Opičí sádlo fotorecept

iva2111 - fotkaiva2111, 17. októbra 2014
Opičí sádlo (fotorecept)
Foto: iva2111

Tohle sádlo nám kdysi chystávala maminka…..proč se jmenuje opičí, opravdu nevím.
Možná proto, že se „opičí“ (napodobuje) sádlo podpečínkové?

Původní recept mám na stránkách Zobraziť celý popis
Tohle sádlo nám kdysi chystávala maminka…..proč se jmenuje opičí, opravdu nevím.
Možná proto, že se „opičí“ (napodobuje) sádlo podpečínkové?

Původní recept mám na stránkách Pekárnománie

10 minút
príprava
3-5 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Sádlo -množství podle chuti- rozehřejeme ve vyšším hrníčku (jako bychom na něm něco chtěli smažit)

    Opičí sádlo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V sypneme kmín a vypneme.

    Opičí sádlo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíli opatrně vmícháme rozetřený česnek podle chuti – pokud je sádlo rozehřáté hodně, po přidání česneku pění a má snahu utéct z hrníčku (pozor na možné popálení !). Podle chuti osolíme a necháme vychladnout.

    Opičí sádlo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mažeme na čerstvý chlebík – chutná jako sádlo podpečínkové.

    Opičí sádlo (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

smejkad
toto som nemala vidiet, mam cerstvo upeceny chlebik, jaaaaaaj
takto neprejdem cez dvere ani s obuvakom :-(
neskutocna basta, co si budeme hovorit :-)
1x deria
iva2111
@nalpa - je. Je to voňavé, po celém domě :-)

@smejkad , máme sádlo takto rádi, recept byl dlouho zapomenutý (zasunutý v paměti kamsi...). Ale teď ho děláváme docela často, naposledy včera. Dnes mi dojede tchýně a ta chleba se sádlem miluje, snad si pochutná.
priroda
Ua robim podla stareho nemeckeho receptu:
do masti dat na kusky jablka, bobkovy list, vela rasce, sol, na mesiaciky vela cibule, popor a dusim spolu cca 20 minut, kym necitit cibulu, trochu preprazenu. Obcas miesame . Pred koncom este drvenu papriku , chilii, kto co chce.
Odstavit, trochu sa chladi, precedit a dat stuhnut.
Mnozstva korenin davam podla chuti a vahy masti.
radost
my v zime-máme náš cesnak-ked zistíme-že malé hlavičky,strúčiky cesnaku už majú chuť sa scvrkávať-muž očistí..pomelieme a zalejeme roztopenou masťou..dľa chuti soli..a máme pomazánku-i zachránime cesnak..
takže verím-že toto je dobré..bolo by nám kvôli..
kukulienka71
super! aj keď chlieb s masťou jem zriedka, ale s veľkou chuťou, hlavne podpečienkovú masť milujem, ďakujem za vynaliezavý nápad:-)
marianne
ja mam strasne rada pomasteny chlieb s mastou,toto sa mi velmi paci
alimi
Sama si robím masť - tá je najlepšia....skúšala som aj takýto recept, ale niekde som urobila chybu, lebo cesnak akoby "osladil" masť a nechutílo nám to. Alebo som možno mala už cesnak zlý? Asi to skúsim ešte raz - lebo čerstvý chlieb, masť a cesnak (cibuľa) sú "koláčiky"jedna radosť.
tiginko
no toto? Ešte koľko vecí nepoznám! Veľmi lákavé
iva2111
@all - jsem moc ráda, že se maminčin nápad líbí :-) proč zrovna "opičí", se už nezeptám, před lety předčasně zemřela (a moc mi chybí).

@kukulienka71 , pokud to byl mamčin nápad (a to opravdu nevím), asi kvůli tomu, že jsme podpečínkové sádlo taky všichni milovali - tak aby ho bylo dost nebo aby bylo po ruce, když na něj přijde chuť...?
@alimi , nikdy se mi nestalo, že by česnek sádlo "osladil", to dělává spíš cibule. Netuším, čím to mohlo být...
@priroda , to vypadá zajímavě, mohla bych příště zkusit ;-)
@radost , podobně to děláváme s cibulí. Starší nebo kazící se česnek oloupem a uložíme do mrazáku - po vytažení použijeme jen částečně rozmrznutý, je jako čerstvý.
@afataga , opravdu nevíš, kde najít opici? :))))
havino
no ja sa asi rozpíšem, ale spomienky mi inak nedajú, taká 10 ročná, asi? mala som susedov, 9 detí bolo a ich mama takto bravčovú masť smažila s cesnakom a neviem či nie aj cibuľou. Ked sme šli na ulicu, na dedine sa hrávalo tam, tak susedka došla s chlebom v ruke s touto masťou a ja s maslovým, kedže u nich maslo bolo drahý špás, nekupovali, jej išlo na chuť môj maslový a samozrejme, že mne ten jej, tak to býva, ide na chuť to, čo nemáme, vždy sme robili chlebové výmeny, to sme si už cez plot kričali, pýtaj od mamy chleba s maslom a ty pýtaj s masťou. jaj si mi pripomenula teda roky, ale že je to vynikajúce to si pamätám do dnes.
1x deria
evanaaa
Takú ochutenú masť máme aj u nás radi, ja ju ochucujem priamo pri pečení mäsa - k mäsu rozštvrtím jednu cibuľu, papriku, paradajku, niekoľko strúčikov cesnaku, štipku mletej č. papriky a mletú rascu, po upečení mäsa scedím, zvyšok pretlačím cez sitko a máme dobrú masť ochutenú ešte aj tým pečeným mäsom. Alebo si ho preddusím v kuchte so všetkým deň vopred a na druhý deň len precedím a pretlačím na sitko na mäso, ale dávam schválne veľa masti ( mojej) , aby sme mali dosť na chlieb. Na oleji mäso nikdy nepečiem.
jozka2
To je strasne,to aby clovek prezil 2 zivoty a ani to nestaci aby zomrel mudry.Priznam sa taketo mastove hody nepoznam,nerobili nasi doma,ale urcite to pri prvej prilezitosti vyskusam,znie to fantasticky,to musi byt dobrota.5*
jozka2
evanaaa,aj tvoj napad sa mi velmi pozdava ako aj ostatne s tym cesnakom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia