto bábovku, aby som vyskúšala mleté orechy, ktoré som kúpila v obchodnom reťazci.* Sú balené v ochrannej atmosfére dusíka.

10
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme s 1 PL cukru (z odváženého) na tuhý sneh. Kto nemá čas, môže šľahať celé vajcia. Žĺtky vymiešame ručným šľahačom so zvyšným cukrom a vanilkou do biela, postupne pridáme za stáleho miešania striedavo vlažnú vodu a olej. Ja som dala vanilkový extrakt.
  2. Múku preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom. Pridala som aj štipku sódy bikarbóny, ale pôvodný recept to neuvádza. Múku postupne dôkladne vmiešame do žĺtkovej zmesi, najlepšie ručne pomocou stierky.
  3. Nakoniec pridáme striedavo mleté orechy a sneh s cukrom. Pridať orechy do múky je praktickejšie, ale som sa riadila receptom. Do cesta môžeme pridať aj sušené hrozienka, ktoré sme si predtým umyli, osušili a obalili v troche múky. Ja som hrozienka nedala.
  4. Bábovkovú formu vymastíme olejom, vysypeme múkou a cesto do nej nalejeme. Pre lepšiu manipuláciu postavíme bábovkovú formu na plech, ktorý som umiestnila nižšie ako je stred rúry.
  5. Pečieme v predohriatej rúre najprv asi 10 minút na 180 stupňov a potom znížime teplotu na 160 stupňov po dobu asi 50 minút. Treba otestovať so špajdľou, či je bábovka prepečená. Špajdľa musí byť po vytiahnutí z cesta suchá. Počas pečenia sa treba vyvarovať nárazom formy, lebo nadýchaná masa klesne. Po upečení bábovku vyklopíme na mriežku, prípadne na tanier. Po vychladnutí jemne pocukrujeme.
  6. Poznámka: Kdesi som čítala, že bábovka je vláčnejšia, keď nahradíme časť múky škrobom. Takže pri vážení múky som dala na misku asi 1 PL zemiakového škrobu a dovážila som múkou do požadovaných 160 gramov. Skutočne bábovka bola mäkká a jemná.