Krémový zákusok
Krémový zákusok

Opité rezy fotorecept

dorina - bez fotkydorina, 16. februára 2018
Opité rezy (fotorecept)
Foto: dorina

Tento výborný zákusok robievala ešte moja starká. Je trošku prácny, ale oplatí sa ho upiecť.

120 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Korpus:
6 ks
150 g
80 g
1 ks
1 PL
30 g
štipka
Krém:
6 ks
1 ks
2 PL
3 dcl
150 g
250 g
Bielková pena:
6 ks
1 ks
300 g
100 g




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme cesto a upečieme korpus. Vajíčka si rozoberieme. Osobitne žĺtky a bielky do misy. Žĺtky s práškovým cukrom si vyšľaháme do penista. Pridáme múku, prášok do pečiva, víno, kakaový prášok a vymiešame do hladka. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a spojíme dokopy. Vylejeme na stredne veľký vystlaný papierom na pečienie. Prvých 5 minút cesto pečieme v predhriatej rúre na 50 stupňov, potom ďalších 20 minút na 150 stupňov na bežnom elektrickom programe bez teplovzdušnej funkcie. Pre istotu si urobíme skúšku korpusu špáradlom. Ešte horúci korpus vyklopíme na rošt, stiahneme opatrne papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.

  2. 2

    Ako druhé si pripravíme krém. Margarín si vyberieme z chladničky, aby zmäkol. Vajcia si rozoberieme: oddelíme osobitne bielky a žĺtky. Bielky odložíme bokom. K žĺtkom pridáme mlieko, múku a vanilkový cukor vymiešame do hladka a uvaríme si puding. Odložíme ho bokom a necháme úplne vychladnúť. Kým puding chladne, vymiešame si margarín s práškovým cukrom do penista a spojíme s vychladnutým pudingom. Vymiešame si hladký krém, ktorý odložíme do chladničky.

  3. 3

    Ako tretie si urobíme bielkový sneh navrch zákusku. Do hrnca si dáme cca 1/2 litra vody a privedieme do varu. Medzitým si v mise začneme šľahať na vysokých obrátkach bielky s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Keď sa nám už vytvorí pena a voda vrie, preložíme sneh nad paru a šľaháme ďalej, kým sa nám nevytvorí tuhý a pevný sneh. Odložíme bokom vychladnúť.

  4. 4

    Nakoniec, keď máme všetky potrebné časti zákusku vychladnuté, poskladáme si ho. Na kakaový korpus si uhladíme krém stierkou a naň nanesieme bielkový sneh rovnomerne pekne uhladene tiež stierkou. Posypeme strúhanou čokoládou na varenie. Zákusok si odložíme na pár hodín do chladničky.

    Opité rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tip na krájanie: V rýchlovarnej konvici si necháme zovrieť vodu a nalejeme do vysokého pohára. Nôž alebo dva nože si ponoríme do pohára do horúcej vody. Tesne pred krájaním si z noža utrieme papierovou utierkou vodu a šikovne krájame. Týmto spôsobom sa zákusok dá vkusne nakrájať.

    Opité rezy (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Úvodní foto se mi moc líbí, rezy vypadají lákavě a chutně a opití není tak dramatické. Díky za receptík, jsi šikulka! Připomínají obliž prst.
tefalka
nedá mi ten názov, určite je to oblíž prst alebo žĺtkové rezy, úžasne krásne sa ti podaril, mňam
dorina
@Tefalka (17.2.2018 19:33)

Tento recept robievala moja starká!Osobne nepoznám zákusok "oblíž prst" a žĺtkové rezy u nás vyzerajú úplne ináč.Pri žĺtkových rezoch sa pečie orechový korpus a na vrch horúceho korpusu sa nalejú vyšľahané vaječné žĺtky,ktoré potom pekne stuhnú po vychladnutí korpusu.Úplne iný zákusok ako chuťovo tak i výzorom.Každopádne ďakujem za komentár......