Opitá čokoládová guľa s višňami
šéfkuchár hotela Solisko**** na Štrbskom Plese, 11. decembra 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Trendy ženú kuchárov a cukrárov vpred – vymýšľať stále nové dezerty, postupy, kombinácie. Vianoce však musia silnejšie dýchať klasikou. Na „sviatky sviatkov“ sa radšej vraciame k chuťovým spomienkam na detstvo.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Sušené ovocie a višne zalejeme brandy, citrónovou šťavou a kôrou, čiernym čajom, prisypeme polovicu cukru a všetko necháme odstáť minimálne dve hodiny.
- 2
Vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom a pomaly prilievame po jednom žĺtky. Do zmesi prisypeme múku s kypriacim práškom, ovocie aj s nálevom, mleté klinčeky a škoricu. Veľmi zľahka premiešame a vlejeme do silikónových polguľových foriem. Pečieme pri 170 °C asi 60 minút.
- 3
Po vychladnutí opatrne vyberieme polgule z formy a zrežeme na presnú polguľu. Dve polgule zlepíme ovocným džemom a prelejeme čokoládou. Necháme stuhnúť a ozdobíme zohriatym fondánom alebo cukrovou polevou. Dozdobíme podľa svojich predstáv.
Tiež višnový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu